Den velkjente lyden av hodetelefoner som skrur seg på resonerer i øregangene. Samtidig som to blide ansikter dukker opp på PC-skjermen.  Johan Lokna (22) og Pål Forr Austnes (26) er begge studenter i Sveits, og er tillitsvalgte i ANSA.Det første man må spørre om nå for tiden er jo; Hvordan går det? Hvordan er covid-19 situasjonen i Sveits?


- Du er jo i Sveits sitt episenter Pål. Sier Lokna avventende.

Austnes svarer raskt.

- Ja, eller det er litt mindre episenter nå. Vi hadde lockdown for en måned tid siden. Alt stengte ned, og folk holdt seg i stor grad hjemme. Nå kan vi jo faktisk dra til universitetet, positiviteten er på veit opp og smitten på vei ned. Jeg håper den blir så lav at jeg får reist hjem.

Pål Forr Austnes studerer ved EPFL i Lausanne. Hans studiested ligger i kantonen Vaud, som sammen med flere av de andre fransktalende kantonene hadde høyest andel døde av covid-19. Johan Lokna studerer ved ETH Zurich, hvor også smittetallene har vært lavere. De to forteller videre om hvordan de ulike kantonene i Sveits har håndtert situasjonen ulikt.

 - De forsøkte med strenge nasjonale retningslinjer i våres. Da erklærte de unntakstilstand og stengte ned landet. Det var veldig upopulært, og myndighetene kvier seg for å gjøre det samme nå. Da gir de heller ansvaret til de ulike kantonene. Forteller Austnes

Lokna fortsetter

- Jeg studerer jo for eksempel i Zurich. Og det er en mur av konservative kantoner mellom meg og Pål. Den tyske delen av Sveits er generelt mer konservative. Men det har også vært viktig for flere her at deres personlige frihet ikke skal innskrenkes. Den franske delen opplever jo mye pendling fra Frankrike som også er rammet hardt av pandemien. En million over grensa bidrar nok til å øke smittetallene der.

 

Nedstengningene har også påvirket deres personlige frihet. Hverdagen har måttet legges om, men det er kanskje lys i enden av tunnelen.

Lokna forklarer

- Ja det har vært tungt med hjemmekontor. Det har vært digital undervisning siden oktober, og jeg har faktisk savnet lesesalen. På den annen side gjør hjemmekontor det enklere å dra på fjellet. For når undervisningen er digital spiller det jo ingen rolle hvor jeg sitter.

Austnes stemmer i

- Det er det samme her. Alle forelesninger er stengt. Det er skikkelig dritt. Men selvfølgelig noen fordeler. Jeg var faktisk på besøk hos noen venner en uke mens jeg fulgte digital undervisning. Det hjelper når det sosiale ellers stenges ned.

Begge to er tillitsvalgte i ANSA Sveits. Lokna er landsleder, mens Austnes er nestleder. Pandemien har påvirket hvordan de jobber i organisasjonen, og 2020 blir nok stående som et unntaksår.

- Vi har hatt vansker med å arrangere.
Forteller Austnes, og fortsetter.
- Vi hadde to vellykkede kickoff-arrangementer mest smittetallene var lave. Etter det har det meste vært online, og det har ikke blitt like mange arrangementer som vi skulle ønsket.

Lokna legger til

- Vi hadde også noen mindre samlinger hvor vil lagde vafler og pannekaker. Men semesteret preges av stor usikkerhet. Vi ser det også i planleggingen, vi tror det blir veldig krevende å avholde de tradisjonelle vinterlekene i år.

 

Men selv om det har blitt litt færre online-arrangementer enn ønsket, har ANSA Sveits definitivt planlagt for det største. For det var her idéen om et verdensomspennende julebord ble klekket ut. Da de innså at det ble vanskelig å planlegge for en fysisk samling grunnet uforutsigbarheten, landet de raskt på at det burde bli digitalt. Fra det vokste tanken.

- Vi tenkte vel at om vi først skal ha det online så hadde det vært gøy å møte flere. Sier Lokna, før han fortsetter med glød i øynene.
- I ANSA kan vi bygge felleskap på tvers av landegrenser. Kanskje det var flere som var redde for å sitte alene nå juletiden. Så dette er en god anledning til å samarbeide og nå ut. Det var litt av grunnen til at vi bestemte oss for å invitere med oss alle. Workplace og digitale plattformer gjør det lett å ha god kontakt med hele organisasjonen.

Programmet for kvelden er klart, men det er ikke alt de vil avsløre.


Lokna forteller

- Det blir en miks av opplegg. Litt felles og litt hvor vi deler folk inn i mindre grupper, hvor de skal løse oppgaver i fellesskap. Så det blir også litt spill, quiz, turneringer, men jeg skal ikke avsløre for mye. Folk må bare komme. Foreløpig ser det ut til at vi får deltager fra over 20 forskjellige land.

Austnes legger til

- Også er det er jo fremdeles et julebord. Så vi skal selvfølgelig spise. Så noe blir som vanlig, bare online. Vi gleder oss!

Og hvorfor vil dere arrangere dette?

Austnes svarer rask

- Hvorfor ikke? Vi må holde vedlike og liv ANSA. Når vi ikke møtes er det ikke noe ansa. Vi må vise at ansa fremdeles er relevant, er tilstede, lager liv og opplegg.

Lokna legger støttende til

- Enig i det. Godt sagt Pål. Selv om vi går i coronadvale kan ikke ANSA gå i dvale. Jeg kan i alle fall si selv at det har hjulpet mye for psyken å kunne snakke med venner online. Vi trenger alle pauser og avbrekk fra den monotone hverdagen. Dette arrangementer håper vi kan være nettopp det.