Den russiske invasjonen av Ukraina og den påfølgende flyktningstrømmen til nabolandene har gjort at mange ønsker å hjelpe dem som er berørt av krigen. Både i ANSA og ellers i studentmiljøene gjøres det viktig arbeid for å vise støtte og skape trygghet.

ANSA fordømmer invasjonen av Ukraina

— ANSA fordømmer den russiske invasjonen av Ukraina på det sterkeste, sier president i ANSA, Sine Schei. — Vår solidaritet er med Ukraina, landets folk, og både ukrainske og internasjonale studenter og akademikere i landet som nå opplever et brutalt og ulovlig overfall. 

Schei forteller at internasjonal studentsolidaritet er en naturlig forlengelse av ANSAs arbeid, og at organisasjonen verdsetter akademisk frihet høyt. Dette inkluderer retten til å trygt kunne delta i demonstrasjoner og utøve sine politiske rettigheter. Det bekymrer presidenten sterkt å se at denne retten nå innskrenkes i Russland.  

— Et viktig ledd i internasjonalisering er ikke bare at flere nordmenn drar til utlandet, men også at flere internasjonale studenter kommer til Norge. Jeg er derfor glad for å høre at Kunnskapsdepartementet støtter ukrainske, russiske og hviterussiske studenter i Norge, sier hun.

Studenter hjelper flyktninger fra Ukraina 

Sterke skildringer av krigshandlinger og et folk på flukt har fått mange i Europa til å ønske å hjelpe. Studenter i flere av Ukrainas naboland har engasjert seg for å gi mest mulig trygghet til flyktningene som kommer deres vei.

Klesdonasjon og veldedighetsquiz

I Ungarn melder landsleder Andrea Svendsen om klesdonasjon i regi av ANSA Students Help Students (SHS). Mange studenter i Budapest har også hjulpet gjennom universitetene.

I Slovakia forteller leder i ANSA Košice, Håkon Sæthra, om et stort engasjement blant byens studenter.

—  Det er stor oppslutning blant studentene for å hjelpe ukrainske flyktninger, sier han. — Mange hjelper til frivillig på byens mottakssentral og lager og kjøper inn mat og hygieneartikler. 

Sæthra skryter av sin venn og tidligere web- og infoansvarlig i lokallaget, Helle Siggerud, som startet en innsamlingsaksjon på Facebook. Til nå har det blitt samlet inn over 150 000 kroner. 

ANSA Košice holdt nylig en veldedighetsquiz ved en av byens restauranter. Arrangørene tok fem euro i inngangspenger og holdt lotteri. 

— Det møtte opp rundt 50 personer på arrangementet. De fleste var norske studenter, men det kom også flere internasjonale studenter, lokale slovaker og noen representanter for byens mottakssenter, sier Sæthra.   

Lokallaget samlet inn nesten 5500 kroner. Pengene går uavkortet til å hjelpe flyktningene. De skal brukes i samråd med lederen for mottakssentralen, som gir lokallaget en liste over nødvendige artikler som skal kjøpes inn. 

— Inntrykket mitt er at folk var glad for en etablert arena der de kunne komme sammen om en god sak, og bidra med det de hadde råd til. I tillegg tror jeg alle satte pris på at man også i slike situasjoner kan komme sammen og ha det litt gøy med quiz og lagånd.

 

Spleis og veldedig forening i Polen 

I Polen melder lokallagsleder for ANSA Kraków, Martine Rønning-Bjørnås, om flere initiativer blant norske og internasjonale studenter. 

Norske medisin- og tannlegestudenter ved det jagellonske universitet (UJ) i Kraków opprettet en Spleis for å skaffe nødvendig utstyr til Krakóws flyktninger. Målet var først 2000 kroner, men på få dager fikk de inn nesten 145 000 kroner. 

— Det har vært helt fantastisk å se givergleden til folk, og forskjellen vi kan utgjøre for så mange sårbare mennesker, sier Thea Østli. Hun var én av de som tok initiativet til innsamlingen. 

Pengene de fikk inn ble donert til foreningen UJ students for Ukraine 

UJ students for Ukraine består av internasjonale studenter ved det jagellonske universitet. Foreningen ble opprettet for å samle studenter som ønsker å bidra med frivillig arbeid for Ukraina. Medlemmene veileder andre studenter, lokalbefolkning, familie og venner i hvordan de kan bidra i denne humanitære krisen. 

— Det var aldri et spørsmål om vi skulle hjelpe, bare hvordan, sier Eline Ulstein. Hun var med på å danne UJ students for Ukraine. — Siden flere av oss snakker polsk og ukrainsk hadde vi en unik mulighet til å utdanne og veilede frivillige, både lokalt og internasjonalt. 

 

Krisen i Ukraina — et webinar om å håndtere uro 

I ANSA jobber vi alltid for at våre medlemmer skal ha det bra. Vi gjør det vi kan for at du skal føle deg trygg, ha en fin studietid og oppleve mestring i hverdagen.  

Opplever du at krigen i Ukraina setter i gang vonde tanker? Mange synes det er vanskelig å holde tankene på avstand, og sliter med å konsentrere seg om studiehverdagen. 

I samarbeid med Cope arrangerer ANSA et webinar om uroen mange kjenner på etter at det brøt ut krig i Ukraina.  

På webinaret vil vi snakke om tanker og følelser som kan oppstå i forbindelse med krig. Psykologen vil bidra med teknikker som kan hjelpe deg med å bryte vonde tankemønstre og håndtere uroen du kjenner på. 

Tidspunkt: Tirsdag 29.03.22 kl. 17.00

 

 

Har du foreldre eller foresatte som er ekstra bekymret for deg på grunn av krigen? ANSA holder også et eget webinar om hvordan de skal håndtere sin uro.

Trenger du ekstra hjelp med å sortere tankene dine?

For de påmeldte av webinaret vil det være mulig å delta på en drop-in-time med psykologen samme dag. Under timen vil du få prate alene med psykologen om hvordan du kan håndtere dine spesifikke utfordringer.