LinkedIn er kanskje det aller viktigste profesjonelle nettverks-verktøyet i verden. På verdensbasis er det nesten 550 millioner unike brukere, og bare i Norge er det over 1,2 millioner. Et økende antall rekrutterere sier nå at de kun deler stillingsannonser gjennom sitt nettverk på LinkedIn. Det sier seg da selv at å ikke være på dette profesjonelle nettverket er galskap- selv for deg som fortsatt er student.

Mange studenter tenker fortsatt at LinkedIn er noe de ikke trenger å tenke på før de er ute i arbeidslivet, men her tar de helt feil. Det er minst like viktig før du skal søke jobb, da viktigheten av å bygge nettverk starter allerede i studietiden. Det er nå du må begynne å tenke på å bygge opp din «profil» og se på hvordan du vil markedsføre deg selv som en fremtidig arbeidssøker!

Når du har laget en god CV som fremhever både dine faglige og personlige egenskaper, er tiden inne for å bruke litt tid på din LinkedIn-profil. Husk at nesten alle fremtidige arbeidsgivere du skal søke jobb hos kommer til å søke opp navnet ditt på nett for å sjekke hva de finner om deg. Og da er det viktig at du ikke bare har sørget for at uønskede artikler og bilder har havnet langt ned på treff-listen, men også at du har en LinkedIn-profil som kommer opp som et av de første treffene.

Du kan se på din LinkedIn-profil som en forlengelse av din CV. Dette er et sted hvor du kan skrive inn mer detaljert hva du har jobbet med gjennom din karriere. Med strenge krav til hvor lang en CV bør være og hva du får plass til på 1-2 sider, så kan LinkedIn virke befriende for mange; her kan du skrive nesten ubegrenset om alt du har oppnådd og fått til.

LinkedIn som søkemotor

På din LinkedIn-profil må du ikke glemme å få med ferdigheter som beskriver deg og hva du kan. LinkedIn fungerer som en søkemotor; vil du bli funnet, så må du bruke relevante søkeord i profilen din. Søkeord blir rangert etter hvor på profilen søkeordet står. Har du søkeordet i overskriften din, vil du bli prioritert over personer som har søkeordet lenger ned på profilen. Ett eksempel på et søkeord kan være

Det tar også tid å bygge opp et profesjonelt nettverk, så derfor er det viktig å starte i god tid før du faktisk skal ut for å søke på en jobb. Etter at du er fornøyd med din profesjonelle LinkedIn-profil så kan du begynne arbeidet med å legge til interessante og nyttige kontakter. Dette kan ta tid og vil være en prosess som går over lang tid.  Husk at dette ikke er et sosialt nettverk (som Facebook), men å starte med venner og bekjente er jo selvfølgelig et godt utgangspunkt. Ut i fra dem så kan du fortsette å bygge din profil ut ifra fagområder og bransjer du er interessert i. Hvis det er spesielle bedrifter du er nysgjerrig på eller kunne tenke deg å jobbe for, så se om det kan være aktuelle personer i selskapet som kjenner noen i ditt nettverk.                                                   

6 viktige LinkedIn-tips

 

  • Bruk et bilde i profilen din – din profil blir da syv ganger mer synlig enn uten et bilde!

  • Skriv relevante ferdigheter høyt oppe i profilen din – jo større sjanse er det at du kommer opp i arbeidsgiveres søk

  • Begynn å følge aktuelle selskaper og rekrutteringsbedrifter – det er her de fleste stillingene publiseres før det går ut på det øvrige stillingsmarkedet!

  • Sørg for at alt du skriver på din LinkedIn-profil stemmer overens med det du har på din CV. Det vil si at datoer og årstall må matche, så vel som stillingstitler og ferdigheter

  • Hvis du har noen spennende erfaringer som skiller deg ut fra mengden av flinke folk, så er det viktig å få med det her!

  • Vær aktiv – del og lik artikler. Dette viser at du er engasjert og følger med!

 

Redigeringskreditt: Twin Design / Shutterstock.com