Har du hørt at det er dyrt å studere i utlandet? Her er gode nyheter. Det finnes muligheter for gratis studier i utlandet, akkurat som i Norge. Om du legger ned litt ekstra tid og arbeid før du reiser ut, så kan du faktisk ende opp med en lavere prislapp totalt enn om du hadde valgt å bli igjen her hjemme for å studere.

Studier i utlandet behøver ikke koste mer enn i Norge 

Alle våre nordiske naboland, både Danmark, Sverige, Finland og Island, har gratis studier på utdanningsinstitusjoner av høy kvalitet. Om du tror at det ikke er eksotisk å studere så nære hjemme, tro igjen. Både København, Stockholm, Helsinki, og Reykjavik er vakre kystbyer med et hav av tilbud innen kultur og opplevelser som er spennende for en student fra Norge. 

Irland er en annen spennende destinasjon som ikke har lang reisevei. Hovedstaden Dublin er drømmedestinasjon for mange, og Irland er faktisk det eneste engelsktalende landet hvor du også finner gratis studier.

Reiser du litt lenger sør i Europa finner du Tyskland, Frankrike, Nederland og Slovenia. Alle kan tilby både gratis studier og kanskje litt lengre somre og mer behagelig vær enn vi har her hjemme. Ellers er det tilnærmet gratis å studere i Spania, Italia, Østerrike, Belgia, Estland, Tsjekkia, Hellas, om du studerer på offentlige læresteder og vanligvis på landets eget språk. Utenfor Europa er Sør-Afrika, Sør-Korea, Japan, Kina alle eksempler på land hvor du kan finne billige studier på engelsk.  

Du kan få støtte fra Lånekassen til å lære språk 

Om du vil studere f.eks. på tysk i Tyskland eller fransk i Frankrike eller lære deg et helt annet språk, så kan du få lån og stipend fra Lånekassen til å ta språkkurs i inntil ett år før du begynner på studiene. Sjekk www.ansa.no/sprak for mer informasjon 

Utenlandsstudier er kompetanse Norge trenger  

Norge trenger flere som snakker tysk og som har studert teknologiske fag i utlandet. Det finnes gode teknologi-universiteter i Sverige, Nederland, og Tyskland, hvor du kan studere gratis eller til en rimelig penge. I Frankrike finnes stipend for å studere ved INSA i Toulouse. 

Mange land har lavere levekostnader 

Det er en kjent sak at det å bo og leve i Norge er dyrt og at hovedstaden Oslo er dyrest. Slik er det i de fleste andre land, det er dyrest å bo i hovedstaden og i de store byene. Men ikke overalt. Visste du for eksempel at Berlin er en av de rimeligste byene i Tyskland? Det finnes fine verktøy på nettet for å finne ut hva det koster å bo å leve rundt om i verden. Vi på ANSA bruker ofte  https://www.expatistan.com/cost-of-living  for å sammenligne priser på det å bo og leve rundt omkring i verden. 

Stipender gjør sluttsummen mindre 

Lånekassen er norske studenters beste venn, men det finnes andre kilder til økonomisk støtte om man er tidlig ute og legger seg litt flid i å skrive søknad. I noen land kan du søke stipender direkte fra lærestedene, slik som i USA. Der kan du også være aktuell for idrettsstipend om du driver med idrett på høyt nivå. Andre land har statsstipender man kan søke på, som for eksempel Japan og Kina. Her i Norge finnes det mange lokale stipender og legater. Søker du og får mange nok, kan det bety en god slump med penger. Sjekk www.ansa.no/stipend for mer informasjon. 

 

Foto: Av smolaw / Shutterstock