USA har akkurat vært gjennom en opprivende presidentvalgkamp. Hvor den sittende presidenten enda ikke har erkjent valgnederlag. Vi tar en prat med økonomiansvarlig i ANSA USA om studier i utlandet, og  en annerledes Thanksgiving i et politisk splittet USA.

John Andre Andersen er i dag nesten ferdig med sine studier ved University of Tampa. Men han begynte ikke studiene som utenlandsstudent.

-Jeg gikk ett år på et universitet i Norge hvor jeg fort fant ut at jeg ville ta utdanningen min utenfor våre grenser. Jeg søkte meg inn på American College of Norway, hvor jeg tok forskjellige electives (introfag) mens jeg prøvde å bestemme meg for ett endelig studiested.

Andersen endte opp med å søke på ulike Universiteter verden rundt. Så USA var ikke noe han bestemte seg for tidlig.

 - Jeg viste jeg ville studere noe innenfor data og teknologi, men mitt valg av cybersecurity ble ett ganske spontant valg. Jeg leste meg mye opp på fagfeltet og endte dermed opp med å velge The University of Tampa på grunn av deres studieprogram og merit.

 At studiestedet også ligger i Florida ser han på som en ekstra bonus.

- Universitetet har et veldig pent og koselig campus. Det går rundt ti-tusen studenter her, men undervisningsgruppene er veldig små, noe som gir oss mye «facetime» og oppfølging med underviserne. Det er historisk sett en internasjonal skole med ett stort prosent studenter fra resten av verden, det har vært positivt for college opplevelsen min, men veldig annerledes i år.

Og mye er annerledes i Tampa ifølge Andersen. Og det har ikke bare med covid-19 å gjøre.


- Tampa er en by i stor utvikling akkurat nå. Selv om det er en relativt liten by er det er alltid noe å gjøre på her. USA´s beste strender er en halvtime unna, temperaturen er fortsatt 20°C+, den cubanske matkulturen er fantastisk og utelivet var utrolig. Selv om Covid-19 er en faktor, så har dette året vært utrolig for Tampa.

 For selv om pandemien herjer, er idretten fremdeles i full sving.


- Tampa ble plutselig ble en kjempe innenfor all sport. Hockeylaget Lightning vant Stanley Cup, Baseballaget Rays tapte World Series finalen, men fotballaget Buccaneers gjør det veldig bra hittil med storinnrykk av stjernespillere som Tom Brady, Gronkowski og Antonio Brown. Super Bowl Finalen skal også holdes her om noen måneder, så som en elsker av all sport har Tampa var noe helt eget i år. Byen er blitt snudd på hodet, og folk er skikkelig stolt over å være fra Tampa Bay området.

 

 Sport ble det også nok av forrige uke. For i 1863 erklærte Abraham Lincoln Thanksgiving som nasjonal helligdag. Og fotball har vært spilt på dagen helt tilbake i 1869. Selv om 12 timer sammenhengende kampprogram er et langt mer moderne fenomen. Thanksgiving er en av de desidert viktigste høytidene i USA. Selve høytidsdagen faller på den fjerde torsdagen i november – i år torsdag 26. november. Men flere amerikanere tar også fri dagen etter, slik at de får en langhelg sammen med familie og venner.

 - Thanksgiving har igjennom mine år i USA utviklet seg fra en byrde til noe jeg ikke kan gå foruten. I løpet av mine første år her i Tampa feiret jeg ikke dagen, og Black Friday var det eneste betydelige ved uken.

Men så endret det seg.

- Jeg ble tatt under vingene til en Amerikansk familie, som jeg nå ser på som en del av min egen. I år var den andre gangen jeg feiret med kalkun og jeg gledet meg som ett småbarn til julaften.

Selv om Covid-19 har satt sitt preg på feiringen i år forteller Andersen.

- I 2019 feiret vi med mer en tjuefem deltagere, da var det samling av naboer, venner og familie av min «familie». Det var selvfølgelig mye mer mat, alle bringer jo sine egne tradisjoner til bordet. I år var vi bare syv stykker, men det gjorde vel kanskje årets feiring mer spesiell og intim. I bunn og grunn fikk vi feiret det Thanksgiving handlet om, venner, familie og verdsettelse av livet generelt.

Og som alle gode tradisjoner er det stor forutsigbarhet i hvordan dagen bør feires.

- Thanksgiving er som julaften for amerikanere, mitt inntrykk fra de er at det er den viktigste dagen i året. Da skal man vise takknemlighet og hvor heldig vi er som har livet og alt det bringer. Det feires med nærmeste familie og venner over god mat og drikke. Jeg tror dagen brukes ganske likt av alle amerikanere, man starter dagen horisontalt på sofaen, gjerne med noen whiteclaws i neven mens man ser på Macy´s paraden og amerikansk fotball. Også er det alltid noen aktiviteter, i vårt tilfelle spilte vi masse cornhole or badet. Utover dagen blir man bare mer og mer sulten og venter ivrig på maten. Altfor store porsjoner kalkun slukes ivrig, også må man utsette desserten fordi ingen husket å spare plass til eplepai. Resten av kvelden brukes sammen med oppkneppede bukseknapper.

 

Dagen har også fått en ny politisk dimensjon til seg under covid-19. Hvor den sittende presidenten oppfordrer familier til å samles, mens Joe Biden på sin side oppfordrer alle til å bli hjemme.

- Det å oppholde seg i USA nå føles helt uvirkelig, landet er ekstremt splittet. Og polene lever i forskjellige realiteter påvirket av de respektive politiske partiene og gjennom personlig preferanse av media. Som alt ellers, er også feiringen påvirket av dette, som sakt har vi hatt mindre mennesker til stede og alltid hatt tanker om distansering i bakhodet.

Men når alt kommer til alt er kanskje samholdet det viktigste. Og kalkunen da.

- Thanksgiving 2020 har definitivt møtt forventningene mine. Jeg så ikke for meg feiring med bruk av linjal, men forventet også at feiringen ikke ble som sist. Dagen ble til tross for alt dette en veldig fin dag, men en 10/10 kalkun på tjueseks pound.

 

 

Tekst: Håkon Randgaard Mikalsen
Foto: Privat