En gave av de sjeldne er at en av mine studentbyer er i den vakre havnebyen Split.

Her ligger universitetet på en høyde mellom gamlebyen og strendene på Znjan og studentbarene de bruker ligger «on the beach», Cox og Plan B. På gode dager når eksamen er litt langt unna kan fritimer tilbringes på stranden.

Det er en sporty gjeng studenter som er her, og ikke vanskelig å finne fantastiske jobbeløyper. Det mest umiddelbare er jo å løpe strandpromenaden fra Gamlebyen og utover. Utallige cafeer underveis frister til pauser, og MÅ be deg stoppe og ta en kaffe i fjellsiden på Dvor. Du kan springe på promenaden og samtidig ta avstikkere til små parker underveis om du ønsker litt bakker/trapper (eller skygge under trærne). Når du passerer stranden må du springe opp fra stranden og i boligområder/parker videre. Kan være litt sinte hunder og kronglete veier videre, men du ender opp i vakre Titanic og i området Duilovo om du har god tid og vil løpe litt lengre.

 

Billig uber taxi tilbake om du ikke vil ta samme løype hjemover igjen. 

MEN, min absolutte favoritt (trodde ikke jeg skulle si dette jeg som er så glad i hav, strand og bølger) er Marjan høyden på motsatt side av havnen. Spring langs havnen og se etter skilt med gangsti-bilde til fjellet. Du kan velge mellom trapper eller smale brosteinsbelagte gater første del av turen opp. Ta en pause og nyt utsikten på cafe Vidilicia før du velger trapper eller den slage vakre grusveien oppover til toppen. Og ta trappene er som en seig hard step time, mens grusveien som følger fjellryggen på utsiden av fjellet gir ufattelig vakker utsikt, mykt springedekke og svak stigning. Du kan se små gårder i fjellsidene, kaktuser, vakre trær og blomster. Og ikke minst kan du sette deg ned å se til «verdens ende» ved vanntårnet ytterst på halvøya. Vakre stier ned til havet på andre siden gir også utallige muligheter. Er du heldig får du trene med politigutta som springer i bakkene der! Men, du MÅ opp til flagget og utkiksplassen. Kommer du da fra vanntårnet så spring gjerne skogsløypene veien tilbake, og nyt byen under deg på toppen. Kommer du trappeveien ender du der uansett!

Mange, både unge og eldre Kroater er ute og trener, og de smiler og sier (god morgen- dobro utro, dobar dan- god dag) Men, mange ser også ut til at svømming er deres form for trening. Du ser gjenger av eldre menn som svømmer langt utover om du springer langs stranda – så kanskje svømmetrening kan være et alternativ også en dag? Fra tidligere landsleder i ANSA Nina Rani kommer også tipset om å sykle fra Split til Omis over Mostar – en ufattelig flott tur!

 

Uansett – NYYYYYT området og vær aktiv. Og skulle du måtte stoppe på et toalett langs veien vil du møte farger du aldri trodde fantes på et toalett, og toalettpapir med lukt. Herlig!!!

 Hilde Sirnes
Sjømannsprest for studenter