Å flytte til utlandet kan være utfordrende. Det er energikrevende, men utrolig gøy dersom du har med deg det du trenger. Når hele livet ditt skal ned i en koffert eller to, er man nødt til å prioritere. Jeg har spurt ANSA-ere fra hele verden hva de er glade de tok med eller har savnet, og her er deres pakkeliste:

Dokumenter: Tre viktigeste: Pass, kontanter, reiseforsikring (fra ANSA). Ellers landspesifikt: Visum, HELFO-kort (Europeisk helsetrygdekort for EU), førerkort (kan noen ganger brukes som id), ekstra bankkort, utskrevet bevis på skoleplass, fødselsattest (for Frankrike).

Ullklær: Både sokker/tøfler, ullundertøy og en god ullgenser. Det er kalde gulv og dårlig isolerte bygg i byer rundt om i verden. Selv om du bor i varme land eller kalde Russland trengs det ull.

Gode klær: Ja, selv om Spania er i syden, blir det kaldt der også. Husk å ta med ytterklær (spesielt til vinteren) tilpasset været der du skal. Sjekk klimaet på https://en.climate-data.org/, for å ikke pakke feil, for mye eller for lite. Regner det mye? Ta med allværsjakka. Er det bare tørt og kalt? Da er boblejakka midt i blinken.

Hygge-ting: Andre land er ikke like flinke på ”hygge”. Gjør plass i kofferten til én ting hjemmefra eller et bilde av noen du er glad for å gjøre ditt nye hjem litt hjemmekoselig. Om overgangen til livet som utenlandsstudent blir litt tøft kan man se på det og bli minnet på at det er noen der hjemme som er glad i/stolte av deg.
Pålegg og mat: Visste du at ordet ”pålegg” kun finnes på norsk? Utvalget av norsk mat kan være svært begrenset avhengig av hvor langt du drar. Hvis tacofredag er en tradisjon, kan tacokrydder være en idé. Ta med det du ikke kan leve uten, om det er knekkebrød i Brasil, risgrynsgrøt til desember eller salt sild.

Dagbok: Kan virke litt ”gammeldags”, men skriv ned tanker og inntrykk fra den første tiden i utlandet! Kan være godt å sette ord på fasinasjoner eller irritasjoner og veldig gøy å lese senere.

Kamera: Enten du er hobbyfotograf med 3meter linse eller bare har et godt kamera på mobilen, anbefales det å ta bilder av det du opplever. Utenlandsopphold byr ofte på minner for livet, og de er godt å ta vare på.

Litt småting/tips:

Roam-like-home abonnement: dersom du skal kun være en kortere periode.

Ordbok: På de fleste universiteter kan du ta med ordbok på eksamen. Ellers holder det med en ordbok lastet ned på mobilen, tilgjengelig uten internett, for mer spontane oppslag.

En god bok (fysisk eller lastet ned): Til stunder uten internett, eller til land med begrenset utvalg av bøker på norsk eller engelsk.

Ostehøvel – undervurdert multitool. For noen er det også litt rart å skjære ost med kniv.

Adapter – kjipt å ikke ha strøm på mobilen bare fordi laderen ikke går i stikkontakten.

VPN – for å se SKAM eller andre norske program på nrk.no eller andre sider med landrestriksjoner.

Bagasjevekt - så du kan sjekke at du ikke har overvekt når du skal hjem igjen

Aktiviteter: Har du en aktivitet du brenner for? Ikke stol helt på at godt utstyr er like lett å få tak i der du skal. NB: Det er lettere å få tak i surfeutstyr på kysten i Australia enn i Norge.

Typisk norsk ting (flagg/bilde hjemmefra/strikkegenser) til dagene du savner Norge og blir ekstra patriotisk.

ANSA-medlemskap i bagasjen, så klart!

Det som blir oftest nevnt: Melkesjokolade. Selv om det finnes mye god sjokolade rundt om i verden, er ”ekte norsk mjølkesjokolade” alltid en trøst om livet er kjipt og hjemlengten melder seg.

- Gyri Reiersen (ANSA Tyskland)