Benjamin Gilje Tune, økonomiansvarlig i ANSA Sverige, rapporterer hjem fra livet i utlendighet. Dette er et reisebrev skrevet av utenlandsstudent Benjamin Gilje Tune, og reflekterer studentens egne erfaringer og synspunkter.

Hvorfor Sverige?

 

Når jeg begynte siste året på videregående, var ikke Sverige i tankene i det heletatt når det kom til høyere utdanning. Assosiasjonene var heller knyttet til den typiske Harryhandelen eller bilferie om sommeren. Likevel ble ideen om å studere i Sverige større etter å ha stort sett omgått svensker et helt år på det som bare skulle være et år på en svensk folkehøyskole.

Nå har det gått fire år og jeg har studert både på KTH og Stockholms Universitet og har fullført en Bachelor og akkurat påbegynt en Master, begge i økonomi.

 

Stockholm

 

Stockholm er ikke blant de klassiske studentbyene i Sverige, men har likevel store intuisjoner som Stockholms Universitet, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), Handelshögskolan og Karolinska Institutet. Hver bydel har sin egen personlighet og sjarm og man finner fort favoritter blant kafeene og resturangene. Det er et godt utvalg av verdens matkultur og den svenske tradisjonen med fika og lunsjtilbud gjør at det ikke er så dyrt heller.

 

Det mangler heller ikke på andre kulturtilbud og historie. Gamla Stan midt i byen er gamlebyen med trange gater og middelalder hus, ikke minst er det her man også finner Kungliga Slottet. Djurgården kan sammenlignes med Bygdøy med severdigheter som Vasamuseet, friluftsmuseet Skansen og fornøyelsesparken Gröna Lund. Stockholm som Nordens største metropol har også større konserter og idrettsarrangement hele året.

 

Kollektivtransporten er utbredd med busser, t-bane, trikk, lokaltog og båter. Ikke minst har de gjort det enkelt med at det ikke finnes soner så man kan bevege seg i hele Stockholm fylke på en billett.

 

Store naturområder både i selve byen og i umiddelbar nærhet, spesielt skjærgården kan man utforske der rutebåter går til så å si hver eneste lille øy. Kungliga Nationalstadsparken er et stykke urørt natur på østsiden av byen som er lett tilgjengelig ettersom både KTHs og Stockholms Universitets hovedcampus ligger rett ved.

 

Stockholms Universitet

 

Stockholms Universitet er et relativt ungt Universitet om man sammenligner det med Sveriges eldste som man finner Uppsala og Lund. Likevel har det vokst og tilbyr et bredt spekter av utdannelser innenfor både naturvitenskap, samfunnsvitenskap og humaniora. Selv tilhører jeg bedriftsøkonomiske institusjonen.

 

Campus ligger litt utenfor bykjernen og selv om lokalene kanskje ikke er så mye å skryte av, er det naturområdene rundt som gjør det til et veldig trivelig sted. Pauser fra forelesninger og lesingen kan nytes både ved sjøen og i skogen som bare er et par hundre meter unna. Det er lett å ta seg fra og til campus med både buss, t-bane og lokaltog. Med t-banen er det kun 10 minutter til sentrum ved Sergels Torg.

 

Fagene kan variere i intensitet og utforming, men det vanligste er en blanding av forelesninger og obligatoriske seminarer med en skriftlig eksamen på slutten. Noen fag har også gruppearbeid som en del av opplegget, noen ganger obligatorisk andre ganger frivillig, men med ekstra poeng mot eksamen om man får bestått. Hittil har det bare vært et fag om gangen slik at man lett kan konsentrere seg. En ulempe er at det er vanlig at faget i siste periode av høstterminen har eksamen i januar etter juleferien. Mitt program har hatt engelsk som forelesningsfag, men jeg har også tatt fag på svensk uten at dette har ført til problemer. Selv eksamen har jeg da skrevet på norsk, en stor fordel med studier innenfor Norden.

 

Hverdag

 

Den kanskje største utfordringen for nordmenn som ønsker å studere i Stockholm er å skaffe seg et sted å bo. Det finnes studentboliger for de som studerer ved de fleste utdanningsinstitusjonene i Stockholm gjennom SSSB, men disse blir utdelt et køsystem der man samler dager, men man kan bare samle på seg 90 dager før man begynner å studere. Derfor er det vanlig å leie privat en periode før man har nok kø dager til å skaffe seg noe eget. Man kan begynne å lete via Blocket (Svenske versjonen av finn.no) eller ulike Facebook sider/grupper. Det finnes et stort norsk miljø her så det bruker alltid å være noen som leter ny leieboer.

 

Det er lurt å skaffe seg svensk personnummer om man skal bo her lengre enn et år. Så og si alle tjenester krever at man har et personnummer, ikke minst om man vil åpne en bankkonto. Så det er lurt å fikse dette så fort som mulig og for nordmenn krever dette ikke annet en å vise passet sitt. Personnummeret er mer flittig i bruk her i Sverige ettersom det også brukes av butikker og netthandel i tillegg til det offentlige og banken. Blant annet må man ha svenskpersonnummer om man vil kunne ha svenskmobilnummer.

 

Matbutikkene har et mye større utvalg her enn i Norge, noe man kanskje allerede har merket om man noen gang har vært over grensen på handletur. Prisene er også jevnt over noe lavere. Spesielt utvalget av vegetar og vegansk mat er noe man ikke finner maken til norske dagligvarebutikker. Ellers er det også stor variasjon i størrelse på butikker, med mindre nærbutikker og større supermarked på mer sentrale steder.

 

Studentrabatter er utbredt og tilgjengelig for kollektivtransport, treningssenter og detaljhandel. Studentkortet gir også rabatter til netthandelsbutikker og kafeer. Studieplasser finnes ved de fleste campus og det finnes cafeer som har sitteplasser slik at man også kan lese her.

 

ANSA Stockholm

 

I Stockholm har ANSA tett samarbeid med Sjømannskirken i byen noe som gjør at vi har studentmiddag hver første torsdag i måneden. Dette er i tillegg til aktiviteter som har inkludert alt fra pub quiz til Lasertag. Ettersom studietilbudet i Stockholm er så bredt er vi en gjeng med forskjellige bakgrunner noe som gjør enhver samtale interessant. Ikke minst er det en arena der man kan endelig kan snakke om de rare svenskene og deres skikker. For selv om Sverige og svenskene er våre nærmeste naboer vil man fort merke forskjellene når man bor her.

 

Tre Sverige/Stockholm Tips

 

  1. Det finnes banker som har filialer både i Norge og Sverige som tilbyr billigere overføringer om man har kontoer i begge land. Selv bruker jeg Danske Bank og har da gebyrfrie overføringer mellom min norske og svenske konto.

 

  1. Ettersom man så og si kan svensk er de svenske studenttradisjonene enklere å ta del i. «Sittninger» er middager der man ofte har sangbøker og det framvises sketsjer. Høres kanskje søkt ut, men er veldig gøy når man først kommer inn i det! Det er også variasjon i kleskode, med noen sittninger der man kle seg ut etter et tema, mens andre krever finstasen.

 

  1. På mange studier er det opptak både på høsten og våren så man har flere sjanser å komme inn på et studium man har forsøkt å komme inn på i Norge. Husk siste frist for vårsemesteret er 15. oktober og man kan søke via antagning.se eller universityadmissions.se!

 

Foto: Av Oleksiy Mark / Shutterstock