Internasjonal økonomi på USAs vestkyst

Liva dro til California for å studere internasjonal økonomi. — Det er fantastisk at det bare er tre minutter fra klasserommet til stranda! 

Solnedgang på en strand med seilbåt i horisonten

Liva Lagestrand

Studieland: USA
By: Santa Barbara, California
Studiested: Santa Barbara City College
Studium: International Business (bachelor)

Ung kvinne lener seg på et tre i et skogholt

Rustet for fremtiden

Varmt vær, hvite strender og surfing. For aktive Liva var California det perfekte stedet for å studere internasjonal økonomi! Men det var ikke bare dette som trakk 22-åringen til USAs vestkyst. Liva ønsket seg også et litt mer utfordrende studiemiljø enn hjemme i Norge.  

— Det å studere på engelsk har gitt meg noen språkutfordringer. Fordelen er at jeg blir bedre rustet til å jobbe i et stadig mer internasjonalt arbeidsmarked, sier hun.

Høye krav

Professorene er strenge og krever oppmøte på alle forelesninger. Liva kjenner hele tiden på presset om å prestere. 

— Det er strengt, og dette var også en av grunnene til at jeg ønsket å studere her. Professorene bruker også mye tid på dem som viser interesse og som har et sterkt ønske om å lære og prestere. De presser meg hele tiden til å bli bedre og yte mer.

Campus på Santa Barbara City College med havet i bakgrunnen

En avslappet livsstil

Selv om professorene forventer et høyt nivå, er også de en del av den avslappede, californiske livsstilen. 

— De møter oftere opp til forelesning i shorts og flip-flops enn med skjorte og pressede bukser. Skolen ligger rett ved stranden, og vi kan se havet fra campus. Dette gjør definitivt noe med humøret til menneskene her. Det skaper en veldig positiv og god atmosfære, og det er alltid rom for lek og avslapning mellom forelesninger. 

Likevel må Liva innrømme at det varme været også har sine utfordringer: 

— Det er ikke akkurat lett for en nordmann å sitte inne på lesesalen når gradestokken kryper over 25°C. Da vil jeg helst være på stranden, så det krever en god dose selvdisiplin! 

Utsikt over hustak i Santa Barbara

Santa Barbara har over 300 soldager i året. Det bidrar til at innbyggerne er svært aktive og glade i å være utendørs. Byen er også preget av de mange studentene som bor der.

Santa Barbara City College er flere år på rad blitt kåret til USAs beste City College. I tillegg huser byen University of California Santa Barbara, noe som gjør at stedet tiltrekker seg mange studenter. Studentmiljøet er stort og variert, med nesten 60 000 studenter. 

Yrende studentliv

I likhet med svært mange studenter bor Liva i et område ved University of California som heter Isla Vista. Dette området har like mange innbyggere som et norsk tettsted, men alle er studenter.

— Isla Vista er preget av en student­livsstil som aldri stopper opp, med utallige aktivitetstilbud, surfing rett utenfor inngangsdøren og “food trucks” som kommer på kveldene for å selge street food til studenter som ikke orker å lage middag.

Midt mellom strand og fjell 

På fritiden liker Liva å drive på med kampsport, surfing og fjellturer. Det er kort vei fra sentrum til fjell og natur, og forholdene rundt byen gjør stedet perfekt for vinproduksjon. Santa Barbara er kjent for sine mange vingårder. 

— Byen har et egent område i sentrum som som heter Funk Zone. Her ligger lokale vinbarer, ølbryggerier og små restauranter og street food-utsalg tett i tett. Dette området er et fantastisk avbrekk i helgene fra travle skoledager. Selve byen er akkurat liten nok til at det er enkelt å komme seg rundt omkring med buss, sykkel og til fots, noe som er praktisk hvis man ikke har bil. 

Nye horisonter

Det Liva syntes var litt forvirrende med å studere i USA, var at hun selv måtte sette opp sitt eget studieløp. Studentene får hjelp av rådgivere, men alle utdanningsinstitusjoner kan selv bestemme hvilke fagkombinasjoner de godtar og ikke. Dette kan noen ganger gjøre det litt vanskelig for utenlandsstudenter å vite hvilke fag de må ta der, og hvilke de kan få overført fra tidligere utdannelse i Norge.

— Du må ta noen fag som ikke er obligatorisk på en økonomiutdannelse i Norge, som kunst, biologi og kommunikasjon, men å måtte ta disse fagene kan åpne dører for interesser du ikke var klar over at du hadde! 

Jeg stortrives med livet mitt i Sør­-California! Jeg setter veldig pris på å kunne gå tre minutter fra klasserommet ned til stranden for å koble av. Det er svært vanlig å se både sel, hval og delfiner i vannet her.

— Liva Lagestrand
Ung mann sitter ved et bord langs en vegg av vinduer med utsikt til palmer og strand
Jente med lyst hår og briller leser bok i vindu med storbyutsikt

Drømmer du om utlandet?

Finn ut mer om studier i USA!