- Jeg har alltid visst at jeg kom til å ende opp i New York. I starten av karrieren min er det viktig å være i en storby. Det er i denne byen alt starter – det er her medieindustrien blomstrer og de mest innovative menneskene jobber. «To be one of the best, you must surround yourself with the best», sier NYU-student Alexandra Eide.
Alexandra Eide tar en Master of Science in Integrated Marketing, ved NYUs School of Professional Studies. Eide har en sterk tilknytning til USA – hun er halvt amerikansk og siden hun var liten har hun hver sommer reist til østkysten for å besøke familien, som eier en hestefarm i North Carolina.
Andre året på videregående utvekslet Eide til Northwest Cabarrus High School. Da hun var ferdig på videregående gikk hun ett år på American College of Norway (ACN) i Moss, før hun startet på University of North Carolina, Asheville.
- Asheville omtales gjerne som «San Fransisco of the east». Det er en veldig kul og liberal by, og de lokale bruker ofte mottoet «keep Asheville weird». Byen har et «hippie artistic» preg, og har flere mikrobryggeri per innbygger, enn noe annet sted i USA. Hver fredag gjennom hele sommeren, samler folk seg i sentrum og danner store «drum circles».
Da Eide var ferdig med bachelorgraden, flyttet hun til Santa Monica i LA, hvor hun jobbet for filmmagasinet Movie Maker Magazine i ett år. Mens hun bodde i Santa Monica søkte på master ved NYU.
- Ettersom jeg tok bacheloren min ved en liten skole, ønsket jeg å ta masteren min ved et prestisjeuniversitet. En av de største fordelene med å gå på NYU, er å få være en del av skolens nettverk, som består av 470 000 alumner. Vi har en felles «connection», og det gjør det enklere for meg å komme i kontakt folk i bransjen. Mange av lærerne mine jobber ved siden av å undervise, og sitter på up-to-date kunnskap om det som skjer i mediebransjen. Utenom de vanlige fagene, har man mulighet til å ha internships i løpet av semesteret og få credits for det.
Eide engasjerte seg som lokallagsleder i ANSA New York. Her avbildet med Haddy Von Ceesay (t.v.) og Hannah Christine (t.h.), som også satt i lokalstyret
Eide er reisevant og beskriver seg selv som en «storbyjente». I tillegg til å ha bodd ett år i LA, tilbrakte hun seks måneder i London i løpet av bachelorgraden, da hun utvekslet fra University of North Carolina til Kings College.
- New York er en helt fantastisk by. Mange mener at man lett kan bli ensom i storbyen, men jeg er vant til å flytte og trives i eget selskap. Man har alltid mulighet til å oppsøke det sosiale. Her er det meste åpent 24/7 og det er alltid noe gøy som skjer, som pop-up shows, sample sales og utstillinger. Jeg har flere ganger opplevd akrobater som har hatt en spontanopptreden på metroen.
Eides oppfordring er klar;
- Ser du en kø i New York – still deg i den! Det er som regel et tegn på at det skjer noe som verdt å få med seg. En gang stod jeg tre timer i kø i bitende kulde, for å komme inn på et magimuseum. Men det gjør ingenting å vente, du blir kjent med folk i køen.
Studiene har blitt mye dyrere enn Eide hadde forventet. Selv om hun har mottatt full støtte fra Lånekassen med tilleggsstipend, har det ikke vært tilstrekkelig til å dekke skolepenger og levekostnader.
- NYU er en veldig dyr skole, og man bør ha egne oppsparte midler. Jeg utsatte studiene i ett år, og jobbet fulltid hos Meltwater hjemme i Norge for å spare penger. Jeg fortsatte også å jobbe for dem en stund etter jeg startet på masteren. I tillegg har jeg jobbet kvelder og helger på sykehjem, hver sommer- og vinterferie. Likevel har jeg vært avhengig av å motta økonomisk støtte hjemmefra, for å få det til å gå rundt. Jeg pleier å samle dollar-sedler i et glass hjemme. Når jeg har dårlig råd, kjøper jeg «one dollar pizza slices», forteller en spøkefull Eide.
Utenom studiene har Eide engasjert seg i ANSA New York, hvor hun har vært både informasjonsansvarlig og lokallagsleder. På ANSA USA sitt landsmøte i mars, ble hun valgt inn som informasjonsansvarlig i landsstyret. Eides beste tips til andre som ønsker å studere i New York, er å engasjere seg og oppsøke de tilbudene som finnes for studenter i New York.
- Før du reiser, er det lurt å høre med venner og bekjente om de kjenner noen i byen, da blir det mye enklere å komme inn i livet her. Jeg oppfordrer også til å ta kontakt med ANSA sitt lokallag i New York og besøke Sjømannskirken. Der kan man delta på mange kjekke arrangementer, og bli kjent med andre norske studenter. Et annet tips er å melde seg inn i Facebook-gruppen «Ung i New York», som er drevet av den lokale Sjømannskirken. Det er en veldig god kanal for å komme i kontakt med folk og utveksle informasjon. Folk legger blant annet ut boligannonser og du kan få tips om hvor du kan kjøpe møbler og lignende.
På ANSA USA sitt landsmøte i mars ble Eide valgt som ny informasjonsansvarlig i landsstyret.