15 ting å gjøre som student i Lund!

1. Være med på en sittning

Lund har et rikt studentliv, hvor man ofte drar på sittning. En sittning er som regel en treretters middag på en nation. Det er som regel et tema for sittningen. Dette kan være alt fra superhelter til politiske karakterer. Ellers kan det være en finsittning, da er det visse regler som gjelder. Guttene skal ofte ha frakk og jentene skal ha lange, elegante kjoler som går over knærne.

Tips: Lær deg et par snapsviser!

2. Se på LTHs nollning

Nollningen er den svenske måten å ha fadderuke på, og den varer som regel i fem uker i steder for én. Lunds Tekniska Högskola vet hvordan man skal feire nollning, og det er spennende (og litt rart) å se på. Studentene ved LTH går rundt i ”overalls” tilhørende sitt fakultet. Disse ”overallsene” minner litt om russebukser, og så konkurrerer de mot hverandre. Konkurransene involverer ofte merkelige utkledninger, hjemmelagde kassebiler og en veldig seriøs ledelse.

3. Besøke Lunds Domkyrka

Lunds Domkyrka daterer tilbake til 1100- tallet og er virkelig et praktfullt bygg. I 2014, ble en av sarkofagene i kirkens krypt åpnet. Der lå den gamle biskopen Peder Winstrup, som viste seg å være en av Skandinavias best bevarte naturligmumifiserte mumier.

4. Ta en tur i Skånes Djurpark

Skånes Djurpark ligger litt utenfor Höör og er verdens største dyrepark som har spesialisert seg på nordiske dyr.

5. Spise en ”semla” på Mormors Bakeri

Semla er en deilig fastelavnsbollelignende-sak som selges når det er ”Semlasesong”. Virkelig noe man burde smake!

6. Feire Valborg

Valborg er studentenes store dag, og finner sted den siste april (30.april). Mange vil beskrive ”Valborgsfirande” som en utrolig stor spontan fest. Kom deg opp tidlig på en champagnefrokost, for så å dra videre til parken for å grille og kanskje ta et par øl. Er man heldig blir det deilig vær og!

7. Besøke Turning Torso i Malmø

Visste du at Turning Torso er Skandinavias høyeste bygg? Med sine 54 etasjer og spesielle form, er bygget lett å få øye på.

8. Se på Luciakonsert i Universitetshuset

Det å synge i kor eller kör er veldig stort i Sverige. Hvert år arrangeres flere Luciakonserter i Lund. Luciadagen 13. Desember er veldig stort i Sverige, og er absolutt noe å få med seg. Universitetshuset, er det store, hvite bygget du finner i Lundagård.

9. Dra på ”turing” eller ”harrytur” med Helsingborg-Helsingør ferjen

Du kan reise til Helsingør i Danmark over med ferjen fra Helsingborg for å harryhandle eller kanskje bare for å spise en rød pølse om bord.

10. Dra på shopping på Emporia

Emporia er et av Sveriges største kjøpesentre. Det er en kort togtur unna Lund, gå av på stoppet som heter Hyllie. Her vil du finne ca. 200 butikker og restauranter.

11. Ta en tur til Ales stenar i Ystad

Ta turen til Ystad og se på Ales Stenar. Stener satt i sirkelformasjon med nydelig utsikt over Borholm.

12. Ta en dagstur til ”Wonderful Copenhagen”

Benytt deg av det gode kollektivtilbudet og ta deg en tur til København og se på Den lille havfruen. Togene går nesten hele døgnet, så om det er ønskelig å oppleve Københavns nattliv er det også fullt mulig.

13. Se på hockeykamp etterfulgt av ”skridskordisco”

Opplev Sveriges nasjonalsport og ta deg en tur i ishallen og se på LTH Griparna, Lunds universitets eget hockeylag. For en 20-lapp får du inngangsbillett, så er det mulig å leie skøyter etterpå for et ”skøytedisco”, noe helt for seg selv kan man si.

14. Se på studentafton

Studentafton er et diskusjonsforum ved Lunds Universitet. Det har vært mange kjente personligheter på disse kveldene, blant annet Jimi Hendrix, Olof Palme, Ingmar Bergman, dronning Margrethe og Geir Lippestad.

15. Se/ hjelpe til på Lundakarnevalen

Lundakarnevalen er en stor festival og folkefest som tar plass hvert 4. År. I løpet av de få dagene varer er det rundt én million som kommer og ser på konserter og ulike arrangementer.

 

Bannerfoto: Beth