12 gode tips for deg som er ny student i utlandet!

Kjære nye utenlandsstudent!

 

Mitt navn er Karoline Otlo Gjerde. Jeg er 25 år, kommer fra Ålesund, er leder i ANSA Polen og skal i oktober begynne 5. året på medisinstudiet i Gdansk i Polen. Her har jeg samlet tips og triks som jeg skulle ønske jeg fikk da jeg flyttet til utlandet for første gang.  

 

1. Bli kjent med den nye kulturen.

Les deg gjerne litt opp og spør andre studenter som allerede studerer i byen/landet du skal flytte til. Ikke forvent at alle land er som Norge. F.eks. er det vanlig i Polen hvor jeg studerer at kunden aldri har rett, de rydder vekk tallerkenene til de som er ferdig å spise på restaurant, selv om ikke alle andre på bordet er ferdig enda og folk setter seg ved siden av deg på trikken.

2. Ikke gi opp.

Å flytte til utlandet kan være vanskelig. Skolesystemet er annerledes bygd opp, lærere snakker til deg på en annen måte enn man er vandt til og å plutselig studere på et annet språk enn norsk kan by på utfordringer. Man er også langt vekke fra familie og venner. Det tar litt tid før man blir vandt til nye ting. Så finn noen likesinnede medstudenter, ring hjem til mamma eller pappa, ta kontakt med studentprest Hilde eller send oss i ANSA en melding. Vi har taushetsplikt og de i lokallagsstyret i byen du studerer i har mest sannsynlig gått igjennom det samme og følt det på samme måten.

 

 

3. Vær sosial.

Selv om studiet er hardt og du føler du drukner i ting du burde gjøre, er det viktig å komme seg litt ut og tenke på noe annet. Delta på ansa-arrangementer og legg planer med medstudenter. Det trenger ikke være større enn å avtale å gå en tur med noen eller lage middag sammen, men det er viktig å komme seg litt ut.

4. Finn deg en god studieteknikk som passer for deg.

Vi er alle forskjellige og tilegner oss kunnskap på ulike måter. Bruk litt tid på å finn ut hva som passer for deg. Det kan godt være at du finner ut at ulike fag krever ulike studieteknikker.

 

 

5. Jobb strukturert.

Les når du setter deg ned for å lese og ta pause når du har bestemt deg for det. Ikke alle dager er like gode lesedager. Hvis du har satt av fem timer en dag til å lese, men bare virkelig ikke klarer å konsentrere deg så kan det være lurt å ta en pause. Ta for eksempel to av timene og gjør noe du har lyst til og prøv å koble ordentlig av. Så setter du deg ned igjen og leser effektivt de resterende tre. Du kommer lenger med tre effektive timer enn fem ineffektive.

6. Ikke hør på rykter.

Vi mennesker elsker visst å spre rykter. For selv om vi alle sier vi hater dem, så dukker de alltid opp. «ALLE strøyk på denne eksamen i fjor», «Lærerne skal ta hevn på vårt trinn fordi de i fjor ikke gikk i forelesningene» eller «De fleste stryker og må repetere dette faget». Selv om det kan være vanskelig, så prøv å ikke hør på rykter og fokuser heller på å forberede deg så godt du kan til den eventuelle eksamen.

7. Lær deg å prioritere.

I løpet av skoleåret i Polen har vi opp i mot 20 fag. Det sier seg selv at en ikke kan lese like mye og like bra på alle disse. Det finnes det rett og slett ikke nok timer i døgnet til. Du må derfor finne ut hvilke fag som er de viktigste og hva i hvert fag du bør prioritere å lese. Dette kan være kjempevanskelig, men etterhvert vil man komme inn i det. Snakk også med studenter i trinnene over. De kan ofte gi råd om hva en bør fokusere på i de ulike fagene. Kanskje har de brukt noen hjelpemidler som du og kan bruke. Eller kanskje de sitter på noen gode notater som du og kan bruke.

8. Du kan ikke gjøre noe mer enn ditt beste.

Av og til stryker man. Kanskje er det ytre faktorer som sykdom, brudd og liknende som påvirker. Kanskje var alt rundt deg bra og du leste alt du kunne, men det var bare ikke nok. Slikt skjer av og til. Ikke grav deg ned på grunn av dette. Prøv heller å finne ut hva du kunne gjort annerledes. Ta deg en god pause og bli ferdig med å syns synd på deg selv før du setter deg ned og prøver igjen.

 

 

9. Fysisk aktivitet er viktig.

Det er bevist at en får mer energi, bedre hukommelse og bedrer konsentrasjon av å trene. De to siste er spesielt viktig å huske på i eksamensperioden. Det er lett å si at man ikke har tid fordi man bør lese. Men å komme seg ut å trene, spesielt i eksamensperioden, kan gjøre at du husker mer av det du har lest og at du klarer å lese mer effektivt. Treningen kan være alt fra å dra på treningsstudio, gå seg en tur, egentrening hjemme, dra til buldrehallen osv. Og hvis du i tillegg får med en venn så har du dekt det sosiale behovet for dagen også. To fluer i en smekk!

10. Ring hjem til familie og venner.

Man har gode muligheter i dag til å holde kontakten med de hjemme. FaceTime, Snapchat, messenger osv. er gode hjelpemidler. For noen er det naturlig å ringe hjem hver dag, for andre en gang i uka eller en gang i måneden. Du finner fort ut av hva som passer for deg. Uansett kan dette vær en bra mulighet til å komme seg litt ut av studiebobla en lever i.

11. Få deg en hobby.

Det kan være lurt å ha noe annet å fokusere på enn bare studiet. Sjekk ut hva universitetet tilbyr eller om det finnes et tilbud som passer til deg i byen du skal bo i. Jeg vil og anbefale deg å være aktiv i ANSA eller en annen studentorganisasjon. Det gir deg muligheten til å møte nye folk både på andre trinn i byen du studerer i og studenter i andre byer i landet. Kanskje til og med din framtidige kjæreste?

12. Nyt livet som utenlandsstudent!

Livet som student byr på stor frihet selv om det til tider ikke føles slik. Man har som regel lite ansvar og mange muligheter. Utforsk byen og landet du bor i. Kanskje også nabolandene om du kan. Tida går kjempefort, og plutselig er man ferdig på studiet og skal flytte hjem til Norge. Utnytt mulighetene når du kan.

 

Hvis du har noen spørsmål så send en melding på Facebook eller Instagram til ANSA styret i byen eller landet du skal flytte til. 

 

Lykke til! Jeg har troa på deg!

 

Ny student i utlandet?
Les mer om arrangementer i nærheten av deg HER

 

Eller finn ditt lokallag HER

 

Foto: Privat og Canva