Har du hørt at det er dyrt å studere i utlandet? Vi har gode nyheter! Det finnes muligheter for gratis studier i utlandet, akkurat som i Norge. Om du legger ned litt ekstra tid og arbeid før du reiser ut, kan du faktisk ende opp med en lavere prislapp totalt enn om du hadde valgt å studere i Norge.

Norden

Alle våre nordiske naboland, både Danmark, SverigeFinland og Island, har gratis studier på utdanningsinstitusjoner av høy kvalitet. Om du tror at det ikke er eksotisk å studere så nære hjemme, tro igjen. Både København, Stockholm, Helsinki, og Reykjavik er vakre kystbyer med et hav av tilbud innen kultur og opplevelser som er spennende for en student fra Norge. 

shutterstock_195771071_Oleksiy Mark.jpg
Bilde: Finland er en av våre naboland som har gratis studier. Hovedstaden Helsinki er en vakker kystby med mange spennende tilbud for norske studenter. Foto: Mark Oleksiy

Tyskland

Om du studerer ved et offentlig universitet i Tyskland er studiet gratis og du betaler bare en semesteravgift lignende det du gjør for studier i Norge.

Irland

Irland er en spennende destinasjon med kort reisevei. Hovedstaden Dublin er drømmedestinasjon for mange, og Irland er faktisk det billigste engelsktalende landet i Europa å studere i.

Billig utdanning i Europa

Reiser du litt lenger sør i Europa finner du Frankrike, Nederland og Slovenia. Alle kan tilby både rimelige studier og kanskje litt lengre somre og mer behagelig vær enn vi har her hjemme. Ellers er det tilnærmet gratis å studere i Malta, Spania, Italia, Østerrike, Belgia, Estland, Tsjekkia, Hellas hvis du studerer på offentlige læresteder og vanligvis på landets eget språk.

Billig utdanning utenfor Europa

Utenfor Europa er Sør-Afrika, Sør-Korea, Japan, Kina eksempler på land hvor du kan finne billige studier på engelsk.

Du kan få støtte fra Lånekassen til å lære språk 

Om du for eksempel vil studere på tysk i Tyskland, på fransk i Frankrike eller lære deg et helt annet språk, kan du få lån og stipend fra Lånekassen til å ta språkkurs i inntil ett år før du begynner på studiene.

Les mer om støtte til språkkurs

Utenlandsstudier er kompetanse Norge trenger  

Norge trenger flere som snakker tysk og som har studert teknologiske fag i utlandet. Det finnes gode teknologi-universiteter i Sverige, Nederland, og Tyskland, hvor du kan studere gratis eller til en rimelig penge. I Frankrike finnes stipend for å studere ved INSA i Toulouse. 

Mange land har lavere levekostnader

Det er en kjent sak at det å bo og leve i Norge er dyrt, og at hovedstaden Oslo er dyrest. Slik er det i de fleste andre land  det er gjerne dyrest å bo i hovedstaden og i de store byene, mmen ikke i alle land. Visste du for eksempel at Berlin er en av de rimeligste byene i Tyskland?

Det finnes fine verktøy på nettet for å finne ut hva det koster å bo å leve rundt om i verden. Vi på ANSA bruker ofte denne kalkulatoren for å sammenligne priser på det å bo og leve rundt omkring i verden. 

Stipender gjør sluttsummen mindre 

Lånekassen er norske studenters beste venn, men det finnes andre kilder til økonomisk støtte om du er tidlig ute og gjør deg flid med søknaden. I noen land kan du søke stipender direkte fra lærestedene, som for eksempel i USA. Der kan du også være aktuell for idrettsstipend om du driver med idrett på høyt nivå. Andre land har statsstipender man kan søke på, som for eksempel Japan og Kina. Her i Norge finnes det mange lokale stipender og legater. Søker du og får mange nok, kan det bety en god slump med penger.

Les mer om stipend.

 

Foto: Av smolaw / Shutterstock