I forbindelse med det pågående pandemien med coronavirus/covid-19 forsøker ANSA å tilby oppdatert informasjon til norske studenter i utlandet.

Siste oppdatering fra Regjeringen

Er du på utveksling eller tar hele graden din i utlandet?
Her er siste oppdatering fra regjeringen.

Krav om negativ covid-19-test

Kunnskapsdepartementet har i et brev datert den 18. mai kunngjort at utenlandsstudenter som trenger negativ covid-19-test for å returnere til studielandet kan få dette gjort hos fastlegen. Les mer her.

Oppdaterte reiseråd

Folkehelseinstituttet oppdaterer sine sider om coronaviruset fortløpende. Her finner du blant annet reiseråd.

Følg også med på reiseråd fra Utenriksdepartementet.

ANSA oppfordrer alle medlemmer til å følge anbefalingene fra norske myndigheter og anbefalingene fra lokale myndigheter i landet du oppholder deg.

Om du reiser hjem til Norge fra utlandet skal du i karantene i 10 døgn. ANSA ber alle medlemmer om å følge disse bestemmelsene for å bidra til å redusere smittespredning. Du finner siste informasjon om gjeldende innreisereglement HER.

Assistanse i utlandet?

Norske statsborgere som behøver assistanse i utlandet kan kontakte UDs operative senter på +47 23 95 00 00 eller UDops@mfa.no, eller ANSAs beredskapsgruppe på +47 22 47 76 00 (tastevalg 1) eller beredskap@ansa.no (bemannet mellom 09.00 og 15.00).

Vi ber ANSA-medlemmer om å oppdatere informasjon om hvor de befinnner seg på våre nettsider. I tillegg oppfordrer Utenriksdepartementet norske statsborgere til å registrere seg på www.reiseregistrering.no, samt å oppdatere datoer for reiser til/fra områder med smitte dersom disse har endret seg. Det vil også være nyttig for UD dersom studenter bruker kommentarfeltet til å oppgi at man er student, hvilken by man studerer i og ved hvilken institusjon.

Forsikring?

ANSA – forsikring, hva dekker den? Les mer her.

Lånekassen

Lånekassen vil så langt det er mulig sikre at studentene ikke blir skadelidende. Studenter som går på læresteder som stenges, eller som må reise hjem på grunn av UDs reiseråd, vil ikke miste støtten de har fått for dette semesteret selv om de reiser hjem. Lånekassen vil også kunne vurdere å se bort fra eventuell forsinkelse som har oppstått fordi studentene ikke har fått tatt eksamen på grunn av dette. For studenter ved læresteder med få norske studenter, kan det være lurt å skaffe dokumentasjon på at lærestedet stenges, og hvor lenge.

Når det gjelder omgjøring av lån til stipend, har ikke Lånekassen gjort om lån til stipend for studenter som ikke har vært syke selv når slike ting har oppstått tidligere. Dette er noe Lånekassen derfor må ta konkret stilling til i enkeltsakene når den tid kommer, og sannsynligvis blir det da et politisk spørsmål. Dette vil være avhengig av hvordan ting utvikler seg. ANSA jobber for at det ikke skal ramme studenter.

Tilleggslån

Dersom du har hatt nedgang i arbeidsinntekt på grunn av koronasituasjonen i hele eller deler av perioden mellom 16. juni 2020 og 15. juni 2021, kan du ha rett til et tilleggslån.

Tilleggslånet er på 26 000 kroner

Tilleggslånet er på 26 000 kroner, uavhengig av om du tar utdanning på fulltid eller deltid. Du kan ikke søke om bare en mindre del av lånet.

10 400 kroner av tilleggslånet kan bli gjort om til stipend, hvis du kan dokumentere at du har rett til lånet.  

Siste informasjon finner du på Lånekassens nettsider.

Ekstraordinært tilbud 

Flere norske studenter sitter nå isolert i utlandet på grunn av coronaviruset. Vi setter derfor opp relevante webinarer som du som medlem kan delta på - både med og uten corona-tematikk. Disse finner du på en samleside her.

Smittebegrensende håndtering av coronaviruset i ANSA

Vi er dessverre ikke tilgjengelige på vanlig besøksadresse. Foredrag og veledninger avholdes digitalt inntil videre.

 

Foto: Shutterstock/creativeneko