Bo og leve i Italia

Når du har kommet inn på et studiested i Italia er det på tide å begynne å tenke på selve flyttingen. Hvordan skal du finne bolig, og opprette bankkonto, for eksempel? Få hjelp av ANSA her!

Bolig

Det enkleste er å finne studentbolig gjennom universitetet ditt. Om du heller ønsker å leie privat finnes det en rekke aktører, men det kan likevel være krevende å finne noe bra. For å finne en hel leilighet er ofte de offisielle aktørene best. Her går det ofte gjennom byråer og meglere, noe som er tryggere enn å leie direkte fra privatpersoner.

Om du ønsker å leie rom i kollektiv er det ikke alltid så mange av de tilgjengelige på de store sidene. Her er det heller lurt å sjekke facebook-grupper. Et tips er å søke på «Erasmus» og studiebyen din for å finne relevante grupper. Gjennom disse kan man også få tilgang til aktive WhatsApp-grupper som samler personer som søker leilighet, og personer som skal flytte.

Kontrakt og depositum

I Italia er det vanlig å betale 1-3 måneders depositum.

Dessverre er det utleiere som forsøker å leie ut bolig i Italia uten skriftlig kontrakt, noe som kan ha store konsekvenser for deg som leietaker. Pass derfor på å få alt skriftlig og signert, inkludert hvor mye du har betalt i depositum.

Få gjerne hjelp av noen som snakker italiensk (eller google translate) til se å over kontrakten, om du ikke snakker språket selv.

Registrering i Italia

Om du skal bo i Italia i mer enn tre måneder må du registrere deg som innbygger hos ditt lokale Anagrafe-kontor. Dette er gratis. Du finner en guide nedenfor.

Det kan for noen være nødvendig å søke om et codice fiscale, som er et italiensk identitetsnummer. Dette kan du trenge for å leie leilighet, arbeide i Italia, eller åpne italiensk bankkonto. Du kan også søke om codice fiscale gjennom ambassaden i Norge, men det tar som regel lenger tid.

Bank i Italia

Det er ikke nødvendig å åpne en italiensk bankkonto som norsk student i Italia, men om du ønsker å jobbe ved siden av studiene er det nødvendig. Du vil da måtte åpne en Conto corrente, som tilsvarer en vanlig brukskonto, for å motta lønn.

For å åpne en bankkonto i Italia må du ha codice fiscale, som nevnt over. Du må også levere bevis på adresse, arbeidskontrakt eller dokumentasjon på opptak fra universitetet ditt, og kopi av pass. Store banker i Italia er BNL, Banco Nazionale del Lavoro, ING og Unicredit. Disse har også engelsk informasjon tilgjengelig i nettbanken.

Telefon og internett

Om du ønsker å kjøpe telefon i Italia kan du velge mellom SIM-kort (ricaricabile) og abonnementpakke (abbonamento). Du kan kjøpe SIM-kort i aktørenes egne butikker, dagligvarebutikker og kiosker (edicola). Du trenger kun vise ID-kort eller pass. Om du heller ønsker abonnementpakke må du ha Codice fiscale i tillegg. Vodafone, Windtre og Tiscali er noen av Italias mobilselskap.

Mange leiligheter i Italia har internett inkludert i leieprisen. Om ikke er Telecom Italia den største internett-operatøren her, og det er enkelt å bestille på nett. Du trenger Codice fiscale for å bestille internett i Italia.

Offentlig transport

Sammenlignet med i Norge er transport en del billigere i Italia.

Togene i Italia er gode. De går ofte, er raske og er relativt rimelige sammenlignet med Norge. Trenitalia er det nasjonale togselskapet. Alle byer har sitt eget system for offentlig transpor. Billetter kjøpes ofte i kiosker eller på kafeer. Flyplassen i Roma er av de største i Europa og herfra kan man fly til nesten hele verden.

ATM app, Italo, Trainline, Flixbus er gode apper for reise i Italia.

Helsehjelp i Italia

Universitetet er ofte et godt sted å starte om du trenger helsehjelp. Mange universitet har egne helse-senter med leger tilgjengelig, men om ikke skal de ha en god oversikt over lokale leger og klinikker.

Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).

Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig. Vær spsielt obs på egne regler hvis du skal studere i Norden eller tar deg lønnet arbeid i studielandet.

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.