Aberdeen er en mellomstor by med over 200 000 innbyggere, som ligger i det nordøstlige Skottland. Byen som ofte blir referert til som ”Oljehovedstaden” har et livlig bysentrum og en sjarmerende gamleby. Tiltross for mye oljeindustri utgjør studentene i underkant av 20 prosent av befolkningen, hovedsakelig fra de respektable universitetene Robert Gordan og The University of Aberdeen. Sistnevnte er et av Skottlands eldste universiteter, etablert i 1495 med over 13.000 studenter.  Under følger informasjon om lokallag, studiesteder og en utfyllende studentguide!

For tiden er det ikke noe aktivt lokallag i Aberdeen, ta kontakt med landsleder i UK dersom du vil starte lokallag.

Hva skal til for å starte et lokallag? Les her: Engasjer deg i ANSA!

 

E-post: aberdeen@ansa.no

ANSA Aberdeen på Facebook

ANSA Aberdeen

Styret ved ANSA Aberdeen har flere events vi arrangerer hvert år for studenter, og er i tett samarbeid med Norske Klubben Aberdeen, Sjømannskirken og Norsk/Skotsk Handelskammer. Lokallaget arrangerer bl.a. 17. mai-feiring, julebord, pub-kvelder og quizkveld med vafler på sjømannskirken med mer. 

Studentguide

Bank

Når du flytter til Skottland kan det være nyttig å skaffe seg en nasjonal bankkonto og et bankkort til diverse bruk. Hvis du ønsker et treningsmedlemskap ved et av de mange treningsstudioene i Aberdeen eller vil arbeide deltid ved siden av studiene kreves et nasjonalt kontonummer. Det vanligste for studenter er å åpne en ”Cash Account” som fungerer som en normal debit-konto, der du får et bankkort og kan gjøre innskudd og uttak samt utføre diverse nettbanktjenester etter behov. Det er kostnadsfritt å åpne en ”cash account” og de er billige å bruke.

Når du skal åpne en ny konto kan du enkelt lage en avtale i en av de undernevnte bankene. De fleste bankene vil kreve at du medbringer følgende dokumenter når du skal opprette en ny konto: Student ID-kort, pass, adressebevis (et brev eller dokument addressert til deg med fullt navn og din skotske adresse) og «letter of acceptance» (bevis på inntak til studiestedet).

The University of Aberdeen har en egen Bank of Scotland plassert sentralt på campus, og tilbyr veiledning for nye studenter under ”Freshers Week” og de første ukene du er på universitetet.Banker som tilbyr tjenester til internasjonale studenter er blant annet: The Royal Bank of Scotland, The Clydesdale Bank, Lloyds/TSB, Barclays Bank og Bank of Scotland.

Bolig

Campusboliger

Når du flytter til Aberdeen kan du velge å bo i en av de mange campusboligene disponert av universitet ved ditt første studieår. Dette tilbudet er også tilgjengelig for ERASMUS- , master- og utvekslingsstudenter. Campus-studentboliger varierer i prisklasse da fasilitetene er forskjellige i de individuelle boligene. Rommene varierer fra å være en-suite eller med delt bad, og noen tilbyr også matservering.

Informasjon om campusboliger finner du på ditt studiesteds nettside under ”Accommodation”.

Unite

Unite leier ut rom, hybler og leiligheter til studenter fra alle byens universiteter og colleges, og er et godt alternativ om du ikke ønsker å leie eller kjøpe bolig privat. Se: http://www.unite-students.com/aberdeen

Kjøpe eller leie privat

Det private salgs- og utleiemarkedet kan by på flere hus og leiligheter, hvorav de fleste blir lagt ut i vår- og sommermånedene. Det du må være observant på ved leie av bolig i Skottland er at din utleier er en såkalt registrert landlord, da en uregistrert utleier kan by på vansker for deg som leietaker. En annen viktig ting å huske på er at hvis det er mer enn to av dere som ønsker å leie bolig sammen, og dere ikke er i slekt, er det et juridiske krav fra myndighetene om at utleieren skal besitte et gyldig HMO-lisens. Et HMO-lisens er i korte trekk et bevis på at utleieren sin bolig er offentlig godkjent som utleieobjekt til leietaker som ikke er beslektede, samt har godkjente rømningsveier og brannsikkerhetsrutiner som røykvarslere og branndører installert.  

Nettsteder for leie og/eller kjøp av eiendom:

http://www.citylets.co.uk

http://www.rightmove.co.uk

http://www.zoopla.co.uk

http://www.gumtree.com

Telefon og internett

Ved oppsett av mobiltelefon kan dette gjøres enkelt i en av byens mange tele- og mobilbutikker, henholdsvis, Orange, 3 Three og Virgin Mobile.

Her kan du velge om du vil benytte deg av ”Pay As You Go” en kontantkortløsning der du betaler mellom 10 – 30 pund i måneden for 30 dagers forhåndsbetalt SMSer, ringetid og 3G/4G. Om du ønsker et abonnement eller kontrakt krever visse telefonselskaper at du har vært bosatt i Storbritannina i to år eller mer før du kan benytte dette alternativet.

Hvis du velger å bo i studentbolig er internett inkludert i boligprisen. Hvis du bor i privat bolig må du opprette en fasttelefon før du kan sette opp Internett for privatbruk. Internett koster fra 15 pund i mnd. og oppover, avhengig av hastighet.

Transport

Aberdeen har en velutviklet infrastruktur med mange busser med faste og regelmessige avganger ca. hvert femte minutt fra diverse steder i sentrum, langs Union Street og Kings Street, samt til og fra Robert Gordan University og Aberdeen University i  gamlebyen ”Old Aberdeen”.

Busselskapene i Aberdeen gir studentrabatt på dagsbilletter. Det er også mulig å kjøpe månedskort eller busskort for skolesemesteret. For informasjon om månedskort og priser se First Group: http://www.firstgroup.com/ukbus/aberdeen/

Fra Dyce Flyplass i Aberdeen går det regelmessige busser til sentrum og Old Aberdeen. I tillegg har flyplassen en ordning med byens taxiselskaper og har eget taxiservice-senter og holdeplass like utenfor flyplassens ankomst- og avgangshall. 

Nasjonale studentkort

Når du ankommer ditt nye studiested vil du i løpet av orienteringsprosessen i ”Freshers Week” få beskjed om å fylle ut dokumentasjon, samt medbringe to like passfoto til ditt nye studentbevis. Studentkortet er gyldig i hele Storbritannia og gir studentrabatt ved kollektivtransport og i samtlige restauranter og butikker.

Jobbe under studiene?

Det er mange deltidsjobber tilgjengelig i Skottland for studenter som ønsker arbeide ved siden av studiene, noe du som kommer fra et EØS-land har muligheten til. Før du kan påta deg arbeid i Skottland trenger du en nasjonal bankkonto for å motta lønninger (se avsnitt Bank), samt et NINO nummer (National Insurance Number). Et NINO-nummer får du ved å oppsøke Jobcentre Pluss, og nummeret må leveres til din arbeidsgiver. I Aberdeen ligger Jobcentre Pluss sitt kontor to minutters gange fra hoved-gågaten, Union Street. Når du skal møte din konsulent er det viktig at du tar med:

Student ID-kort, pass, adressebevis (et brev eller dokument addressert til deg med fullt navn og din skotske adresse) og «letter of acceptance» (bevis på inntak til studiestedet).

Kontaktinformasjon for Jobcentre Plus, Aberdeen: Ebury House, 14 Dee St, Aberdeen AB11 6DR, Storbritannia, +44 845 604 3719

Legeordning for studenter

NHS er den nasjonale legeordningen i Skottland og er gratis for alle studenter, inkludert internasjonale. Under orienteringsuken vil den lokale NHS-avdelingen besøke ditt campus og du vil få muligheten til å registrere deg. Ordningen er gratis og du har dermed et legekontor du kan kontakte ved sykdom, skade og ved behov for diverse medikamenter eller resepter. Visse reseptbelagte medikamenter er også gratis å hente ut fra apotek om resepten kommer fra en NHS-registret lege.

Hvis du ønsker mer informasjon angående NHS sin ordning kan du besøke: http://www.healthscotland.com/

Følg ANSA Aberdeen på Facebook!