Du vet når du har lest og lest dager i strekk og føler at du egentlig ikke har blitt så mye smartere? Da er baking min terapi. Jeg får et resultat! Lyst til å prøve? Her er min favorittoppskrift som garantert blir suksess!

Tekst og bilder: Kaja Sæther Aarhus

Til vanlig finner du meg på Stockholm Business School på Stockholms universitet der jeg tar siste året av masteren min i Operations Management and Control. Strukturen på fagene er lagt opp slik at vi har de fleste fag over en måned, med en hel del presentasjoner og innleveringer underveis. Dette betyr at det stort sett er full fart hver dag! Men det er jo så mye gøy i tillegg, og det er jo tross alt det studietiden dreier seg om, er det ikke? I tillegg er jeg landsleder for ANSA Sverige, og jobber for tiden med å få i gang et lokallag i Göteborg samt å planlegge neste års landsmøte (som kommer til å bli awesome, lover!). Sverige er et land i vekst, og jeg vet som eneste norske student i mitt masterkull, hvor viktig det er å ha et nettverk av norske studenter i nærheten som stiller opp hva enn det skulle være. Mitt mål er å styrke lokallagene slik at flere kan ha glede av ANSA her i Sverige. Spesielt alle som er i samme situasjon som det jeg var og ikke kjenner noen fra før. 

In love with this glutenfree raspberrymousse cake 😍🍓 #kajabaker @kajabaker på Instagram. 

En annen ting jeg bruker mye tid på er bakingen. Jeg har alltid vært glad i å bake, men spesielt etter at jeg begynte på masteren min har jeg funnet ut at det er så utrolig viktig å ha en hobby som gjør at du kan koble av. Alle rundt meg synes jeg er helt merkelig som baker dagen før en stor eksamen. For meg er det en time med fullstendig avkobling. Det å gå inn på kjøkkenet, sette på en episode med Radioresepsjonen på podcast og finne fram bakeutstyret er noe av det mest beroligende jeg vet. Jeg elsker at man på en til to timer kan lage noe og få et resultat. For meg er det nok mye det baking handler om – å få et resultat. Du vet når du har lest og lest dager i strekk og føler at du egentlig ikke har blitt så mye smartere? Der er baking min terapi. Jeg får et resultat! Jeg tror også at det er viktig å ha en del av livet der du føler du kan være kreativ, enten det er i studiet ditt eller hobbyen. Det å sette meg ned og pønske ut nye smakskombinasjoner, eller å planlegge kakebordet til et stort arrangement er noe av det morsomste jeg vet!

Etter at jeg startet bloggen Kajabaker.com har hobbyen bare vokst, og i dag tar jeg også imot bestillinger når det passer seg sånn. Og en ting jeg bare må si: jeg hører gang på gang at baking er kjemi, man kan ikke gjøre som i matlagning og ta en dæsj av det og en dæsj av det, man må følge oppskriften! Der er jeg litt uenig. Jeg elsker å prøve nye ting. Det kan være alt ifra å redusere mengder av smør og sukker, og øke mengder av noe annet, eller teste ut helt nye måter å bake på. Hvorfor ikke? Det verste som skjer er at det ikke blir helt som du har tenkt deg, men det beste er jo at du har laget en helt ny oppskrift som er helt fantastisk! Akkurat som med alt annet her i livet, det blir kanskje ikke tipp topp hver gang, men du skal se at du lykkes oftere og oftere – det er jo bare å prøve!

Her får dere også en av mine absolutte favorittoppskrifter der fokuset ligger på at alle skal klare å lage den, samt at det skal smake himmelsk. Hvis du vil ha mer inspirasjon eller flere oppskrifter finner du det på bloggen min Kajabaker.com.

Få Kajas oppskrift på mini-cheesecake.

Brownie med Oreo Cream Cheese Frosting

Hvis du er en av mange der ute som elsker brownie, oreo og cheesecake, så kan jeg garantere at du kommer til å digge denne. I tillegg er den mye lettere å lage enn man skulle tro, og en garantert suksess når man har besøk.

Verdens beste brownie:

125 g smør
100 g mørk sjokolade
2 egg
2 dl sukker
2 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 ts bakepulver
2 ss kakao

Forvarm ovnen til 175 grader.
1. Smelt smør på lav varme
2. Visp sukker og egg luftig med en miksmaster eller i en kjøkkenmaskin (ca. 4-5 min på høy hastighet)
3. Legg sjokoladen i det smeltede smøret til den også smelter
4. Bland resten av ingrediensene i røren og tilsett blandingen med smeltet smør og sjokolade
5. Bland godt sammen
6. Oppskriften passer til liten rundform (ca. 18/20 cm) eller en firkantet/rektangulær form på ca. 20*20, 25*20 eller lignende. Jeg brukte en som er 20*20. Kle formen med bakepapir så slipper du at den setter seg fast.
7. Stekes midt i ovnen i ca. 25-30 min. Den skal være myk inni når du tar den ut av ovnen.

Oreo cream cheese frosting

Minst 6 oreokjeks
2 dl kremfløte
200 g kremost (Philadelphia eller lignende)
4 ss melis

1. Ha kremosten i en liten skål og bruk en gaffel til å vispe let rundt i den. Tilsett 3 ss melis og bland det godt inn.
2. Visp krem sammen med 1 ss melis. Pass på å ikke vispe for mye - da blir det smørsmak på kremen, og det vil vi ikke ha!
3. Bruk en kniv til å hakke oreokjeksen i passe store biter. Noen mindre, noen større.
4. Bland alt sammen!
5. Bruk en spatel eller flat kniv til å bre utover brownien. La stå ca. 20-30 min i kjøleskapet og så er det klar til å spises!

Lykke til (med å bare ta en bit)!