Hej, og velkommen til ANSA Lund sine sider. Her vil du finne informasjon om ANSA Lund, steder du bør besøke og viktig informasjon som ny student i Sverige.

Student i Lund 

Lund er en av Sveriges største studentbyer, med omtrent 47 000 studenter. Byen består i hovedsak av studenter, og her finnes ett stort internasjonalt miljø. Selv om Lund i seg selv er en liten by, skal man ikke langt før man kommer til noen av de største og viktigste byene i Skandinavia. Kollektivtransporttillbudet er veldig gunstig og det går både busser og tog til større deler av Europa. København for eksempel, er bare en 40 minutters togtur unna. 

 

Her har du 15 ting å gjøre i Lund!

Ta kontakt med oss!

Lund@ansa.no

ANSA Lund sin Facebook-side.

Universiteter

Malmø Universitet

Universitet med ca. 24 000 studenter lokalisert i Malmø som tilbyr flere forskjellige programmer for bachelor- og masterstudier innen samfunnsvitenskap, humaniora, naturvitenskap og musikk.  

Lunds Universitet / Lunds Tekniske Høgskola

Ett av nordens største universiteter med omtrent 47 000 inskrivne studenter, med campus i Malmø, Lund, Helsingborg og pilotutdanning i Ljungbyhed. Som Skandinavias nest eldste universitet, strekker Lunds universitet sin historie seg tilbake til 1666 da universitetet ble grunnlagt. Universitetet tilbyr studier innen økonomi, humaniora, juss, medisin, naturvitenskaplige emner, samfunnsvitenskapelige emner og kunstnerlige fag, og har ca 300 utdanningsprogram på bachelor- og masternivå. 

Nationslivet

Ved Lunds universitet finner man ulike ”nationer”, dette har ingenting å gjøre med nasjoner som i ulike stater, men representerer fra gammelt av ulike ”län” eller fylker i Sverige. Det finnes 13 ulike nationer i Lund. Nationene minner litt om norske studentsamskipnader, men i Sverige er de så mye mer. På nationene kan man leie leiligheter eller rom, man kan nyte et bedre måltid, gå på pub eller nattklubber i helgene. Dessuten kan man bli med på ulike aktiviteter gjennom nationene, som for eksempel å synge i kor eller spille volleyball. Man får alt til en veldig billig penge. Grunnen til dette er at nationene er drevet av studenter som jobber så å si gratis. Det kan være kjekt å jobbe på nation en gang i blant. Det er en god måte å treffe andre på, og du får gratis middag samt en matkupong.

Bustad

Det kan vera særs krevjande å få bustad i Lund, ettersom at det er ei generell mangel på bustader i sødre Skåne. I Lund kan du som student ved eit universitet bu på ulike studentheim. Då er nationane eit godt alternativ. Det finnst 13 nationar som tilbyr bustad i.

Å bu på nation

Som nevnt tidlegare er nationane ein slags studentsamskipnad, ein kan leige leigenheiter eller ”korridorrom” av. Nationane er relativt billige og ligg stort sett i sentrum av Lund, med unntak av Blekingska nation og Kalmars nation. Ein kan få dei billigaste modulane fra omkring 1900 SEK. Dette kan vere ein fin ordning om du er ny student, det kan også vere sosialt.

Kontaktinformasjon til de ulike nationene finner du HER.  

AFB

AFB eller Akademiska Föreningens Bostäder som det heiter er den foreninga som eig mest bustadar i Lund, totalt har dei ca. 20 000 bustadar. For nye studentar i Lund er det viktig at ein registrerer seg som ”Novisch”, dette betyr at du er ny i Lund, og vidare gjer dette deg visse fordelar. Du kjem først i køen. Om du ikkje er ny student, burde du berre stille deg i køen. Det er også verdt å merke seg at ein også ofte får visse fordelar om ein ikkje bur i nærleiken, så dette er verdt å sjekke ut. På nettsidene til AFB finn du informasjon om korleis du kan registrere deg og sette deg i kø.

Blocket

Blocket.se tilsvarer norsk finn.no. Her legger private ut leiligheter og rom. Blocket er fint å bruke dersom man vil se hva man kan finne på det private markedet. Å finne en leilighet på blocket er gjerne dyrere enn å finne det både gjennom nation og AFB, men fordelen er at man ofte kan få den fortere. Pass bare på at du får en skikkelig kontrakt osv. før du betaler depositum.

Boopoolen

Boopoolen.nu er en side drevet av studenter. Her legger studentene opp leiligheter utleies. På denne siden blir det ofte lagt ut leiligheter som en kan leie over kortere perioder, gjerne som fremleies. Dette kan være et godt alternativ hvis du bare er i Lund på et halvt år utveksling.

Det er heller ikke uvanlig å flytte til en annen by. Det er mange studenter som ønsker å bo i en større by, men studere i Lund. Vanlige byer å bo i utenfor Lund er Malmö og Helsingborg. Det vil ta deg ca. 10 min med tog å pendle fra Malmö og 20 til 40min til Helsingborg, alt ettersom hvilket tog du tar.

Til slutt er det også verdt å nevne at man også kan kjøpe leilighet. Da finner man gjerne leiligheter lagt ut på blocket eller på ulike eiendomsmegleres sider. Prisnivået på leiligheter i Lund ligger ganske godt under det som er vanlig pris på leiligheter i større byer i Norge. Man får mye mer for pengene. Om man har mulighet kan det å eie en leilighet være en god investering.

Viktig informasjon som ny student i Lund / Malmø

Svensk personnummer

Når du studerer i Lund får du et opptaksnummer som i mange tilfeller fungerer som et svensk personnummer, men stort sett er det mest praktiske (nødvendig hvis du skal bli boende i mer enn 12 måneder) å skaffe seg et ordentlig svensk personnummer. Det eneste du trenger å gjøre er å ta med deg pass og leiekontrakt til det svenske skatteverket for å registrere deg som bosatt i Sverige.

Mobilabonnement

Å skaffe seg et svensk mobilabonnement er praktisk og det finnes mange forskjellige løsninger. For eksempel kan man skaffe seg et abonnement som gjelder både i Norge og Sverige til samme pris, eller man kan ha to separate, ett for Sverige og ett for Norge, som fungerer enten man har kontantkort eller vanlig abonnement. Det finnes en rekke billigere studentabonnement for en billig penge. For eksempel Comviq eller Tele2.

Transport i Skåne

Lund er en sykkelby. Du kan klare å komme deg fra den ene siden av byen til den andre i løpet av 20 minutter på en sykkel.

Den finnes mange sykkelbutikker i Lund, men ofte er det greiest å få tak i en brukt sykkel gjennom FB- grupper (Sell/ buy stuff Lund) eller på blocket.se. Det er også mange som henger opp lapper om sykler til salgs på de ulike fakultetene. Så her er det bare å være på hogget! I Lund sier man at man skal kjøpe en sykkellås som er mer verdt sykkelen selv, dette er på grunn av alle sykkeltyveriene, så en god forsikring eller lås kan være lurt å ha i bakhodet.

Om du vil reise kollektivt med buss og tog, bør du skaffe til veie et ”Jojo- kort”. Med dette kortet får du 20% på alle reiser med Skånetrafiken. Benytter du deg av det kollektive transporttilbudet ganske ofte, kan du som student også skaffe deg et eget kort som heter ”Jojo- student”. Kortet kostar mellom 600 - 900kr og då kan man reise så mye man ynkje i Skåne. For å få dette kortet er det viktig at du tar med deg bevis på at du er student, samt legitimasjon. Du får kortet på Skånetrafikens kontorer.

  • ANSA Sverige lokallag