Finn frem på boligmarkedet i København, se transport-tips, bli kjent med ANSA København sitt styre og les erfaringsrapporter fra tidligere studenter.

Velkommen til Kongens By, København

Velkommen til ANSA Københavns hjemmeside. Her finner du alt av praktisk informasjon, fra bolig til transport og fremkomstmidler. Du finner oss også på vår Facebook-side ANSA København, og under instagramkontoen ansakobenhavn. 

København er hovedstaden i Danmark, og har rundt 1,2 millioner innbyggere. Byen ligger på Sjællands østkyst, og strekker seg inn over deler av Amager i øst. København har alt å by på, fra kule street-food markeder, utesteder, barer, shopping, cafeer, museer osv. Havneområdet er også verdt å nevne, for eksempel Islands Brygge, hvor store deler av København samler seg når solen skinner.  

ANSA København består av et styre med 8 medlemmer som er her for å gjøre studietiden for norske studerende så trygg og god som mulig. Har du spørsmål er det bare å ta kontakt med oss, mer informasjon om oss finner du nederst på siden. 

 

København by

København er inndelt i flerebydeler. Fredriskberg er faktisk en egen kommune som ligger inne i København kommune. Her ligger CBS, og området er preget av barnefamiler og ro, og du finner mange hyggelige cafeer rundt omkring. Atmosfæremessing kan Østerbro minne om Fredriksberg. Bydelen er rolig og koselig. I Østerbrogode finner du mange forskjellige klesbutikker hvis du vil prøve noe annet enn hektiske Strøget når du skal på shopping. Vesterbro er hipt, og her finnes Kødbyen som er et "mekka" for unge hipstere, fullt av kule restauranter og et varierende nattliv. Nørrebro er i likehet med Vesterbro et hipt og trendy sted, preget av en 'laidback' kultur, og ligger bare et lite steinkast unna Indre by. Amager ligger noe lenger unna sentrumskjernen. Det er en stor bydel, med en fin strandlinje hvor det kryr av liv på sommeren. Christianshavn er en annen bydel som er blitt mer trend med årene. Her ligger også Christiania, noe bydelen kan sier å preges noe av. I denne bydelen finner du også Islands Brygge, som bare kalles 'Bryggen' av københavnere. Det er et perfekt sted sentralt i byen hvor man kan nyte havnen og et forfriskende bad i det anlagte badeanlegget. Her samler byen seg på sommeren og nyter varme dager på gressflekkene. Sist, men ikke minst har vi Indre by, hvor det alltid er liv og du blant annet finner alle de mest kjente turistattraksjonene som Nyhavn, Runde Tårn, Den lille havfrue og Strøget - Københavns største handlegate. 

 

Uteliv, parker og spisesteder

Utelivet i København er bra og det finnes noe for enhver smak. Noen steder hvor vi kan garantere god stemning er Butchers, Club Bisou eller KB3. Du kan også ta deg en kvalitetsdrink på Bar 25 eller kanskje er du mer til en bajer på Mexibar eller Mikkeller. På torsdagsfavoritten Zefside får man to drinker for én, og du kan også kikke innom en av de mange unike barene ved Gammel Strand eller være hipster i Kødbyen. I Gothersgade finner du mange mindre barer på rad og rekke, hvor billige drikkevarer står mer i sentrum enn kvalitet. Stemningen er det derimot ingenting å utsette på!

Når det kommer til parklivet er Kongens Have, Fælledparken og Frederiksberg Have tre klassikere. Papirøen og Kødbyens Mad & Marked er et must i sommerhalvåret, om du bare er litt eller mye sulten, har lyst til å høre noen trendy tunes, keen på en kald øl, drink eller juice og ellers ta livet med ro sammen med andre københavnere. Det samme gjelder Torvhallerne, som er Københavns svar på Mathallen.

Listen over gode restauranter er lang, og det er vanskelig vite hvor man skal starte, men noen kan vi kanskje tipse om likevel: Madklubbens mange gode, priskurante restauranter er alltid en slager. Cock's and Cows redder søndagsangsten, Mother vil elskes av de som er tilhengere av stenovsstekt pizza på ekte italiensk vis, Condesa er for de i det meksikanske hjørnet og The Laundromat Café for de som behøver å få vasket klærne sine samtidig som de stilner sulten. Ellers er Gran Torino, Barbie, PS Bar & Grill, Bæst, Cafe Tænk, Stempel og Mad & Kaffe hotte tips.

 

Transport og fremkomstmidler

Som ny i København kan det være vanskelig å finne rundt og vite hvordan man kommer seg dit man vil. Derfor kan det være kjekt å kjenne til de vanligste fremkomstmidlene.

Sykkel

I København kryr det av syklister. Det er lettvint og billig, og de fleste norske studenter ser fort nytten av å ha en sykkel. Sykler kan man kjøpe både nye og brukte, billige og dyre. 

Det er lurt å sette seg inn i sykkelreglene i Danmark ettersom det er mange syklister, man sykler parallelt med bilene i trafikken, og mange av de samme reglene som for bil gjelder for sykkel. Les mer om lover og regler ifm. sykling på Cyklistforbundet.dk. Det er ganske mye strengere enn i Norge og det er ofte politiet deler ut bot til de som ikke følger reglene. Det er for eksempel påbudt med sykkellykter når det er mørkt, og man har ikke lov til å sykle to på en enmannssykkel.

Kollektivt

Kollektiv-tilbudet i byen er veldig bra. Vi har en metro som får deg kjapt fra indre by til for eksempel flyplassen eller inn mot Fredriksberg. Denne er også under utbygging og skal dekke større deler av byen innen 2018. Det går også selvfølgelig rutebusser jevnlig, i tillegg til at man enkelt kan benytte seg av tog her i byen også. Det er lurt å laste ned ”Rejseplanen” eller bruke ”Google Maps” for enkelt å planlegge reisene dine. 

Avhengig av hvor mye man reiser kollektivt kan det lønne seg å gå til anskaffelse av et reisekort eller et periodekort.

Enkeltreiser & klippekort:  En løsning hvis du reiser sjelden er å betale enkeltvis for hver reise man drar på. Bare vær obs på at det gjerne er dyrere per tur når du betaler enkeltvis og at man betaler i en automat på bussen som kun tar mynter med mindre du bestiller billett i appen. Hvis du reiser sjelden, men ønsker et billigere alternativ enn enkeltreiser, så er det mulig å kjøpe klippekort. Dette kan kun kjøpes i appen.

Periodekort: Er som et månedskort i Norge, hvor man betaler en fast pris i måneden og kan reise fritt innenfor et visst område. Du må huske å medbringe et passbilde første gang du skal kjøpe periodekort.

Reisekort: Et reisekort ligner et periodekort, bare at man selv velger hvor mye man vil fylle på og kortet tappes for hver reise du er på. Når kortet er tomt fyller du på igjen. Det er også mulig å velge automatisk påfylling, så man alltid har penger på kortet. Rejsekortet fungerer til både tog, buss og metro, man skal bare huske å sjekke inn når man går på og ut når man går av, så registreres reisen. Jo mer man reiser med kortet, jo mer rabatt får man, da prisen bestemmes ut fra rabattrinn. Genialt for pendlere. Reisekortet er også bra for de som reiser lite til moderat eller som reiser mer eller mindre i perioder, siden man teknisk sett betaler per reise. Veldig kjekt å ha hvis du er student og vil veksle mellom sykkel og buss.

 

Turistattrasksjoner

København er en kulturell by som har mye å by på med noe for en hver smak. Vi har derfor laget en liten liste over våre favorittattraksjoner, men føler du fortsatt for å utforske mer av København anbefaler vi å sjekke ut "Alt Om København" sin hjemmeside, en byguide som oppdaterer deg på hva som skjer i byen. 

 • Tivoli - fornøyelses park
 • Nasjonalmuseet - museum, kultur 
 • Rundetårn - Observatorium, kirke, arkitektur 
 • Den Lille havfrue - skulptur 
 • Nyhavn - kanal 
 • Ny Carlsberg Glyptotek - Museum, kunstgalleri, kunst 
 • Strøget - hovedgate 
 • Illum - shopping 
 • Papirøen - Streetfood 


Hvordan finne bolig i København?

Når du skal flytte til Danmark for å studere er det viktig å starte jakten på leilighet/ bolig tidlig! Vi i ANSA København har laget en liten guide der vi har samlet de viktigste punktene og henvisninger til hvor du kan finne mer utfyllende informasjon.

 1. Leie eller eie?
  Hvis du planlegger å kjøpe bolig i Danmark, se punkt 3.
 2. Hvis du skal leie kan du velge mellom å leie en studentbolig eller å leie gjennom det vanlige privatmarkedet.

Studentbolig
I Danmark er det mange studenter som bor på kollegier eller i ungdomsboliger, noe som er det samme som norske studentboliger/ studentbyer. De fleste kollegie- og ungdomsboliger i Danmark tildeles gjennom Centralindstillingsudvalget (CIU).

Prisen for et kollegieværelse varierer fra ca. 2000-5000 danske kroner i måneden, avhengig av størrelsen på rommet og eget bad/kjøkken er inkludert. Størrelsen på de fleste kollegieværelsene/studentboligene varierer fra ca. 6 m2 til i overkanten av 35 m2.

Det tilbys studentbolig i de største studentbyene i Danmark, og etterspørselen etter stor så sett deg på venteliste så tidlig som mulig. Det er en god ide å søke så mange kollegier som mulig.

Opplysninger om studentbolig og ungdomsboliger i Danmark finner du på nettsidene til ungdomsboliger.dk.

Andre lenker til kollegier:

Hva med CPR?

Dersom du skal du bo i Danmark i mer enn seks måneder må du melde deg inn i det danske folkeregisteret. Du vil da motta et dansk personnummer – CPR-nummer, som du trenger i ulike sammenhenger, som for eksempel når du skal:

 • Opprette bankkonto
 • Registrere til eksamen
 • Anskaffe dansk skattekort
 • Opprette telefonabonnement
 • Benytte deg av legetjenester

Du vil motta et dansk CPR-nummer og bli registrert som utvandret i det norske folkeregisteret, men du vil fortsatt beholde ditt norske fødselsnummer i Norge.

Reglene for folkeregistrering i Danmark finnes i Lov om Det Centrale Personregister. Det er ikke mulig å få tildelt et CPR-nummer før du har flyttet til Danmark. Dette gjelder selv om du trenger CPR-nummer for å åpne en bankkonto, søke om SU eller studentbolig.

Borgerservice har laget har laget en "Trinn for trinn"-guide til hvordan man skal søke om CPR-nummer. Borgerservice er en del av danske kommuner, og er din inngang til det offentlige. For å få CPR-nummer, skal du:

 1. Opprette en søknad om CPR-nummer på www.ihcph.dk.
 2. Bestille en time til "The International Citizen Service" når søknaden er ferdig behandlet.
 3. Ta med all relevant dokumentasjon for en ID sjekk og siste godkjennelse.

Regler for cpr ved ulike kollegie lister:

 • Findbolig.nu – (CIU) Er du udenlandsk statsborger uden dansk CPR.nr., skal du indtaste din fødselsdato etterfulgt av 1111 (DDMMÅÅ1111).
 • Kollegienes Kontor i København -  Hopp over feltet med ”cpr”.

Leie av bolig på privatmarket

Hvis du leier bolig er rettighetene og pliktene dine beskrevet i leieloven. Opplysninger og informasjon om leiebolig kan du finne hos Lejernes landsorganisastion.

Det kan være lurt å møte opp personlig på visninger. Mange studenter velger å leie leilighet sammen privat. Det kan ta tid å finne en leilighet i København, men være klar over at det finnes falske utleiere på markedet. Les leiekontrakten nøye, sørg for å få en person som kjenner til det danske systemet til å lese igjennom avtalen. Det er har i senere tid blitt mer vanlig å leie gjennom Airbnb (typisk i oppstartsfasen) – her skal dere være forsiktige. Før man betaler anbefales det å sende en mail til Airbnb sentralt og forhøre seg om personen man er i kontakt med faktisk er i deres systemer. Over sommeren har flere blitt svindlet her.

 • Som leietaker i Danmark er det noen ting som du må være spesielt oppmerksom på:
 • Det er veldig viktig å ha en leiekontrakt som er i overensstemmelse med leieloven.
 • Det er viktig å si i fra om mulige feil ved leiligheten senest 14 dager etter overtakelse.
 • Les spesielt §11 da dette avsnittet inneholder de særregler som gjelder for leiekontrakten. Her kan utleier inkludere mer byrdefulle vilkår og henvises til eiendommens husorden.
 • Tegn innboforsikring.

 Vær oppmerksom på at det er noen forskjeller på å leie i Norge og i Danmark. En del studenter har tidligere opplevd at det er vanligere å ikke få tilbake depositumet når de flytter ut. 1. juli 2015 ble det vedtatt en ny leielov i Danmark, som gjelder for alle leieavtaler inngått etter 1. Juli 2015. De nye reglene styrker bl.a. leietakers rettigheter mht. depositum og krav til leilighetens stand ved utflytting, så det kan godt hende at problematikken med depositum blir bedret eller løst.

Det er mulig å få hjelp gjennom Retshjælpen,  de påtar seg boligtvistesaker kostnadsfritt. De kan ikke føre saker i rettssystemet, så søk om hjelp på tidlig som mulig.

Aktører for utleie av bolig:

Mange studenter finner også en leilighet, eller ett rom, gjennom facebooksider for norske studenter. Her er det viktig å være forsiktig, hvert år dukker det opp svindel og svindel forsøk på slike sider.

Boligstøtte

Det er mulig å få støtte til betaling av husleie gjennom boligstøtte (boligsikring) ved å søke til kommunen. Hva du kan få og om du kan få kan du se på borger.dk, dette bestemmes av en rekke ting som husleien, kvm og leieforhold. Det er stort sett snakk om litt under 1000 DKK pr. leilighet pr. måned. For å se mer om dette og søkenadsprosessen kan du se borger.dk.

Kjøpe bolig

Hvis du skal kjøpe fast eiendom i Danmark, og ikke har bodd i Danmark i 5 år, må du søke om tillatelse fra Justisministeriet. Dette kan du slippe hvis du kan dokumentere at boligen skal tjene som helårsbolig for kjøperen. Nordmenn kan som regel ikke foreta ett foreldrekjøp fordi foreldre, som ikke har bodd i Danmark i 5 år, ikke kan kjøpe eiendom i Danmark.

I Danmark er det to boligformer, andelsbolig og eierleilighet.

En andelsbolig er en eiendom som eies og drives av en forening på andelsbasis. Det vil si at eiendommen bebos av foreningens medlemmer. Når du kjøper en andelsbolig, eier du ikke boligen. Men du blir medlem av andelsbolig foreningen og eier en andel av foreningens formue, med bruksrett til én av leilighetene.

Når du kjøper en andelsbolig betaler du et engangsbeløp til andelsboligforeningen og betaler en månedlig boligavgift. Engangsbeløpet er ofte ganske høyt, men ikke så høyt som ved kjøp av eierleilighet. Det er vanlig å finansiere engangsbeløpet med et andelsboliglån. For mer om andelsbolig, se borger.dk.

En eierleilighet (selveierbolig) er en bolig du selv eier. Når du er boligeier, må du betale eiendomsskatt. Det er vanlig å finansiere en eierleilighet med obligasjonslån, kontantlån, avdragsfrie lån eller rentetilpasningslån. For  mer informasjon om å kjøpe eierleilighet i Danmark se borger.dk.

Bydelene i København
Sjekk ut vår bydelguide her!

Kontaktpersoner og erfaringsrapporter

ANSA København styret 2019/2020

Navn: Martine Kile Søyland

Stilling: Leder

Skole: CBS

Studie: MSc. in Management of Innovation and Business Development

E-post: mksoyland@me.com

Tlf: +47 98424828

 

Navn: Charlotte von der Lippe

Stilling: Nestleder

Skole: CBS

Studie: MSc. in Strategy, Organization and Leadership

E-post: lotte-lippe@hotmail.com

Tlf: +45 53562136

 

Navn: Emilie Marie Bøe

Stilling: Informasjon- og webansvarlig

Skole: Copenhagen Business School

Studie: MSc. in Finance and Strategic Management

E-post: emiliemboe@live.no

Tlf: +45 90893121

 

Navn: Caroline Gilen

Stilling: Arrangementansvarlig

Skole: Margrethe Skolen (SAFD)

Studie: klesdesign

E-post: Carogilen@hotmail.no

Tlf: +47 47460360

 

Navn: Emma Nesheim

Stilling: Arrangementansvarlig

Skole: København Universitet

Studie: Odontologi

E-post: emma.nesheim@gmail.com

Tlf.: +47 91636168

 

Navn: Stephan Hung Nguyen

Stilling: Rekruttering- og kontaktpersonansvarlig

Skole: DTU

Studie: Architecture Engineering

E-post: Stephan.hung.nguyen@gmail.com

Tlf: +45 91985679

 

Navn: Mie Elisabeth Olsen

Stilling: Markeds- og sponsoransvarlig

Skole: CBS

Studie: HA Almen Ervervsøkonomi

E-post: mie-olsen@hotmail.no

Tlf: +45 52115156

 

Navn: Emilie Ølstad

Stilling: Økonomiansvarlig

Skole: CBS

Studie: Supply Chain Management

E-post: e.olstad@live.no

Tlf: +45 60246517

 

Kontakt oss: 
- Facebook-side: ANSA København
- E-mail: kobenhavn@ansa.no