Fra Lisboa til Sao Paulo, et år hvert sted og til sammen en mastergrad rikere. Slik valgte Mia masterstudiene sine i internasjonal ledelse.

Foto: Mia S. Bernhardsen. Studie: Dobbel mastergrad International Management ved FGV-EAESP, Brasil og Management ved NOVA SBE, Portugal

Hva vil det si å ta en dobbel mastergrad?

En dobbel mastergrad er et kombinert studieprogram fra to institusjoner, hvor man mottar en grad fra hvert universitet uten å forlenge studieforløpet. De to gradene kan være innenfor samme område, men har gjerne ulikt fokus slik at man har muligheten til å spesialisere seg innenfor felt som hvert av universitetene utmerker seg på.

Kan du forklare litt hva graden din innebærer?

Begge gradene består av ledelse- og administrasjonsfag med mulighet for spesialisering innenfor bestemte retninger som finans og strategi. Spesielt i Brasil har fagene et internasjonalt fokus og undervisningen tar ofte utgangspunkt i utviklingsland med spesifikke problemer og forhold som ikke blir diskutert i Europa i like stor grad.

I helikopter over Rio de Janerio!

Hvilke typer jobber ser du for deg i fremtiden med en slik grad?

Særlig aktuell er nok utdannelsen for de som ønsker å jobbe i internasjonale selskaper hvor det er nødvendig å ha forståelse for hvordan man best mulig kan lede et multinasjonalt team og hvilke kulturelle, økonomiske og politiske forhold det er viktig å ta hensyn til når man skal operere i flere land. Siden jeg startet mastergraden har jeg hatt gruppearbeid og undervisning sammen med mennesker fra hele verden, noe som er både lærerikt og utfordrende. 

Hvilke språk foregår undervisningen på og hvilke tanker har du om dette?

Jeg har alltid syntes at språk er utrolig viktig og gøy, ikke bare for å lettere komme i kontakt med lokalbefolkningen, men også for å kunne jobbe i et internasjonalt miljø. Hovedmotivasjonen for å lære portugisisk er at det er et språk som blir snakket av mange millioner mennesker i land med handelsrelasjoner med Norge slik som Portugal, Brasil og Angola. Likevel er det veldig få nordmenn som snakker portugisisk.

Bilde fra en koselig gågate i Lisboa på kveldstid.

I begge landene har undervisningen vært på engelsk, med mulighet for å ta fag på portugisisk om man ønsker det. Det er likevel et stort pluss å kunne portugisisk, spesielt i Brasil hvor engelsk er en mangelvare og det stort sett kun blir snakket portugisisk i sosiale settinger. Heldigvis er både brasilianerne og portugiserne veldig tålmodige med utlendinger som vil lære språket deres, og blir veldig glade så lenge man prøver å snakke portugisisk.

Hva er fordelene ved å studere på to ulike steder?

For meg er den største fordelene at jeg har fått mulighet til å studere et helt år som «hjemmestudent» ved hvert universitet, og dermed bli ordentlig integrert. Fra tidligere utvekslingsopphold i Argentina, synes jeg det fort kan bli litt knapt å være kun et semester i et nytt land. I tillegg har det vært fantastisk å få muligheten til å lære mer om to spennende land, spesielt Brasil som er veldig interessant fra et økonomisk perspektiv, samt ta fag som man ikke har muligheten til å ta i Norge. Utenom det faglige har jeg også fått være med på mye sosialt som jeg ikke ville hatt muligheten til om jeg hadde blitt i Norge, for eksempel karneval i Rio de Janeiro, vintur i Douro-regionen i Portugal og båtturer på Amazonas.

Fra båttur på Amazonas.

Hoppende glad på stranden i Alter do Chao.

Hva er utfordringene ved å ta en dobbel mastergrad?

Som dobbelgradstudent har man en høyere arbeidsmengde enn det vanlige studenter har, og man må planlegge valg av fagene godt for å møte kravene til begge universitet. En annen utfordring er det at man må starte på nytt to år på rad, og forlate personene og stedene man har blitt så glad i.

Hva er de største kulturforskjellene mellom Brasil og Portugal synes du?

Brasil er jo en tidligere portugisisk koloni, noe som gjenspeiles i kulturen. Det finnes likevel store forskjeller mellom landene, brasilianerne er som regel alltid glade og ekstremt sosiale, mens portugiserne er vennlige på en mer beskjeden måte. Det merkes også at Portugal er et mer homogent land sammenlignet med Brasil. I Brasil finner man store kulturelle og økonomiske forskjeller fra sør, der mange europeiske immigranter bosatte seg, til nord hvor den afrikansk påvirkningen er sterk.

Hvis du kunne gjøre det hele en gang til – hva ville du gjort mer av eller annerledes?

Jeg er veldig fornøyd med det valget jeg tok, det eneste jeg gjerne ville ha endret på er at jeg skulle ha lært mer portugisisk før jeg dro til Portugal. Som spansktalende undervurderte jeg nok vanskelighetsgraden av å lære portugisisk og ble forundret over hvor store forskjeller det er fra portugisisk i Portugal og Brasil.

Utsikt over Lisboa.

Har du noen gode tips til andre norske utenlandsstudenter?

Det beste tipset jeg kan gi er at man skal ikke være redd for å prøve noe som er litt utradisjonelt med tanke på studieland, når man først drar utenlands vil man jo gjerne møte andre nasjonaliteter enn kun nordmenn. Jeg føler iallfall jeg har fått veldig mye igjen med tanke på språk, landkunnskap og kulturforståelse av å velge noe litt utenfor normalen.

På stranden i Rio med gode venner.

Det er også lett å havne i en internasjonal boble når man bor utenlands. Mitt beste tips er å bo med personer som er fra byen eller landet slik at man lettere lærer språket og kan få bedre forståelse for landet man studerer i.

Hvorfor burde man velge å studere i Sao Paulo eller Lisboa?

Sao Paulo blir sjeldent kalt en vakker by, det er tross alt en «concrete jungle». Likevel synes jeg at det er en utrolig kul by som har masse å by på.

Foto: rvcroffi/Flickr.

Sao Paulo er en by av kontraster hvor du finner skyskrapere med helikopterplattformer side om side med street art og sambaklubber. For businesstudenter er det også ganske spesielt å kunne bo i Sør-Amerikas finansielle sentrum og kunne rusle nedover imponerende Aveninda Paulista, Brasils svar på Wall Street.

Lisboa med alle trikkene. Foto: Thanasis Geo/Flickr.

Stemningen i Lisboa er ganske annerledes, her finner man koselige plazaer og praktfulle bygninger som minner om Portugals storhetstid som kolonimakt. Lisboa har alt man kan ønske seg som student, gode utdanningsinstitusjoner, flotte strender, spennende uteliv og ikke minst et veldig studentvennlig prisnivå.