Ung mann med ryggsekk står foran et stort universitet

Bo og leve i Ungarn

Når du har kommet inn på et studiested i Ungarn er det på tide å begynne å tenke på flyttingen. Les ANSAs tips her!

Bolig

Å bo i Ungarn er fortsatt forholdsvis billig for norske studenter, og mange studenter leier egen leilighet privat. Å bo i Budapest er noe dyrere enn ellers i landet, men mange studenter har likevel råd til dette her, også. Å leie privat koster rundt 150.000 – 350.000 HUF, alt ettersom hvor stor leiligheten er, og hvor sentralt den ligger.

De fleste finner privat leilighet gjennom eiendomsmeglere eller facebook-grupper.

Vær obs på svindel – flere, spesielt i facebook-gruppene, kan forsøke svindle utenlandske studenter. Aldri betal for noe du ikke har sett. Lei heller midlertidig bolig (gjennom for eksempel AirBnB eller lokale hotell) mens du går på visninger.

Det er vanlig å betale for to måneders depositum i Ungarn. Mange leiligheter i Ungarn går på gass, og vi anbefaler derfor å anskaffe en gassdetektor, hvis dette ikke er i leiligheten allerede.

Studentbolig

Om du heller ønsker å bo på studentbolig kan du søke om dette gjennom universitets hjemmeside. Studentboligene i Budapest og Pecs er ofte ferdig møblert, slik at du ikke trenger å tenke på å kjøpe inn mye ved studiestart. Studentbolig i Ungarn koster vanligvis mellom 50.000 og 70.000 HUF.

Registrering i Ungarn

Som EU/EØS-borger som skal bo i Ungarn mer enn tre måneder – 90 dager – må du søke om et «Registration Certificate». Dette gjør du hos de lokale myndighetene (National Directorate-General for Aliens Policing) før de tre månedene utløper.

Å registrere seg i Ungarn kan enten gjøres i person på et immigrasjonskontor, eller gjøres delvis digitalt, men du må hente og signere registreringskortet ved ditt nærmeste immigrasjonskontor. Du kan altså starte søknaden hjemme i Norge, men den er ikke fullført før du får signert i person i Ungarn. Kostnad for å gjøre det fysisk i Ungarn er rundt 1,000 HUF. Kostnad for å gjøre det digitalt er rundt 20,000 HUF.

For å registrere deg må du legge ved dokumentasjon som kopi av pass, bevis på studieopptak og betalt studentavgift, med mer. Les gjerne instruksjonsmanualen nedenfor før du starter registreringen.

Bankkonto i Ungarn

De fleste nordmenn som bor i Ungarn bruker sine norske bankkort. Mange norske banker har gratis uttak og betaling innad i EØS, så dette er ofte enklere enn å opprette en ungarsk bankkonto. Vær obs på at ikke alle steder tar kort, så det er lurt å alltid ha litt kontanter tilgjengelig. 

Offentlig transport

Trikk I Budapest

Trikk og buss er de vanligste transportmidlene i Ungarn. Infrastrukturen varierer fra by til by, men kan mange steder være et godt transportalternativ.

Taxiprisene i Ungarn er lave, og mange studenter benytter seg derfor av dette. I mindre byer er prisene enda lavere. Det kan være lurt å forhøre seg med andre studenter om hvilke taxiselskap som er billige, prisene kan variere mye. Det er også billigere å ringe taxi på forhånd enn å ta en fra gata.

Om du skal reise mellom ungarske byer er tog det beste alternativet.

Helsehjelp i Ungarn

Universitetet er ofte et godt sted å starte om du trenger helsehjelp. Mange universitet har egne helse-senter med leger tilgjengelig, men om ikke skal de ha en god oversikt over lokale leger og klinikker.

Om du mottar støtte fra Lånekassen beholder du vanligvis medlemskapet ditt i den norske folketrygden, og du skal dermed kunne benytte deg av det offentlige helsetilbudet i studielandet ditt på lik linje med de lokale innbyggerne. Dette betyr i praksis at det som er gratis for landets innbyggere også skal være gratis for deg. Hva som er gratis og hva som må betales for varierer fra land til land. For å benytte deg av dette må du ha et Europeisk helsetrygdekort (også kjent som HELFO-kort).

Det finnes i midlertidig noen unntak, og du er avhengig av et gyldig medlemskap i den norske folketrygden for at helsetrygdekortet skal være gyldig. Vær spsielt obs på egne regler hvis du skal studere i Norden eller tar deg lønnet arbeid i studielandet.

Kvinne med brunt, langt hår leser i en bok

Har du innspill til bo og leve-sidene?

Del dine beste tips fra ditt studieland! Det gjør at ANSA kan lage bedre bo og leve-sider, og er til stor hjelp for kommende utenlandsstudenter.