Lurer du på hvordan du finner leilighet i Italia, oppretter bankkonto, bytter telefonabonnement og får internett i Italia? Det er mange spørsmål som må bli besvart når man flytter utenlands - her er svarene!

Hvordan er studiemulighetene i Italia?

Det er flere forskjellige typer høyere utdanning i Italia: universiteter, university colleges, art colleges, høyskoler, institutter osv.

Italiensk er standardspråk for undervisning, men det er også mange engelskspråklige universiteter eller studieprogram i Italia. En del av universitetene tilbyr gratis kurs i italiensk til internasjonale studenter.

Søknader til universitetene i Italia må ofte bli sendt direkte til hvert enkelt universitet, og de spesifikke inntakskravene blir satt av de enkelte institusjonene. Generelt, hvis man vil studere f.eks. kunst eller musikk. Må man som oftest ta en opptaksprøve. På noen universiteter må man ta en språkprøve i italiensk før man kommer inn.

Forsikring

Vi anbefaler forsikring når du skal studere i Italia.
ANSAs studentforsikring er en fullstendig forsikringspakke og dekker blant annet innboforsikring, reisegods, hjemtransport, i tillegg til medisinske utgifter - alt som er viktig å ha med seg som utenlandsstudent.

 

Bank - hvordan åpne bankkonto i Italia

 • Det kan være lurt å åpne en bankkonto hvis du skal bo I Italia over lengre tid. I forhold til valutaendringer og gebyrer kan man spare en god del penger ved å overføre skolepenger/husleie fra en italiensk konto gjennom hele studieåret.
 • Dra innom en lokal bank. De setter opp en konto for deg og du får kortet i posten noen dager senere.
 • Husk å ta med pass hvis du ønsker å åpne en konto, de pleier å kreve dette som legitimasjon.

Bolig - viktig å vite ved leie av bolig i Italia

 • Affittare/In affitto -leie
 • Apartamento -leilighet
 • Camera -rom
 • Leie:Ta kontakt med ditt lokale ANSA styret, de kan ha informasjon om ledige leiligheter i byen du studerer. Lokallagene vet hvilke firmaer som legger ut leiligheter for leie/salg i din by.
  Leieprisene varier mye fra by til by, og også i forhold til standard. Man kan finne alt fra leiligheter til 2000 NOK til 6000+ NOK pr måned. Prisene blir noe høyere hvis man ønsker å bo alene.
 • Mange leiligheter i Italia går på gass;Det kan være lurt å skaffe seg en gassdetektor hvis dette ikke allerede er i leiligheten. 
 • I mange leiligheter er ikke røykvarsler installert; Det kan være lurt å ta med seg/kjøpe dette

Først og fremst burde du høre med skolen eller studenter som allerede studerer i byen. Det er stor mulighet for at de vet om ledige leiligheter, og kan hjelpe deg med å komme i kontakt med huseier. Dette kan også fort bety at du slipper unna et dyrt meglerbeløp.

 

Nyttige linker til det private leiemarkedet i Italia:

Telefon og internett i Italia

Mobiltelefoni i Italia er utbredt og godt – du kan velge mellom alt fra kontantkort til abonnement med gratis telefoni til hele verden. Nettverket er også godt utbygget og du får 3/4G nesten overalt. De fleste mobiloperatører tilbyr også internettløsninger.

 

Dette er de største mobiloperatørene i Italia:

Transport i Italia

Sammenlignet med i Norge, er transport en del billigere i Italia.

Togene i Italia er gode. De går ofte, er raske og er relativt rimelige sammenlignet med Norge. Trenitalia er det nasjonale togselskapet.

Alle byer har sitt eget system for offentlig transport. Billetter kjøpes ofte i kiosker eller på kafeer. 

Flyplassen i Roma er av de største i Europa og herfra kan man fly til nesten hele verden.

Nasjonale studentkort

Universiteter og høyskoler har egne studentkort som gir deg studentrabatt på de mange offentlige institusjoner. i tillegg finnes det en rekke andre fordelskort for unge, slik som kortet fra ISIC – som gir deg rabatterte produkter og fordeler, gratis inngang på museum mm.

Jobb under studiene

Italia er en del av EU som gjør at vi som nordmenn kan jobbe her fordi Norge er en del av EØS(EEA/Spazio economico europeo). Når det er sagt så er det ikke nødvendig å jobbe i Italia som norsk student hvis du er fullt støttet av Lånekassen. Studielånet rekker helt greit over leie og levekostnader om man er litt økonomisk. I tillegg har man som regel mellom 3 og 4 måneder med sommerferie som gir masse tid til å jobbe hjemme i Norge.

 

Foto: Canva/adisa