Kirsebærblomstene som hver vår farger Japan i lyserosa symboliserer en ny start. Det er også tiden vårsemesteret starter for studenter i Japan.

- Kirsebærblomster symboliserer en ny og frisk start, det er også tilknyttet til semesterstart med nye sjanser og muligheter. Det er kanskje litt klisje, men samtidig en veldig fin ting. Ved semesterstart i Japan under kirsebærblomst-sesongen er du omringet av blomstene og føler veldig på hele stemningen i landet, sier landsleder av ANSA Japan, Maria Sjøblom Bjørndalen.

Det japanske ordet for kirsebærblomst er sakura og omtales som Japans uformelle nasjonalblomst. Sakura sesongen i Japan er fra slutten av mars til midten av april og markerer starten på våren. Dette er en tid som setter sitt preg på hele landet.

- Det er noe helt spesielt med denne sesongen. Været blir varmere, våren kommer og blomstene blomstrer overalt. Alle er ivrig etter å komme seg ut og nyte sola og se på blomstene. Som nordmenn er vi vant til kalde og mørke vintere, så når sola og varmen kommer setter vi kanskje ekstra stor pris på denne tiden, uttaler Maria Sjøblom Bjørndalen.

Piknik under blomstene
På denne tiden er et typisk japansk uttrykk «hanami» som betyr «å se på blomstene». Dette er en over tusen år gammel tradisjon i Japan som fortsatt holder på i dag. Folk går ut i gatene, spiser god mat og har piknik under kirsebærtrærne. Det er en sosial aktivitet som er en god måte å bli kjent med kolleger eller kanskje med-studenter på starten av skoleåret.

- Det kirsebærtrær plantet overalt, også midt i Tokyo sentrum. Du kan se de blomstrende trærne mellom skyskraperne. Det er også populært å gå langs elvene hvor trærne blomstrer på hver side av elven. Det er masse aktivitet og ofte små butikker langs elven hvor du kan kjøpe mat og drikke og på kvelden er trærne ofte lyst opp.

Sakura godteri
Det er ikke bare ute i gatene du kan se sakura i Japan. Butikkene fylles også med alle typer rosa design og mat og drikke med sakura smak. Du kan blant annet finne sakura godteri og drikke i kiosker eller rosa produkter med sakura lukt eller mer tradisjonell mochi pakket inn i sakura blader.

- Sakura har en helt særegen smak som er vanskelig å beskrive, men når du først har smakt den er den lett å kjenne igjen. Den er søt og har kanskje en litt salt ettersmak, jeg vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive den, men den er veldig god, forteller landsleder av ANSA Japan.

Hun har bodd i Japan i 3 år, men blir aldri lei av synet av sakura.

- Det er en veldig fin opplevelse og det blir ikke mindre spennende selv om det oppleves flere ganger, sier Maria Sjøblom Bjørndalen.

 

Les mer om studier i Japan her