Det finnes svært få begrensinger for oss studenter i Norge på hvor vi kan studere, og dermed finner vi oss selv i den situasjonen at vi har et helt hav av muligheter og destinasjoner å velge på! Selvom land som USA, Storbritannia og Australia lokker hundre- til tusenvis av norske studenter hvert år, finnes det en overflod av andre spennende muligheter. En av disse er Sør-Afrika!Som navnet tilsier, finner vi Sør-Afrika helt syd på det Afrikanske kontinentet. Med en populasjon på over 50 millioner mennesker, opptil flere hovedsteder, og enorme arealer, er det et av Afrikas største og mest spennende land. Likevel er nok kunnskapen om Sør-Afrika og landets mange ansikter noe begrenset hos mange av oss i Norden. Heller kommer vi ikke unna at Afrika generelt har en del stigma rettet mot seg, som ofte er resultatet av manglende kunnskap rett og slett. For mange kan det høres skummelt ut, men det er det tvert i mot ikke!

Som student har Sør-Afrika enormt mye unikt å tilby! Om du ikke er overbevist om at Sør-Afrika er en svært sterk kandidat til dine utenlandsstudier, kan vi gi deg 5 gode, konkrete grunner!

1. Gode universiteter
Om du velger å studere her, vil du mest sannsynlig befinne deg på en av de flere universitetene i byene Cape Town, Stellenbosch eller Johannesburg. Universiteter som University of Cape Town, Stellenbosch University og University of Witwatersrand er ikke bare regnet som de beste universitetene på det Afrikanske kontinentet, men kan også skilte med høy anerkjennelse på verdensbasis. Flere norske universiteter og høyskoler har svært gode utvekslingsavtaler med mange av disse institusjonene. Om man ønsker å ta en hel grad i landet gjøres dette direkte gjennom institusjonene, her kan ANSA også hjelpe til med info.

2. Nye perspektiver
Landet er møtt med vidt forskjellige realiteter enn det vi har i Norge, som betyr at det åpner for unike forskningsmuligheter samt perspektiver! Alt fra vannmangel, sosioøkonomiske forskjeller, til tidligere Apartheid regime er i varierende grad unike for akkurat Sør-Afrika. Det betyr også at mye av den unike historien og kunnskapen hjelper oss å stille spørsmål ved ting vi kanskje tok for gitt.

3. Mye å utforske! 
Sør-Afrika er et enormt stort land med masse vakker natur! I Western Cape, hvor du finner Cape Town og Stellenbosch, får du alt fra kritthvite strender, dramatiske klipper, flotte skoger, høye fjell (inkludert ett av verdens 7 naturlige underverker, Table Mountain), og ørkenlandskap innen en relativ liten radius. I områder nærmere Johannesburg finner du enorme nasjonalparker som Kruger parken, hvor et mangfold av berømte safari-lodger holder sted. Dette betyr, avhengig av hvor i landet du befinner deg, at du fint kan klatre opp et fjell, surfe på stranden, oppleve nattlivet i en storby-metropol, prøve paragliding, samt se ‘the Big 5’ i løpet av én dag! (Om du er svært effektiv selvfølgelig)

4. Spennende samfunnsutviklinger
Diskusjoner rundt temaer som dekolonisering av akademia har blitt mer og mer fremtredende i Norge de siste par årene, men har alltid vært sentrale temaer på universitetene i Sør-Afrika. Takket være konstant press fra studentmasser jobbes det mot mangfold i pensum og forfattere, anerkjennelse av viktige Afrikanske tenkere, filosofer og aktivister, samt gratis skolegang i den høyere utdanningssektoren som vil føre til mer mangfold og muligheter til alle. Slike saker er veldig spennende å følge med på.

5. God mat og vin
Vin! Billig vin! Om du ikke er vinelsker før du kommer ned til landet, kan vi garantere deg at du vil være det når du drar. Sør-Afrika er an av verdens største produsenter av vin, og grunnet de generelt lave kostnadene i landet og lokale produsenter, er mye Sør-Afrikansk vin latterlig billig! Bor du i Cape Town området eller Stellenbosch, har du et eldorado av vakre vingårder rett utenfor døren din! Det er utrolig god mat og man har råd til å spise ute på restaurant nesten hver uke.

 

Dette er en mikroskopisk del av alt det flotte og spennende Sør-Afrika har å by på. Vi har et aktivt landsstyre i Cape Town området som mer enn gjerne ønsker deg velkommen!
Foto og tekst: Landsstyret ANSA Sør-Afrika