I arbeidet med å utrede behovet for flere studieplasser til medisin i Norge foreslår Grimstad-utvalget kutt i støtten til norske utenlandsstudenter. -Utvalget håner studentene med en arroganse vi sjelden har sett maken til, sier ANSAs president Hanna Flood.

Pressemelding fra Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) 25.09.2019

Kunnskapsdepartementet satte i 2018 ned en arbeidsgruppe som skulle utrede behovet for flere studieplasser innen medisin i Norge, kalt Grimstad-utvalget. I dag la utvalget frem sin rapport for arbeidet. Der foreslår de blant annet å kutte i støtten til norske medisinstudenter i utlandet. 

- Jeg fikk hakeslepp. Jeg har selv opplevd en tydelig ovenfra og ned holdning fra leger utdannet i Norge mot norske leger utdannet i utlandet, men dette forslaget tar kaka. Dette er en nytt nivå av flåsete, forteller en frustrert Hanna Flood, president i ANSA.  

ANSA presidenten som selv ble intervjuet av utvalget mener de går i en farlig retning med dette forslaget, men er ikke overrasket.

- Gang på gang har vi sett både medisinstudenter og leger utdannet i Norge som setter seg selv over de med utenlandsk utdanning. De har en idé om at det vi tilbyr i Norge har en helt unik kvalitet som ingen andre kan oppnå. Hvis hele sektoren er så navlebeskuende er jeg oppriktig bekymret for fremtiden til det norske helsevesen, fortsetter Flood. 

I dag utdanner flere tusen studenter seg innen medisin i utlandet. De fleste av disse i Polen, Ungarn og Danmark. Flood frykter holdninger som utvalget presenterer ødelegger for fremtiden til disse studentene, og mener dette bryter med den akademiske friheten til norske studenter.

- Dette er gode studenter som jobber like hardt som noen andre for å bli dyktige leger. Nå presterer utvalget, med vilje eller ikke, å fortelle disse studentene at utdanningen de tar er mindre verdt enn de som studerer i Norge. Vi forventer at statsråd Iselin Nybø avviser dette forslaget tvert, avslutter Flood. 

Kontakt ANSA:
Hanna Flood, president ANSA
E-post: president@ansa.no 
Tlf: 906 51 156

Foto: Thea Høyer