Utenlandsstudiene trenger ikke være knyttet til bare et land – det har Helga Stormo bevist! Hun startet i Frankrike og har siden det vært innom både USA og Singapore, og nå tar hun master i Taipei hvor flere reisemål står på agendaen. Vi tok en prat med henne om utenlandsstudier, studieteknikk og innovasjon.

Navn: Helga Stormo
Alder: 25 år
Studie: Master i Global Entrepreneurial Management
Studiested: IQS School of Management (Barcelona), Fu Jen (Taipei), USF (San Francisco).

Kan du fortelle litt om studiet ditt?

Graden jeg tar er en ettårig master i Global Entrepreneurial Management. Den er et samarbeid mellom tre skoler i Barcelona, Taiwan og San Francisco, hvor jeg skal være fire måneder hvert sted. Jeg er ferdig med semesteret i Barcelona, og startet nettopp på semesteret mitt i Taipei. Denne graden er alt jeg kunne ha drømt om – vi er 13 nasjonaliteter i samme klasse som sammen får oppleve tre fantastiske byer og utvikle oss selv på mange områder, både språklig, personlig og fagmessig. Vi har fag i entreprenørskap, finans, markedsføring og organisasjonsadferd i en global kontekst. I tillegg får vi prøvd oss som konsulenter i lokale selskaper i hver by. Slik kombinerer graden to områder jeg brenner for; entreprenørskap og ledelse. I tillegg tror jeg at nytenkning i norske selskaper blir viktigere og viktigere, så det vil bli større etterspørsel etter denne kompetansen.

Hvordan er det å være eneste nordmann?

Dette er første gang jeg er eneste nordmann i klassen, og den største forskjellen jeg opplever er at det er langt enklere å få internasjonale venner. Er man en stor, norsk gjeng i en klasse har man en tendens til å holde seg til hverandre, fordi det er komfortabelt. Det er også vanskeligere for de utenfor å få innpass i en slik gjeng. Nå som jeg bare er én norsk er det lettere å få kontakt med nye folk, og lettere for nye folk å få kontakt med meg.

Alle elevene på MGEM 2015-2016 med lærere.

Du tok videregående i Frankrike, hvordan har dette formet ditt syn på studier i utlandet?

Det var gjennom videregående i Frankrike at jeg oppdaget verdien av å studere i utlandet. Jeg vokste så mye på de tre årene, lærte meg å tilpasse meg andre måter å gjøre ting på og andre måter å lære på. Videregående i Frankrike var veldig krevende, blant annet fordi absolutt alt foregikk på et annet språk, men det gjorde at jeg fikk utfordret meg selv skikkelig. Følelsen man sitter igjen med etter endt opphold er ubeskrivelig, derfor benytter jeg enhver mulighet jeg har til å studere i utlandet. 

Les mer om studier i Frankrike.

Første skoledag!

Hva gjør du for å få maksimalt utbytte av utenlandsoppholdene?

Først og fremst prøver jeg å være mest mulig med lokale – på den måten får man en unik innsikt i den lokale kulturen, og man lærer språket fortere. Jeg prøver også å bo så sentralt som mulig, siden jeg da får vært med på mer av det som skjer. Og så prøver jeg å finne en fin balanse mellom skolearbeid og fritid.

Feirer Catalunya's nasjonaldag med venner fra klassen. 

Du ble intervjuet av BIs avis Inside hvor vinklingen var at du var studenten med best karaktersnitt – dette er jo helt utrolig! Hvordan jobber du for å få til det? Hva er dine studietips?

Hehe, takk! Jeg vil si at det hele startet i Frankrike. Der utviklet jeg en helt syk studieteknikk – noe jeg måtte, siden arbeidsmengden var enorm og nivået høyere enn det jeg var vant til. Da jeg begynte på bachelor på BI året etter videregående var jeg vant til å jobbe beinhardt, så da jeg fortsatte i samme tempo på BI ga dette umiddelbart utslag på karakterene. At jeg ble beste student var bare helt utrolig gøy. Det er også moro når jeg i etterkant får mail fra nye BI-studenter som lurer på hva «hemmeligheten» bak de gode resultatene er. Jeg pleier å si at mitt beste studietips er å starte tidlig slik man unngår å havne i skippertaksfella. Jeg pleier også å lese på kafeer og lignende så det ikke blir så ensformig. Og så hjelper det veldig å jobbe i en kollokviegruppe, da kan man snakke om fagene og få klarhet i ting man ikke har forstått. 

Les artiklen Slik ble hun toppstudent og karrierekvinne i BIs avis Inside.

Park Guell i Barcelona.

Hva er motivasjonen din for å få bra karakterer?

Jeg liker følelsen man får når man oppnår gode resultater. Følelsen av selvoppnåelse har alltid vært en stor motivasjon for meg, og jeg liker ikke å gjøre ting halvveis. Det handler ikke nødvendigvis om å få en A, men om å yte maks i de tingene man gjør.

Ved siden av å være toppstudent er du også en ung karrierekvinne! Fortell litt om bedriften din – hvordan gikk du frem? Hva er planen videre?

Jeg møtte businesspartnerne mine gjennom BI. Vi brant alle etter å starte noe eget, og gjennom å se på hva slags kompetanse og ressurser vi hadde tilgjengelig startet vi Happy Wifey. Happywifey.no er et norsk merke som designer og selger produkter innen skjønnhet og sminke. I starten brukte vi mye tid på å finne ut hva vi ville kommunisere til kundene våre og skape et merke. Derfor tok det tid å få nettsiden opp, detaljene på plass og et ferdig produkt. Først nå, ett og et halvt år senere, merker vi at vi ser konkrete resultater fra arbeidet. Blant annet blir vi kontaktet av distributører som ønsker å føre Happy Wifey i sine butikker, noe som er veldig moro og motiverende. Planen videre er å utvikle flere produkter, få til samarbeid med flere distributører, og rette fokus mot å selge Happy Wifey internasjonalt.

Sjekk ut Happy Wifey på Instagram.

Hva var det beste du fikk ut av Gründerskolen i forhold til å drive bedriften din?

Gjennom Gründerskolen fikk jeg jobbe fulltid som intern i en startup i San Francisco. I denne startup’en fokuserte sjefen min hele tiden på å ha en personlig tilnærming til kundene, og å snakke til dem på «deres språk». Dette er noe jeg har tatt med meg videre, og noe vi setter høyt hos Happy Wifey. Jeg tror at de som klarer å engasjere kundene sine og få de til å føle at man snakker direkte til dem, har langt større sjanse for å lykkes.

Lyst til å jobbe innen innovasjon? ANSA har snakket med Helga Stormo om Grunderskolen og hvordan det er å drive sin egen bedrift.

Helga utenfor leiligheten i l'Eixample.

Hvor ser du for deg selv om fem år?

Om fem år jobber jeg for et mindre selskap i Norge der jeg har mulighet til å gjøre en forskjell – helst innen markedsføring eller rådgivning. Ved siden av driver jeg med egne prosjekter og selskaper, og forhåpentligvis Happy Wifey.

Hva er drømmejobben og hvorfor?

Drømmejobben min er en jobb med mye fleksibilitet, der jeg kan jobbe hjemmefra, mens jeg reiser eller der jeg befinner meg. Jeg kunne gjerne tenke meg å jobbe innenfor flere områder, som design, markedsføring og analyse. I starten ønsker jeg å være ansatt i en bedrift, fordi jeg er i en alder der en stabil inntekt er viktig for at jeg skal kunne realisere de drømmene jeg har. Etter hvert ønsker jeg å jobbe selvstendig. Jeg liker best å være min egen sjef.

Hvilke jobbmuligheter finnes etter utenlandsstudiene? Kom på ANSAs karrieredag i Oslo og finn ut!

Du virker som en person som klarer alt! Hva er dine svakere sider?

Hehe, takk for det! Jeg har flere svake sider. Jeg er ganske rotete av meg, til frustrasjon for mange rundt meg. Jeg er også utålmodig, og har en tendens til å miste motivasjon hvis jeg jobber med noe jeg ikke brenner for. På den andre siden kan jeg jobbe dag ut og dag inn så lenge jeg brenner for det jeg gjør.

I «the Blue City» i Marokko med en gjeng fra klassen. 

Hva gjør du for å få energi?

Jeg trener. Det gir meg så mye mer energi, og er noe jeg alltid prioriterer uansett hvor hektiske dagene mine er. Også reiser jeg. Det trenger ikke være langt, men endring i scenario er veldig viktig for meg for å få energi.

Du har kjæreste som bor i Paris – hvordan fungerer det med langdistanseforhold? Har du noen gode tips til andre ANSAere i samme situasjon?

Det fungerer bra! Vi prøver å besøke hverandre så ofte som mulig, og bytter på å komme til hverandres by. Mitt tips til ANSAere i samme situasjon er å prioritere å besøke hverandre, og Skype og Facetime ofte, så man får ta del i hverandres liv selv om man ikke er på samme sted.

Hva er det neste målet ditt?

Mitt neste mål er å fullføre masteren, få meg leilighet og starte å jobbe. Det har vært noen fantastiske år på skolebenken, men jeg merker at jeg er klar for å begynne å jobbe med noe jeg virkelig brenner for. Hvor i verden det blir vil tiden vise…

 

Bannerfoto: I Park Guell - et av de største verkene av Gaudí i Barcelona. Foto: Kristine Stormo.

Saken var opprinnelig publisert i ANSAnytt #1 2016.

  • Master i andre land