
Fysioterapistudier i Danmark
Fysioterapiutdanningen i Danmark har i mange år vært et populært valg blant nordmenn. Studiet tilbys ved flere profesjonshøyskoler, og ved en rekke læresteder var det fortsatt ledige studieplasser etter opptaket i 2024.
-
Hvor kan jeg studere?
-
Hvor mye koster det?
-
Hvilke fagkrav må jeg ha?
-
Søknadsfrist?
-
Bo og leve i Danmark
Om utdanningen
Bachelorgraden varer 3 1/2 år og er fordelt på 7 semestre. Det veksles mellom teoretisk og praktisk undervisning.
Undervisningsformen veksler mellom klasseundervisning, forelesninger, gruppearbeid, prosjektarbeid, praktiske øvelser og praktikk/klinisk undervisning. Det er en del hjemmearbeid og oppgaveskriving, individuelt og i grupper.
I starten vil praksis/behandling utføres på medstudenter, senere får du prøve deg på pasienter. Du er ute i praksis i sammenlagt 28 uker. I løpet av det siste semesteret kan du fordype deg i et selvvalgt faglig område, samt skrive bacheloroppgaven din.
Finn fysioterapistudier i Danmark
Du kan studere i Esbjerg, Roskilde, Holstebro, Haderslev, København, Næstved, Odense, Hillerød, Aalborg eller Aarhus. Linker til de ulike skolene finner du i UddannelsesGuiden.
Opptakskrav
I Danmark har opptakskrav sammenheng med utdanningsbakgrunn. Dersom du ikke har gått studiespesialiserende på videregående, bør du forhøre deg med aktuelle læresteder om det tilkommer ytterligere fagkrav. I slike tilfeller vil du normalt måtte søke i kvote 2.
Generell studiekompetanse
Samt enten «Biologi B», «Fysik B», «Geovidenskab A», «Kemi B», «Bioteknologi A» eller «Matematik B» som i Norge tilsvarer ett av følgende fag ifølge databasen:
Biologi 1
Matematikk R1 (eller S1+S2)
Kjemi 1
Fysikk 1
- Kvote 1
I kvote 1 er det kun karaktergjennomsnitt fra førstegangsvitnemål som teller. Norske tilleggspoeng teller ikke.
- Kvote 2
Kvote to handler om helheltsvurdering av deg som søker og det er skolen selv som bestemmer hva de ønsker å vektlegge. Vanligvis vil relevant arbeidserfaring og utdanning, organisasjonserfaring, folkehøgskoleopphold, utenlandsopphold og lignende kunne telle inn. I tillegg skal du vanligvis skrive et motivasjonsbrev. Du finner informasjon om kvote 2 på skolens hjemmeside, under optagelse.
Mer informasjon
Vil du vite mer om opptakskrav, søknadsfrister og alt som gjelder studier i Danmark?
Du finner utfyllende informasjon på ANSAs nettside om studier i Danmark.
Søknadsfrist
Søknadsfrist er 15. mars klokken 12.00. Du søker via Optagelse.dk, og kan begynne å søke fra cirka 1. februar. Det er studiestart to ganger i året ved flere læresteder, du søker 15.mars til begge.
Godkjenning
For å praktisere som fysioterapeut i Norge med utenlandsk utdanning må du ha autorisasjon fra Helsedirektoratet. Du kan også lese mer om autorisasjon på ANSAs hovedside om fysioterapiutdannjng i utlandet.
De danske fysioterapiutdanningene med en varighet på 3,5 år er å anse som jevngode med de norske fysioterapiutdanningene inkludert turnustjeneste. Dette innebærer at Helsedirektoratet vil gi søkere med dansk fysioterapiutdanning autorisasjon uten krav om at de først må gjennomføre en prøveperiode i Norge.
Finansiering
Det er gratis å studere i Danmark.
På Lånekassens sider om utdanning i utlandet kan du se hva du kan få i stipend og lån.
I tillegg til finansiering fra Lånekassen finnes det også ulike statsstipend og skolestipender det går an å søke på.

Jeg har kommet inn på en skole i Danmark — hva nå?
Gratulerer! Nå bør du forberede deg på avreisen og oppholdet.