Vil du skille deg ut i mengden og sikre en utdanning av høy kvalitet uten å betale skolepenger? I Tyskland kan du velge mellom 400 universiteter og høgskoler i verdensklasse, samtidig som du har endeløse muligheter til opplevelser, enten det er storbyer, småbyer, natur eller kultur. Det er også en økt etterspørsel etter flere som kan tysk blant bedrifter i Norge. Derfor er studier i Tyskland et smart valg.

Visste du at Tyskland er et mye billigere alternativ enn å studere i engelskspråklige land? Akkurat som i Norge er de fleste utdanningsinstitusjoner i Tyskland gratis. Men i motsetning til Norge har Tyskland langt flere alternativer til hvilke studieretninger man kan velge og hva man kan fylle fritiden med mens man studerer. Se på videoen under.

NORSKE STUDENTER FORTELLER:

      

Velkommen til en av Europas største og viktigste nasjoner! Et politisk, historisk og kulturelt sentrum, et land med teknologi og vitenskap i verdensklasse, endeløst med kultur- og kunsttilbud og over 80 millioner mennesker i 16 delstater.  I Tyskland får du noe for enhver smak, og på denne siden kan du lese litt mer om hvorfor dette er et smart studievalg som regjeringen anbefaler og næringslivet etterspør mer av.

Enten du velger Berlin, München, Mannheim, Freiburg, Aachen, eller en av de andre byene du kan bo og studere i, er Tyskland et valg du ikke kommer til å angre på.

LES MER: De fem mest populære studentbyene for nordmenn:

 

Interessert i å lære mer om studier i Tyskland fra en av våre veiledere? Eller kanskje du skal søke studier i Tyskland i år?

Meld deg på webinar om studier i Tyskland her!

Praktisk informasjon:

10 grunner til hvorfor Tyskland er et smart studievalg

1)    Topp kvalitet

Tyskland ligger i hjertet av Europa og regnes som det viktigste industrilandet på kontinentet. Her finnes noen av eldste og beste universitetene i Europa, og noen av de ble etablert så tidlig som på 1300 - og 1400-tallet!  Derfor er det kanskje ikke så rart at det tilbys utdanninger av topp kvalitet her. Flere hundre år med forskning og vitenskap har gjort Tyskland til et foregangsland, enten det er utdanning innenfor realfaglige, statsvitenskapelige, humanistiske, økonomiske, medisinske eller kunstneriske fag. I dag er det nærmere 30-40 universiteter i Tyskland, som står oppført på internasjonale topprangeringer over verdens beste universiteter. Internasjonale kåringer over verdens beste universiteter finnes på Times Higher Education World Ranking og Academic Ranking of World Universities, mens europeiske kåringer er å finne på U Multirank og CHE Hochschuleranking.

2)    400 skoler å velge mellom

Når du har nærmere 400 læresteder å velge mellom skal det godt gjøres å ikke finne noe som passer deg! Du kan enten dra til Tyskland for å ta hele graden din der, enten det er bachelor, master eller doktorgrad, eller du kan dra på utvekslingsopphold som en del av graden din. Nesten alle utdanningsinstitusjoner i Norge har i dag utvekslingsavtaler med Tyskland, så mulighetene er mange. Om du allerede studerer en grad i Norge, kreves det som regel at du har avlagt 60 studiepoeng ved ditt lærested før du kan reise på utveksling. Sjekk med studiestedet ditt, og husk at du også kan finne mye informasjon om alle studieprogrammene i Tyskland på samlesiden Study in Germany. Her finner du alt fra videoer, artikler, informasjon og enkle guider til hvordan du går frem i søknadsprosessen på flere av universitetene.

Lånekassen har oversikt over alle studiestedene som støttes i Tyskland.

3)    Stipend til språkkurs

En annen fordel ved å studere i Tyskland, er at du kan få støtte til språkkurs i tysk før du begynner studiene. Lånekassen har nemlig en ekstra støtteordning til studier som er i ikke-engelskspråklige land! Dette kan du gjøre enten før du begynner å studere på graden din eller mens du studerer i Tyskland.

4)    Gratis skoleplass (ingen skolepenger!)

Som de fleste studiesteder i Norge er de fleste universitetene og høgskolene i Tyskland offentlig eid og derfor gratis for både tyske og internasjonale studenter. Man betaler riktignok en administrasjonsavgift tilsvarende semesteravgiften i Norge. Summen er på et par tusen kroner i semesteret, avhengig av studiested og delstat. 

Det finnes også private utdanningsinstitusjoner i Tyskland, men de utgjør bare 10 prosent av alle skolene. Privatskolene koster mellom 26 000-40 000 euro i året, avhengig av grad og studiested. Flesteparten går riktignok på de offentlige studiestedene — hele 95 prosent av studentene i Tyskland velger den offentlige og gratis utdanningen. Kvaliteten på privat og offentlig utdanning regnes for å være like god.

5)    Billigere å bo og leve

Det er langt rimeligere å bo og leve som student i Tyskland enn i Norge. Dagligvarer, kaféturer og kinobilletter koster som regel en god del mindre. Leieprisene i de aller fleste byer også ligger også et par tusenlapper under norsk gjennomsnitt. Blant de få unntakene er München, som kan ha leiepriser tilsvarende Oslo og Bergen, mens Berlin og andre tyske byer er billigere. Som student får man også som regel et semesterkort som gjør at man kan ta kollektivtransport gratis innad i delstaten. De fleste tyske byer har et godt kollektivtilbud, og man trenger derfor ikke å sette av mye til transport. 

6)    Lettere å få jobb!

Studerer du i Tyskland er det lettere å skille seg ut på arbeidsmarkedet. Til tross for at Tyskland er en av våre aller viktigste handelspartnere og et land vi har mange forbindelser med, er det stadig større mangel på folk som kan tysk. Over 3000 bedrifter i Norge har sagt at de søker etter ansatte med tysk språk-  og kulturkompetanse. Næringslivet i Norge har sagt tydelig ifra; det er behov for mer tysk og mindre spansk.

7)    Masse moro!

Skiferie i Alpene, elvepadling på Rhinen, kunstsafari i Berlin, Oktoberfest i München, oppdagelsesreise i gamle slott, eller fotballkamper, sykkelturer og gokart? Tyskland bugner over av aktiviteter og kulturtilbud — og er et sted med endeløse muligheter for opplevelser. Et variert landskap bestående av fjell, elver, innsjøer og strender i nord gir mange alternativer til aktiviteter i naturen. Store byer som Frankfurt, Berlin, Leipzig, Dresden og Köln har et rikt kulturliv med opera, ballett og teater i verdensklasse. Tyskland har også en stor alternativ scene for gatekunst, litteratur og danseklubber. Det finnes flere store musikkfestivaler rundt om i hele Tyskland til alle årets tider. Filmfestivalen Berlinalen trekker i likhet med Oktoberfesten millioner av turister til Tyskland årlig.

8)    Enkelt å ta seg videre i Europa — med tog!

Tyskland er omkranset av åtte land og har en sentral plass på kontinentet. Med grense til Frankrike, Østerrike, Sveits, Tsjekkia, Polen, Danmark, Nederland og Belgia er det kort vei til mange muligheter. Tyskland har en av verdens mest velutviklede jernbaner, og med noen timers togtur er man raskt i nabolandet på helgebesøk. Det er også gode togforbindelser innad i Tyskland, både innad i byer og mellom byer. For eksempel tar en tur mellom Berlin og München under 4 timer med høyhastighetstog.

9)    Tyskland og Norge er viktige for hverandre

Tyskland er et viktig land for Norge og Norge er et viktig land for Tyskland. Vi handler med hverandre for flere hundre milliarder kroner i året, er geografiske nære (1-2 timer med fly!), har veldig lik kultur og språkene våre er i samme språkgruppe.  

Politikerne våre samarbeider, bedriftene våre bygger og utvikler ting på kryss og tvers, vi utveksler studenter med hverandre og reiser på ferie til hverandres land. Kort fortalt: Landene våre har et viktig vennskapsbånd. Derfor er også tyskere veldig glad i Norge og Skandinavia, og har ofte en positiv innstilling til nordmenn som kommer til Tyskland.

10)  ANSA satser på Tyskland!

Visste du at Tyskland, sammen med Frankrike og Spania, er det mest populære landet å studere i for europeiske utvekslingsstudenter? Norske studenter har ikke helt fått med seg hvor bra studielandet Tyskland er, så regjeringen har laget en plan som skal få flere studenter til å dra dit — fordi det lønner seg for alle om vi gjør det. Det er lærerikt, opplevelsesrikt, billig (gratis!) og bra utdanning, som norsk næringsliv etterspør. Dessuten er det et land med skikkelig bra studentmiljø! Og som ved andre utenlandsopphold lærer du masse av å bo utenlands og leve i en annen kultur. Derfor oppmuntrer ANSA til å studere i utlandet generelt og spesielt i Tyskland.

NORSKE STUDENTER FORTELLER:

Finn studiesteder

Her finner du noen tips om hvordan du velger riktig lærested

Du kan bruke følgende søkemotorer for å finne fram til utdanningsmuligheter i Tyskland:

Klikk her for å se på noen utvalgte universiteter.

Skal du begynne på en utdanning i Tyskland, men mangler tyskkunnskapene? Eller liker du bare språket så godt at du har lyst til å studere det? Mulighetene er mange - og du kan få støtte fra Lånekassen. Les mer om tyskkurs og språkutdanning i Tyskland.



Frankfurt, Tyskland
Bilde: Sean Pavone/Shutterstock

Søknadsfrist
  • 15. juli til vintersemesteret (september/oktober til mars/april)
    Søk helst i løpet av juni
  • 15. januar til sommersemesteret (mars/april til slutten av juli)
    Søk helst i løpet av desember

Det finnes unntak, så dobbeltsjekk alltid søknadsfrist direkte med skolen. Private læresteder og businesskoler opererer med egne frister og tar ofte kun opp studenter til vintersemesteret. Helsefag som medisin har også egne søknadsfrister.

Bachelorgrad

Opptakskrav
Husk at ulike universiteter kan ha ulike opptakskrav, for eksempel avhengig av hvilket fag du skal studere. Du må ha generell studiekompetanse for å søke. Norske poeng (alder , realfag etc) telles kun i Norge.

Du finner aktuelle opptakskrav på lærestedets hjemmesider under Zulassung, eller Zulassungsvoraussetzungen.

Søknadsprosess
Mange læresteder ønsker at du søker til dem direkte. Dette er vanligvis gratis. Du finner nettsøknad på lærestedets hjemmesider samt en mal på hvilke dokumenter de ønsker, og om disse skal scannes inn i søknaden, eller sendes med post.

Ofte krever universitetene et stempel som kalles for apostille op dokumentene. Mer informasjon finner du her.

Tysklands «samordna opptak»
180 høyskoler og universiteter vil at du søker gjennom nettportalen til uni assist. Du søker online, og kan scanne inn og laste opp etterspurte dokumenter, men du må også sende inn papirene per post. Du kan søke på flere skoler og du får svar fra alle. Det koster 75 EUR å søke på den første skolen. Søker du på flere, betaler du ytterligere 30 EUR per skole.

Se vår veiledning til hvordan søke via Uni-Assist:  

Hochschulstart.de
Søknadsportalen Hochschulstart.de er mest kjent som samordna opptak for medisin, tannlege, veterinær og farmasi. Men stadig flere læresteder knytter seg opp mot en egen søknad på denne siden kalt Dialogorientierten Serviceverfahren von Hochschulstart, populært kalt DoSV. Dette kan være aktuelt innenfor fag som jus og psykologi for å trekke frem noen fag.

Søknadsportalen finnes også på engelsk og flere læresteder har utarbeidet egne bruksanvisninger for hvordan du skal fylle det ut.

Lærestedet ditt vil kunne fortelle deg hvor og på hvilken måte du skal søke.

Oversett vitnemål og attester 
Du oversetter vitnemål og attester til tysk enten ved din videregående skole eller hos en statsautorisert oversetter. Oversetting/kopiering av vitnemål. 

TIPS: Du kan også forhøre deg med lærestedet eller søkeportalen om du får bruke engelske oversettelser i stedet. Mange læresteder godkjenner engelske oversettelser av vitnemålet ditt så lenge de kommer direkte fra din videregående skole og har signatur og stempel fra skolen. Du bør også legge med en norsk kopi av vitnemålet med rett kopi stempel (også fra din vgs).

Mer informasjon:
Utdanning i verden - Samleside på norsk om utdanning i Tyskland

 

Mastergrad

De aller fleste mastergrader har kun opptak til vintersemesteret, men det finnes også mastergrader som begynner til sommersemesteret. Forhør deg med lærestedet om søknadsfrister da disse er varierende.

Du søker direkte til lærestedet. Du finner informasjon om søknad under Bewerbung.

Mer informasjon:
Utdanning i verden - Samleside på norsk om utdanning i Tyskland

 

Utveksling

Du kan ta en del av din norske utdanning i Tyskland gjennom en avtale ved ditt norske lærested. Ta kontakt med ansvarlig for studieprogrammet du går på eller med internasjonalt kontor ved lærestedet ditt for å finne ut hvilke utvekslingsavtaler som finnes. Det er også mulig å dra på utveksling selv om ditt norske lærested ikke har utvekslingsavtale dit du ønsker. 
Ta direkte kontakt med skolen du ønsker å søke deg til, og hør om de kan ta deg inn som "guest student" eller "free mover" for et semester eller et år.
For at fagene skal godkjennes i utdanningsplanen din må ditt norske lærested forhånds- og ettergodkjenne fagene.

Merk at du kan få ekstra stipend dersom du drar på utveksling gjennom en Erasmus+ avtale.

Finansiering

Informasjon om støtte fra lånekassen finner du her.

Offentlige læresteder er vanligvis gratis eller har en lav semesteravgift på rundt 70-250 euro. Der det er semesteravgift, inkluderer dette gjerne et semesterkort på offentlig kommunikasjon i hele delstaten der lærestedet ligger.

Stipender til Tyskland

  • Jansons Legat gir støtte til studieopphold i utlandet, når dette vil ha betydning for mottakerens fortsatte virksomhet eller utdanning. Det vil særlig bli lagt vekt på at stipendarbeidet kan få betydning for næringsvirksomhet i Norge, herunder håndverk og kunsthåndverk.
  • I Legathåndboken finner du en oversikt over en rekke stipender for nordmenn innen utdanning.

 

Visum

Norske stastsborgere trenger ikke visum for å oppholde seg i Tyskland.

Mer informasjon finner du her.