Jeg valgte å studere i Irland fordi det er høy kvalitet på skolene, samtidig som det er et av de rimeligste engelsktalende studielandene for norske studenter. Jeg betalte kun 3000 euro i året i skolepenger, sier Magnus Heltne, som nylig fullførte en Bachelor of Commerce ved University College Dublin (UCD).

UCD er Irlands største og mest internasjonale universitetet med over 30 000 studenter fra 130 forskjellige land. Universitetet består av seks «colleges», blant dem UCD College of Business, som er delt opp i Lochlann Quinn School of Business for bachelorstudenter, og Michael Smurfit Graduate Business School for masterstudenter.

Trippel-akkreditert businesskole

UCD College of Business er den eneste irske businesskolen med den høythengende merkelappen «Triple Crown», som betyr at skolen har oppnådd de tre store internasjonale business-akkrediteringene AACSB (USA), EQUIS (Europa) og AMBA (Storbritannia). Skolen er også det eneste irske medlemmet av de eksklusive nettverkene «Global Alliance in Management Education» (CEMS), samt «Global Network for Advanced Management» (GNAM).

-        En fordel med at UCD er medlem av CEMS er at det gjør det lettere å søke på mastergrad i Norge. Dersom man har tatt en bachelorgrad utenfor Norden, må man ta opptaksprøven GMAT for å komme inn på NHH sine masterprogram, men de som har tatt utdanningen ved et universitet som er medlem av CEMS slipper dette og kan søke på ordinær måte, forklarer Heltne.

Bachelorprogrammene ved UCD er veldig fleksible, og man har stor frihet til å forme studiet slik man ønsker.

-        Min bachelor bestod av 36 fag, og av dem var 12 såkalte «optionals» og «electives». UCD satser på språkopplæring, og har et eget kinesisk språksenter som heter «Confucius Institute». Jeg tok «Chinese Culture» som ett av mine valgfag. Tredje året av graden kan man velge en spesialisering som HR, finans, økonomi, revisjon, internasjonal business, markedsføring eller ledelse. Som en del av graden er det også mulig å utveksle ett semester til en av skolens partnerinstitusjoner i Europa, Kina, Canada, New Zealand eller Australia.

 

 

Ett år med internship som en del av graden

Dublin er det europeiske hovedsete for en rekke internasjonale selskaper, som åpner for spennende karrieremuligheter og gjør byen til en attraktiv studiedestinasjon internasjonale studenter. Som businesstudent ved UCD har man mulighet til å delta i et betalt internship-program mellom andre og tredje året av studiet. Studentene som blir tatt opp til dette programmet får ett års permisjon fra studiene for å jobbe og tilegne seg verdifull arbeidserfaring.

-        Skolen har en avtale med en rekke bedrifter i inn- og utland som Microsoft i Dublin og London, KMPG, Deloitte, Credit Suisse, Dropbox, Paypal og Siemens. Hvert år arrangerer skolen en stor jobbmesse hvor disse selskapene kommer for å rekruttere studenter. Rundt 60 studenter får tilbud om praksisplass. Mange av selskapene som holder til i Dublin er interessert i norske studenter som kan jobbe for dem etter studiene. ANSA Irland var på besøk hos Google i fjor, noe som førte til jobbtilbud for én av dem som var med.

Prosjektbasert studie

Studieprogrammet til Heltne var i stor grad prosjektbasert. Gjennom semesteret har man ukentlige rapporter, essays, presentasjoner og gruppeoppgaver som til sammen utgjør den endelige karakteren i faget. Eksamen går som regel over én til to timer, og teller rundt 40 prosent av karakteren. Skolen har moderne fasiliteter, med et stort bibliotek og datalab med Bloomberg-terminaler. Dersom studentene skulle behøve ekstra oppfølgning har UCD flere tilgjengelige ressurser.

-        På biblioteket arrangeres det ulike «work shops» og dersom man trenger det kan man få gratis mattehjelp. Skolen har også et eget «Academic Writing Center», hvor man får hjelp til å skrive akademiske oppgaver. Som internasjonal student har man også tilgang på en egen «international student coordinator», i tillegg til at man kan bli med i «International Students' Society». Lærerne ønsker at man skal gjøre det bra, og det er lav terskel for å ta kontakt om man trenger hjelp eller lurer på noe, sier Heltne.

 

UCD har over 130 studentforeninger

UCD sin hovedcampus ligger et lite stykke utenfor Dublin sentrum. Det enorme campusområdet som er omkranset av store skogsstier kalt «Woodland Walk», er nærmest å regne som en liten by. Her finnes det meste en student trenger i hverdagen, både matbutikk og apotek, legesenter, sykkelverksted, frisør og hele tre Starbucks. Studentene har også tilgang til svømmehall og utendørs fotballbaner, samt to store treningssentre som har gratis gruppetimer. Etter forelesning kan du stikke innom studentbaren, se en film på skolens egen 3D-kino eller engasjere deg i én av de mange studentforeningene.

-        Det gjør ingenting at skolen ligger litt utenfor bykjernen, fordi det er så utrolig mye man kan gjøre på campus. UCD har over 130 «student societies». Her finnes alt fra studentradio og studentavis, linjeforeninger, matklubb, debattlag, politiske foreninger og Harry Potter-klubb! Jeg tilbrakte mye tid på campus de første to årene, og var blant annet medlem av Hispanic Society, et løpelag og drev med Tae Kwon Do. Jeg jobbet også som «Student Ambassador», som innebar å gi guidede turer på campusområdet, stå på stand på utdanningsmesser og hjelpe til under arrangementer, sier Heltne.


Tae Kwon-DO turnering

Dublin er en fantastisk studieby

Når Heltne ikke var opptatt med skolearbeid eller aktiviteter på campus, dro han gjerne inn til sentrum av Dublin for å utforske byen og alt den har å by på.

Irland er langt nok vekke til at det fremdeles er nytt og spennende. Dublin har et yrende studentliv og er kjent for sin pubkultur. Chester Beatty Library er en liten perle som er verdt et besøk. Dette biblioteket har spennende utstillinger, en kafé med Midtøsten-inspirert mat og en egen park med takterrasse. Dublin har også mange fine parker som St. Stephens Green. I Grafton Street kan man oppleve byens gatemusikanter, og på O2-arena kan man se store internasjonale artister. En kort togtur fra Dublin ligger kystbyene Howth og Dun Laoghaire, som er en hyggelig utflukt hvis man ønsker å komme seg litt ut av byen.

 

ANSA var en viktig del av studietiden

Heltne ble introdusert til ANSA første året av studiet, gjennom et norsk vennepar som også studerte i Dublin. Han ble valgt inn som økonomiansvarlig i ANSA Irland på sitt første møte. Andre året rykket han opp til nestleder, og tredje året satt han som styreleder og sekretær.

I ANSA Irland var vi en hard kjerne på 10-20 norske studenter som deltok på de fleste arrangementene, men på de store arrangementene deltok det ofte flere. De mest populære arrangementene var 17. mai-feiring, julebord, Viking Pub Crawl og irsk aften med treretters middag, og show med tradisjonell irsk musikk og dans. Som student i Irland kan man også delta på det årlige ANSA-arrangementet «Games of ANSA UK». Dette er en sosial sammenkomst for norske studenter i Storbritannia. Hvert år drar man til en ny by, de siste tre årene har det blitt avholdt i Cardiff, Edinburgh og Brighton. I løpet av helgen arrangerer man diverse leker, rebusløp i byen og har bankett på kvelden.

Selv om Heltne har fullført studiene og har flyttet tilbake til Oslo for å søke jobb, er han ikke ferdig med ANSA. Nylig ble han valgt inn i styret til ANSA Alumni. Heltne oppfordrer andre norske studenter som skal til Irland om å engasjere i ANSA.

Ved å engasjere seg får man et stort sosialt nettverk. Vervene er morsomme og man får god erfaring som man kan bruke senere i arbeidslivet. På ANSAs årlige Sommerseminar på Hadeland, får man mulighet til å bli kjent med norske studenter som studerer i hele verden! En annen fordel med å være medlem i ANSA, er at man kan kjøpe deres skreddersydde studentforsikring.

 
ANSA Irland landsmøte