Anders Smedsrud skal ta en MBA ved Storbritannias eldste universitet, Oxford.

Kort om Anders:

Hvorfor søkte du Aker Scholarship og akkurat University of Oxford?

Mange av de beste universitetene i utlandet har veldig høye studieavgifter, som kan gjøre drømmen om å gå der virke fjern for de fleste. Aker Scholarship hjalp meg med å gjøre studiedrømmen mulig ved å fjerne det finansielle hinderet, og dermed gjøre universiteter som Oxford tilgjenglige for meg og andre som er akademisk kvalifiserte, uavhengig av ens økonomiske forutsetninger.

Saïd Business School er veldig gode på finans og entreprenørskap, som er to faktorer jeg er opptatt av å kunne kombinere og videreutvikle min forståelse av. I tillegg til dette er skolen en av verdens mest internasjonale akademiske institusjoner, med 94 prosent ikke-britiske studenter fra 58 ulike land. De er derfor veldig opptatt av at studentene deres skal tilegne seg et globalt perspektiv og lære problemløsing på tvers av grenser og kulturer, som jeg er sikker på vil kreves av morgendagens ledere.

Hvordan fikk du vite om Aker Scholarship?

Jeg ble oppmerksom på Aker Scholarship gjennom en avisartikkel i DN, like etter programmet ble annonsert høsten 2015. Jeg vurderte å søke med en gang, men bestemte meg for å vente et år, for å kunne forbedre og tilpasse min søknadsprofil til MBA programmene jeg var interessert i.

Bortsett fra det rent faglige, hva er det viktigste du har lært som utenlandsstudent?

På amerikanske universiteter, og spesielt på Ivy League-coeges, er de opptatt av å gi studentene frihet til å finne egne måter å løse problemer på. De fleste klassene er strukturert slik at deltagelse, kvalitet på kommentarer, innleveringer og generell interesse for faget telles med når karakteren skal settes, i tillegg til eksamen. I starten virket det litt rart, men jeg skjønte etterhvert at denne metoden er mye mer realistisk i forhold til å lære hva som skal til for å prestere og nå frem i arbeidslivet og i andre utenomakademiske situasjoner.

For eksempel, da jeg skulle søke summer internship på Wall Street mens jeg enda var student brukte jeg lærdommen om at det er mange veier til målet, og var ekstremt proaktiv gjennom prosessen. I tillegg til å skrive de standariserte søknadene ringte jeg rundt til så mange jeg kunne i bransjen for å sette opp kaffeavtaler og besøke dem på kontoret, for å lære mer om jobben og bedriften generelt. Da jeg så ble invitert på intervju og «super days» hos de ulike bankene møtte jeg mange av de samme folkene jeg hadde snakket med tidligere. Dette gav meg et stort fortrinn da jeg allerede visste hva de ser etter og vi kunne snakke om jobben istedenfor å bruke tid på introduksjoner osv.  

Og hva er det mest uviktige/ubrukelige du har lært som utenlandsstudent?

Mange amerikanere vet veldig lite om Norge, bortsett fra at det er kaldt. Det er derfor en veldig god samtaleåpner å spørre hvor folk kommer fra, da man som regel får spørsmålet i retur og da kan fortelle røverhistorier om isbjørner på frifot i Oslo og andre usakligheter, og ofte bli trodd.

Hva gleder du deg mest til med ditt nye studiested/grad?

Utenom det akademiske gleder jeg meg veldig til å ta opp roingen igjen, som er den mest populære sporten på Oxford. Jeg rodde også på Columbia, og vi ble National Champions i 2014 – så jeg håper å kunne gjenleve glansdagene. Det er også en veldig stor fordel at Oxford er så nær London, da jeg har mange venner og kjente der.

Og hva gruer du deg mest til?

Akademisk læring tar lang tid og ting skjer tregere enn det jeg nå har blitt vant til fra finansmarkedet i jobben på tradinggulvet hos Citi, hvor man ser resultatene relativt raskt. Jeg tror jeg kommer til å savne farten og spenningen jeg har hatt i hverdagen gjennom de siste tre årene.

Hva drømte du om å bli da du var liten?

Da jeg var liten ville jeg bli kirurg, da jeg syntes det i prinsippet var veldig spennende. Med relativt lav toleranse for synet av blod var det kanskje best at det ble med tanken.

Hva vil du gjøre når du er ferdig med studiene?

Jeg vil nok satse mot en jobb innenfor investeringer eller forvaltning, for å lære mest mulig om hva som skal til for å lykkes som investor.

Hva er drømmejobben i dag, og hvorfor?

Da jeg fikk øynene opp for «impact investing», som beskriver en investeringsform som går ut på å skape både økonomisk og samfunssnyttig gevinst, ble jeg oppmerkesom på et uttrykk som går igjen hos en del av dem jeg har snakket med som har gjort det bra i feltet over tid; "Doing well while doing good". Så om jeg kan gjøre det jeg synes er spennende og givende, nemlig å investere i selskaper og samtidig skape noe positivt for samfunnet og miljøet, er det drømmejobben.