Vinnerne av ANSA Juvenarte 2023 er kåret! Designer Idunn Feyling og komponist Anna Berg stakk av gårde med stipender på 20 000 og 10 000 kroner.

Juvenartes ambisjon er å skape et profesjonelt felleskap for norske studenter innen utøvende kunstfag i utlandet. På den måten ønsker vi å sette søkelyset hjemme i Norge mot de fantastiske talentene som befinner seg på ulike studiesteder i hele verden. I tillegg ønsker vi å hjelpe våre studenter på veien mot en selvstendig kunstnerkarriere ved å hvert år dele ut to kunstnerstipend til en verdi av til sammen 30 000 kroner, forteller president i ANSA, Anna Handal Hellesnes. 

Vinnerne av ANSA Juvenarte 2023 er designer Idunn Feyling og komponist Anna Berg. De får tildelt henholdsvis 20 000 og 10 000 kroner.

Se og hør vinnerbidragene her!

Idunn Feyling studerer produktdesign ved ArtEZ University of the Arts i Arnhem, Nederland. Hennes vinnerbidrag «FIBRE. Re-valuing human material» er en refleksjon rundt menneskelige materialer og deres potensial i en mer økologisk og gjenbruksvennlig fremtid. Ved bruk av menneskehår som materiale i design av produkter, setter hun søkelys på hvordan noe vakkert kan skapes ut av et materiale vi vanligvis ser på som ubrukelig eller ekkelt.

Foto: Privat

Om Idunns bidrag sier juryen følgende: 

— Et originalt og fascinerende arbeid, hvor både utførelsen og presentasjonen er god. Konseptet er modig og modent. Både humor og politisk budskap anes som undertoner i arbeidet. Dette er interessant og gir rom for flere ulike tolkninger. Et tverrfaglig, solid arbeid som kan knyttes opp mot aktuelle problemstillinger om bærekraft og dyrevelferd. 

Anna Berg tar en master i komposisjon ved Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris. Hennes vinnerbidrag «Abrasjon II» er en komposisjon skrevet for strykekvartett. Tittelen «Abrasjon» er hentet fra geologien, og beskriver hvordan ulike materialer slites over tid via friksjon. I Bergs komposisjon er begrepet brukt som en metafor for hvordan de musikalske elementene påvirker og forandrer hverandre.

Foto: Yrjan Sundfør Rodriguez

Om Annas bidrag sier juryen følgende: 

— Dette verket vitner om stor modenhet og formforståelse. Anna er en tydelig og fremadstormende stemme på den norske komposisjonsscenen og viser godt håndverk og kvalitet i alle ledd. 

— Vi er veldig imponert over bidragene, og juryen har gjort en kjempefin jobb i å vurdere dem alle, sier president i ANSA, Anna Handal Hellesnes. Det er utrolig flott å kunne få dele ut kunstnerstipend til Idunn Feyling og Anna Berg, og vi håper mange flere får øynene opp for disse talentene i tiden fremover.