Det er mange muligheter for å studere business -og økonomifag i Danmark, og du kan studere på dansk eller engelsk.
Om utdanningen
Businessfag (bedriftsøkonomi) heter almen erhvervsøkonomi på dansk. Dette er den mest populære studieretningen for nordmenn i Danmark. Samfunnsøkonomi heter bare økonomi. Du kan studere på dansk eller engelsk.
Les om økonomiutdanning i utlandet på ANSAs hovedsider om faget. Her finner du blant annet tips til hva du bør tenke på når du velger lærested.
- Økonomi i utlandet
Finne fag og lærested
Du finner frem til fagretning og lærested på UddannelsesGuiden.
Vil du studere på CBS (Copenhagen Business School)? Svært mange av de som er i kontakt med ANSA er interessert i denne skolen, selv om det også finnes andre alternativer for økonomiutdanning i Danmark. (Universitetet i Aarhus er for eksempel et godt alternativ)
Under kan du se hvordan du finner frem på CBS' nettsider.
Opptakskrav
Bachelor
Du finner fagkrav (adgangskrav) og snitt (adgangskvotienter) på søkemotoren UddannelsesGuiden, samt på lærestedets nettsider.
Typiske fagkrav til almen erhvervsøkonomi er S1+S2/R1 matematikk og internasjonal engelsk fra andreklasse videregående (eventuelt en engelsktest), samt historie/samfunnsfag tilvarende timeantall fra studiespesialiserende. Husk at fagkrav kan variere mellom ulike læresteder.
I Danmark har opptakskrav sammenheng med utdanningsbakgrunn. Dersom du ikke har gått studiespesialiserende på videregående, bør du forhøre deg med aktuelle læresteder om det tilkommer ytterligere fagkrav.
Du søker med førstegangsvitnemål. Norske tilleggspoeng telles ikke i utlandet.
På ANSAs side om studier i Danmark kan du lese om hvordan du oversetter norske fagkrav og karaktersnitt og få mer informasjon om søknadsprosessen til Danmark.
Kandidat
Du finner opptakskrav på universitetenes hjemmesider under kandidat og optagelse. Hovedsakelig handler det om fag du skal ha hatt i bachelorgraden, og det blir spesifisert hvor mange studiepoeng du skal ha i de forskjellige fagene. Det er heller ikke uvanlig å måtte skrive et motivasjonsbrev om hvorfor du passer til utdanningen og senere yrket. Her skal egenskaper, erfaring og motivasjon henge sammen.
Slik søker du
Bachelor
Skal du søke på en bachelorgrad søker du i perioden 1. februar-15. mars via søkeportalen Optagelse.dk. ANSA har utarbeidet en norsk veiledning til søknaden. Veiledningen finnes også på video.
Kandidat
Du søker direkte til lærestedene. Søknadsfristene er ofte i mars eller april for opptak til høstsemesteret. En del mastergrader har også oppstart i januar, ofte med søknadsfrist i november.
Skolepenger og finansiering
Offentlig utdanning i Danmark er gratis. Som en hovedregel gir Lånekassen støtte til studier i Danmark som Statens uddannelsesstøtte har godkjent.
Les om finansiering fra Lånekassen på ANSA.no.
Bildebanner: Rueben Degiorgio
- Erfaringsrapporter
- CBS Accounting, Strategy & Control
- CBS Advanced Economics & Finance
- CBS Brand and Communications Management
- CBS Business Administration & Service Management
- CBS HA Almen (Aadne)
- CBS HA Almen (Andrea)
- CBS HA Almen (Marie)
- CBS HA Almen (Ylva)
- CBS Human Resource Management
- Cphbusiness Markedsføringsøkonomi
- DTU Strategisk Analyse og Systemdesign
- Eksempel på erfaringsrapport
- Fødevarer og Ernæring ved Københavns Universitet
- ITU Global Business Informatics
- KADK Arkitektur
- KEA Business Economics & IT
- KFTS
- KP Fysioterapi (Endre)
- KP Fysioterapi (Jonas)
- KP Sykepleie (Jannike)
- KP Sykepleie (Sophie)
- KU Fødevarer & Ernæring
- KU Historie
- KU Informationsstudier
- KU Medisin (Hanne)
- KU Medisin (Julie)
- Student i Horsens