Utveksling, språk og surfing i Rio

Olav reiste på utveksling til Brasil uten å kunne et ord portugisisk. Da han kom tilbake hadde han fått brasilianske venner, et portugisisk vokabular og et nytt syn på utenlandsstudenter. 

Flyfoto over storby ved kysten med øyer

Olav Herstad
Studieland: Brasil
By: Rio de Janeiro
Studiested: Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro
Studium: Maskiningeniør (utveksling)

Ung mann sitter med hånda på kneet

Jakten på noe nytt

— Jeg hadde lyst til å oppleve noe annet enn Trondheim, forteller Olav. — Og da var det ikke noe bedre sted enn Brasil! 

Som oslogutt var Olav vant til et litt høyere tempo, men Brasils nest største by var en stor kontrast til både Trøndelag og Oslo. 

Blanke ark 

All undervisningen var på portugisisk og professorene kunne veldig lite engelsk. Olav hadde reist ned uten å ta noe språkkurs i forkant. Likevel opplevde han ikke dette som et problem: 

– Det gikk fint å oversette bøker og presentasjoner jeg fikk på forelesning, men jeg måtte bruke litt tid på det hjemme. For meg var det ikke forelesningene som var mest slitsomt. Det hender tross alt at jeg ikke henger med i undervisningen hjemme i Norge, også. Det som var verst, var å ikke henge med i det sosiale. 

Gruppe med mennesker foran en fargerik trapp under store trær

Utfordringer med kommunikasjon

På universitetet var det 12 norske studenter fra NTNU og mange internasjonale studenter fra blant annet USA, Tyskland, Nederland, Storbritannia og Portugal. De andre utenlandsstudentene gikk det fint å kommunisere med, men verre var det hjemme. Han bodde i et kollektiv med to gutter fra Brasil, og det var slitsomt og uvant for Olav å ikke kunne kommunisere med dem i hverdagen. I starten var det heller ikke så lett å få seg brasilianske venner på universitetet. 

– Disse opplevelsene har ført til at jeg nå er mer påpasselig med hvordan jeg selv oppfører meg mot utenlandsstudenter her i Norge.

Regnskog med en bilvei

Rio de Janeiro er Brasils nest største by, og er kjent for sitt varierte landskap med strender, fjelltopper og regnskog. Hvert år kommer millioner av besøkende for å få med seg det berømte karnevalet, som virkelig må oppleves.

Rio er en smeltedigel for ulike kulturer, særlig europeisk, afrikansk og søramerikansk kultur. Det er alltid noe nytt og spennende å oppdage rundt neste sving! 

Å finne seg til rette 

Olav fant seg mer til rette etter hvert. Han fikk seg brasilianske venner og lærte seg flere fraser på portugisisk som han kunne lire av seg til stor glede for de lokale. Høydepunktene fra semesteret var studentenes oktoberfest og surfing på fritiden. 

– I Rio må man jo bare være masse på stranden, det er som søndagsskituren for oss nordmenn. Jeg hadde også stor glede av å reise litt utenfor byen. Du skal ikke så langt ut før du slipper unna det kaotiske storbylivet i Rio.

Det fineste stedet han så på disse utfluktene var Buzios, som ligger i nærheten av Praia Seca, to timer fra Rio. 

– Der er det rolig og deilig i forhold til storbylivet ellers! 

Trygghet i Rio

Før han reiste til Brasil, hadde Olav fått høre at det kunne være utrygt for nordmenn. Han opplevde det likevel ikke som noe problem. 

— Med en god dose fornuft vil du ikke støte på større farer enn vi her har i Norge, mener han. — Jeg følte meg helt trygg som norsk utenlandsstudent i Rio, men går du alene på stranden eller flasher mye med penger og verdisaker, er det jo en risiko for å bli ranet. Bruk hodet, så går det bra! 

Verdifulle erfaringer 

Utvekslingsoppholdet var givende for Olav, og han fikk med seg mange verdifulle erfaringer tilbake til Norge. 

— Det er lurt å forberede seg på at ting tar tid og at det ikke blir helt slik du har sett for deg, for eksempel når det kommer til hvilke fag du ender opp med å ta.

Det skader heller ikke å sette seg litt inn i portugisisk før du drar!

— Olav Herstad
Surfebrett stilt opp på en strand med fjell i bakgrunnen