Noen får det til å se enkelt ut, andre begynner nærmest å kaldsvette av tanken. Langdistanseforhold er et fenomen som mange ANSA-medlemmer kjenner til.

Å være i forhold kan til tider være vanskelig i seg selv. Når du legger på fysisk avstand i tillegg kan man møte på nye utfordringer. Men det trenger på ingen måte å være starten på slutten. For mange kan det også være en god anledning til å gjøre forholdet ende sterkere. For å få en god start kan det være lurt å først bli kjent med din partners kjærlighetsspråk. 

Ideen om kjærlighetsspråkene stammer fra boken «5 Love Languages» av Dr. Gary Chapman, som ble utgitt for første gang i 1992. Det er altså fem kjærlighetsspråk, og alle vektlegger de ulike språkene på ulik måte. Dette fører også til at vi rett og slett overse partnerens måter å vise oss kjærlighet på, og tar det mer eller mindre for gitt. Det skjer fordi vi er innstilt på et annet kjærlighetsspråk enn det partneren vår er. Så hva er de fem kjærlighetsspråkene, og hvordan kan du bruke de til å få langdistanseforholdet til å fungere? 

 

1. Gaver

Gaver kan være små eller store, kostbare eller enkle. Du kan sende en pakke med ting som partneren din savner fra Norge, eller med noe fint eller morsomt du har funnet på utenlandsoppholdet. Muligheten til å bestille mat og varer til døren har også utvidet mulighetene man har i langdistanse. Nå er man ikke nødvendigvis avhengig av å alliere seg med en venn eller bekjent, men kan enkelt bestille for eksempel frokost på døren. 

 

2. Ord

Det vi sier til hverandre som anerkjenner den andres valg, væremåte, personlighet eller verdier. Alle trenger bekreftelse på et eller annet nivå, og for mange er ord en viktig måte å få bekreftelse på. Det handler om å bekrefte overfor hverandre at man er glad i hverandre, at ting man foretar seg er fint eller for eksempel å få høre hva partneren liker ved en selv. 

Hvis du har en partner som trenger anerkjennende ord er ikke tause handlinger nok. I hverdagen kan det handle å si takk for de små tingene, sende en melding med en hilsen eller oppmuntringer, eller å fortelle partneren din om når du tenker på hen. Kanskje var det en spesiell kaffekopp i skapet som fikk tankene til å vandre, eller en reklame til en kinofilm du gjerne vil at dere skal se sammen en dag. 

 

3. Tjenester

Dette er noe vi gjør som vi vet at partneren setter pris på. Hjemme kan det kanskje være å dra på butikken, støvsuge, gi skyss eller lignende. Mange slike hverdagssituasjoner forandrer seg jo i et langdistanseforhold, så man bør kanskje bli enda flinkere på å spørre hverandre. Kanskje kan du lese over en jobbsøknad eller semesteroppgave? Hente noe som er glemt igjen i Norge for å sende i pakke til utlandet? Eller ta en telefon til noen i Norge som er vanskelig å nå fra utlandet? 

  

4. Tid

Dette kjærlighetsspråket handler om å prioritere tid til å være sammen. Selv om man er på hver sin side av jorden og man er innstilt på at man får mindre tid sammen, er dette punktet fremdeles viktig. Det handler om å prioritere tid til å snakke sammen. Og ofte kan man gjøre mer ut av telefon eller skypetid enn det man først tenker på. Kvalitetstid er fremdeles mulig i langdistanseforhold. Du kan planlegge en middagsdate sammen, eller om tidsforskjellen er stor kan en spise frokost mens den andre spiser middag. Kanskje partneren din kan ta deg med på en spasertur for å vise deg rundt. Eller det kan være mulig å spille et spill sammen eller ta en quiz! 

Faktisk har forskning vist at hyppig kontakt på telefon eller videosamtale er med på å styrke opplevd forpliktelse til forholdet, opplevd tillitt og tilfredshet. Flere kan også oppleve å få bedre kommunikasjon seg imellom som et resultat av langdistanse. Så lenge man prioriterer tid til å snakke sammen og stiller spørsmål til hverandre.   

 

5. Fysisk nærhet

Det fysiske er en viktig del av nærheten i et parforhold, og det handler om mye mer enn sex. Samtidig som det er det kjærlighetsspråket som er vanskeligst å gjøre noe med. Det som kan hjelpe er å snakke samme om fysisk kontakt. Fortelle partneren din at det hadde vært hyggelig med en klem, eller at du savner å kysse hen. Samtidig kan det å planlegge besøk og ha klart når neste gang man ser hverandre er gjøre det enklere. Bilder som kan minne om fysisk nærhet, for eksempel et bilde av at dere holder hender eller holder rundt hverandre, kan også bidra til å minne om fine stunder. 

  

Savnet kan nok uansett komme, samme hvor god du er på å både gi og få bekreftelse. Heldigvis er det følelser som bunner i noe godt, og det er også verdt å sette pris på. Også må man aldri glemme å ha det kjekt mens man selv er ute, eller la sin partner ha det kjekt. Det å være aktiv å møte venner uavhengig av partner kan være positivt for begge. Samtidig som det gjør utenlandsoppholdet bedre og kan få tiden til å gå fortere. 

  

God valentinsdag, 

Hilsen ANSA