Danmarks åttende største by med nesten 60 000 innbyggere var for litt over 1,5 år siden en skremmende tanke. Til tross for at byen ikke er så stor var det likevel skremmende å flytte fra kjente Bergen, til ukjente Horsens. Studentlivet begynte brått, og selv om alle sa det skulle bli kjekt, hadde jeg aldri sett for meg at det skulle bli så fantastisk.

Tekst og foto: Elise Nilsen 

Venner fra hele verden

Ved VIA University College, campus Horsens, tilbyr de undervisning på dansk, i tillegg til engelsk. Dette tiltrekker seg studenter fra nesten hele verden. Det er totalt rundt 4000 studenter, hvorav litt over 2000 er internasjonale. I alt er det rundt 50 forskjellige nasjonaliteter som er representert ved VIA. Dette gjør at man knytter bekjentskap med studenter fra hele verden.

Bildet er tatt under Beerlympics i september 2016. Det arrangeres ofte slike arrangementer for studentene ved VIA. Temafester, rebusløp (Beerathlon og Beerlympics ), grilling, strandfester, bålfester og International Day er bare noen av det sosiale man blir invitert med på. På arrangementer som dette blir man kjent med mange forskjellige mennesker. Man lærer andre kulturer å kjenne – ikke bare den danske kulturen. Av og til føles det nesten ikke som om man er i Danmark på grunn av alle de forskjellige kulturene. Dette gjør at man lærer nye ting og får nye erfaringer hver dag – ikke bare gjennom undervisningen, men også på et personlig plan.

Selv om jeg studerer markedsføringsøkonomi, har jeg venner på tvers av studier på grunn av det gode studentmiljøet. Alle aktivitetene som blir arrangert for studentene – både i skoletid og ellers, gjør at det er enkelt å finne venner. Det jeg har lært av å møte mennesker fra hele verden med forskjellige bakgrunner er at alle er unike og har mange fantastiske historier å fortelle!

VIA Sports Club

Hvis du liker å være i aktivitet og samtidig knytte relasjoner på tvers av studier og kulturer er VIA Sports Club en av de mange studentorganisasjonene du kan bli medlem av. Her kan du være med på mange forskjellige aktiviteter. Dansing, zumba, basketball, fotball, yoga, badminton, insane training og abs er bare noen av de daglige aktivitetene i gymsalen på campus.

På skolen kan du finne mange forskjellige studentorganisasjoner - alt etter hva du interesserer deg for. AIESEC, Atlas, Student Bar, og Student Cafe er noen av de mange organisasjonene du kan bli medlem av. Hvis det er noe du føler mangler er det fritt fram å starte din egen studentorganisasjon.

Festivaler i Horsens

Den europeiske middelaldefestivalen arrangeres hvert år i Horsens, og er en av de største middelalderfestivalene i Europa. Man blir tatt med tilbake i tid; luktene, maten og musikken er helt spesiell. Du vil garantert ha en super dag fylt av gode inntrykk og opplevelser!

Bildene over er tatt under den årlige internasjonale dagen, hvor hvert land er representert ved en bod hvor de selger nasjonalretter og suvenirer. En flott opplevelse som gir deg kunnskap om andre kulturer og tradisjoner.

Dagsturer

Horsens ligger en 30 minutters togtur unna Århus. Selv om Horsens har en 440 meter lang gågate med gode shoppingmuligheter kan man av og til bli litt rastløs. Når man føler for en “storbyferie” eller en liten forandring i omgivelsene tar vi toget inn til Århus for variasjon i både shopping og uteliv.
Sykkelturer til nærliggende byer blir det også en del av på sommerstid på grunn av det nydelige været her i Danmark. Siden terrenget er så flatt er det perfekt å kaste seg på sykkelen og dra på campingtur til andre byer.

Grilling på stranden

Om sommeren er det veldig koselig å ha sene kvelder på stranden sammen med gode venner. Da samles venner for å tilbringe dagen ute i finværet hvor vi griller, spiller volleyball og bader. De fine sandstrendene i Danmark er supre når solen skinner. Min favoritt er Husodde strand (på bildet) som bare ligger 3 km fra campus. Stranden er også et herlig tilfluktssted hvis du vil lese en bok i fred eller bare trenger å lese pensum.

Bål om høsten

Når det begynner å bli kaldere og stranden ikke lenger er like fristende, lager vi bål og griller istedenfor. Dette kalles på godt Dansk for bålhygge, og er utrolig koselig på litt kjølige kvelder. Rett utenfor campus finnes det en bålplass hvor man kan tenne bål. Ofte blir arrangementer som dette informert om i god tid slik at flest mulig kan delta.

Studentjobb

Hvis man trenger litt ekstra penger i tillegg til studielånet, er en deltidsjobb greit å ha. For oss nordmenn kan det være litt enklere, delvis fordi vi allerede forstår dansk og kan gjøre oss forstått. Hvis du synes det er vanskelig finne deg en deltidsjobb i Horsens, finnes det byråer som hjelper deg å finne en deltidsjobb. Jeg har vært heldig å få tilbud om praksisplass hos Trendhim – en nettbutikk her i Horsens som spesialiserer seg på tilbehør til menn. Her jobber jeg som Marketing Manager for det norske markedet – noe som er midt i blinken for meg siden jeg studerer markedsføringsøkonomi. VIA tilbyr studerende å fullføre praksistiden sin i andre land også, så i teorien kan du studere i Horsens og ha praksis i Belgia, England, Kina eller hvor enn du måtte ønske. Hvis du ønsker å reise mye i løpet av studietiden din er dette en fantastisk mulighet.

 

Les mer om å arbeide ved siden av studiene i utlandet.

Bannerfoto: Eric Gross