Fra Drammen til eliteuniversitet i Singapore.  Aker-stipendiat Kristin Verpe stortrives utenfor Norges grenser.

Så, Kristin, hvordan begynte reisen som fikk deg til Singapore?

Jeg hadde mitt første møte med studier i utlandet gjennom et utvekslingsår med AFS til Indiana, USA da jeg gikk på videregående. Det var et fantastisk år! Både de sosiale, akademiske og kulturelle opplevelsene gjorde at jeg ville fortsette med høyere utdanning utenlands.

Etter videregående søkte jeg meg derfor til Universitetet i St Andrews, Skottland, hvor jeg tok en fireårig Master of Arts in International Relations. Jeg valgte studier i internasjonale relasjoner fordi jeg syntes det virket som et utrolig spennende fagfelt. På den tiden var jeg aktiv i en internasjonal ungdomsorganisasjon som inspirerte meg til å satse på interessen for internasjonale relasjoner, selv om det ville vært tryggere ,og billigere, med en profesjonsrettet utdanning i Norge.

I løpet av min undergraduate degree tok jeg et halvt år på utveksling til Universitetet i Hong Kong. Der ble interessen for Asia virkelig vekket, og jeg flyttet deretter til Guangzhou, Kina for å være studentpraktikant ved det norske generalkonsulatet.

Hvor studerer du nå? Og hvorfor valgte du å gå den veien?
Nå studerer jeg en Master i International Affairs ved Lee Kuan Yew School of Public Policy, National University of Singapore.

Etter en mer generell bachelor i internasjonale relasjoner og litt arbeidserfaring i Kina, ønsket jeg å spesialisere meg videre i regionen. Verdens økonomiske og politiske tyngdepunkt flyttes mot Asia, og regionen er i enorm utvikling. Det byr både på mange utfordringer og muligheter, som jeg mener det er viktig å ha forståelse for. Jeg er sikker på at Norge vil ha behov for denne kompetansen i årene som kommer, både i diplomatiet og næringslivet.  

Singapore ligger i hjertet av Asia, og Lee Kuan Yew School of Public Policy var et naturlig valg da det er en ledende institusjon i regionen som samler akademikere, byråkrater, beslutningstakere og næringsliv.

 

Hva med COVID-19, hvordan har det påvirket dine studier? 

Singapore var tidlig ute med å flytte undervisningen online. Det har vært en omstilling å ikke møtes i klasserommet, men alle har vært flinke til å tilpasse seg.  I dag har jeg faktisk hatt min første forelesning på campus siden mars. Universitetet har nettopp startet med et hybrid-opplegg, hvor deler av klassen følger undervisningen online, og resten er i klasserommet med professoren. På tross av masker og 1,5 meters avstand, var det fantastisk å være tilbake på campus.

 

Hvordan fikk du vite om Aker scholarship?

Jeg fikk vite om Aker Scholarship via deres kanaler på sosiale medier. Jeg anbefaler å sjekke ut hjemmesiden deres hvor man kan lese om, og bli inspirert av, alle de tidligere scholarsene og deres hverdag på ulike studier.

 

Hvorfor søkte du aker scholarship? Og hva har det betydd for dine studier?

Etter jeg var på utveksling til Hong Kong i 2017 var jeg sikker på at jeg ville tilbake til regionen for å studere videre, og denne masteren på NUS var førstevalget mitt. Da jeg så at Aker Scholarship støttet studier ved NUS, så måtte jeg selvfølgelig søke.

Jeg søkte fordi det kunne gi meg økonomisk støtte og mulighet til å begynne på drømmestudiet mitt. Videre ga det muligheten til å bli del et utrolig spennende og inspirerende nettverk på tvers av fagfelt.

Den økonomiske støtten fra Aker har vært helt avgjørende for at jeg kunne begynne ved dette studiet. Etter fire år i Storbritannia, under en periode med lav kronekurs, så satt jeg med et stort studielån som ville gjort det umulig å flytte til Singapore uten denne støtten. Aker Scholarship har et helt fantastisk team som har gitt god støtte og oppfølging både før og under studiene.


Hva er det viktigste du tar med deg eller har lært av å studere i utlandet?

Det aller viktigste jeg tar med meg etter mange år som utenlandsstudent er vennskap og nettverk over hele verden. Internasjonal forståelse er viktig i de fleste fagfelt, og kanskje spesielt når man studerer internasjonale relasjoner.

 

Og hva er det mest uviktige/ubrukelige du tar med deg av erfaring fra studier i utlandet?

Jeg tror det er veldig få erfaringer som er ubrukelige. Plutselig så havner man i en situasjon, enten på jobb eller sosiale sammenhenger, hvor man kan få brukt for noe man ikke hadde trodd. Og de merkeligste erfaringene blir jo ofte til de beste historiene. 


Hvordan blir denne høsten for deg og studiene videre? Og er det noe du gruer du deg mest til?

Som sagt så har vi akkurat startet med hybrid-undervisning, så i høst blir det en kombinasjon av undervisning online og noe undervisning på campus. Ved siden av studiene har jeg en deltidsjobb i den Asiatiske Utviklingsbanken, så det blir en spennende og travel høst. Jeg gruer meg ikke til noe spesielt – jeg stortrives med en kombinasjon av spennende fag, og interessant arbeid ved siden av skolen. Ettersom jeg ikke fikk reist hjem til Norge i sommer på grunn av COVID-19, så savner jeg selvfølgelig familie og venner hjemme i Norge og gleder meg ekstra mye til å reise hjem til jul i år.

Hva drømte du om å bli da du var liten?

Jeg hadde flere drømmer, og ville blant annet bli både kokk og idrettsutøver. Jeg ble åpenbart ingen av delene, men trener så ofte jeg kan og lærer meg for tiden masse spennende oppskrifter fra asiatiske kjøkken.

Hva vil du gjøre når du er ferdig med studiene? Har du noen drømmejobb du ser i horisonten?

For tiden så jobber jeg deltid med kunnskapsoverføring og kunnskapssamarbeid i den asiatiske utviklingsbanken. Det er utrolig spennende, utfordrende og givende å se hvordan store infrastruktur prosjekter blir til, og hvordan store og små aktører jobber sammen for å øke levestandarden i regionens utviklingsland. Jeg vil gjerne fortsette med liknende arbeid når jeg er ferdig med studiene neste år. Jeg har ikke en spesiell drømmejobb. Frem til nå har jeg opplevd at jeg kan trives i ulike roller, både i NGOs, næringsliv og offentlig sektor. Det viktigste er et inspirerende og mangfoldig arbeidsmiljø, med kollegaer som er drevet av et ønske om å bidra til samfunnet. Jeg vil ha en jobb hvor jeg får bruk for erfaringene mine fra regionen, og liker kombinasjonen av analytisk arbeid og jobbe tett med mennesker. Utenrikstjenesten er for eksempel en arbeidsplass som virker veldig spennende.

Og avslutningsvis; Hva er ditt beste tips til de som vurderer studier i utlandet?

Hopp i det! Man får så utrolig mye igjen for det både i og utenfor klasserommet.

Jeg anbefaler også på det varmeste å søke på Aker Scholarship.
Tekst: Håkon Randgaard Mikalsen
Foto: Privat