I et lite, fjellrikt land ikke så langt, langt borte; østenfor sol og vestenfor måne, startet eventyret om ANSA Sveits Vinterleker i 1969.

Tekst: Caroline Kloster Hansen, Informasjonsansvarlig ANSA Sveits. Artikkel opprinnelig publisert i ANSAnytt #1 2016 ifm ANSAs 60-årsjubileum.

Allerede året etter kunne Aftenposten rapportere at ANSA St. Gallen regnet med 500 deltagere for andre runde av Vinterlekene – ingen dårlig økning fra de omtrent 300 påmeldte året i forveien. Med så mye positiv energi og god sportsånd ble det raskt tydelig at dette måtte bli tradisjon. 47 år senere vil omtrent 100 lekne nordmenn fra studiesteder over hele verden møtes i Laax for å ta del i et av ANSAs eldste arrangementer med samme formål som i Engelberg 31. januar 1969; mye ski, mye fjell, mye leker og masse moro!

Hvordan startet egentlig dette lille eventyret vårt? Før Vinterlekene i det hele tatt ble til som en liten idé, var forløperen ANSA Sommerleker et etablert og populært arrangement. Det hadde rukket å få på seg et rykte som et noe viltert og litt mindre sportslig arrangement, og det er her en liten gruppe i ANSA Sveits med Hans Troye i spissen fikk en idé om hvordan man kunne bringe god sportsånd tilbake til ANSA. «Vi tenkte at et krav om at man måtte ha ski på beina allerede gjorde det til et litt mer selektivt arrangement», kunne Troye fortelle. Et krav om ski var tydeligvis ikke selektivt nok. Da de først satte i gang med planleggingen regnet de med at om lag 80 til 100 ville melde seg på. Overraskelsen ble derfor stor da de talte 300 påmeldte! Essensen skulle være, og har alltid vært, en kombinasjon av sport og moro.

Og mye moro skulle det bli. Responsen var utelukkende positiv fra de mange deltagerne, og oppsluttingen økte fra år til år, til den grad at det etter hvert viste seg nødvendig å opprette en årlig arrangementskomite. Interessant nok var det ikke kun nordmenn som hadde glede av lekene. I ANSA Sveits årsberetning fra 1971 er følgende dokumentert;

Lekene arrangeres i mindre, idylliske alpebyer som helt og holdent blir inntatt av nordmenn. Det hele foregår i slike former at det er vanlig at stedets borgermester ved avslutningsseremonien ønsker nordmenn hjertelig velkommen tilbake.

For å sørge for at Vinterlekene ble det inkluderende arrangementet det er kjent for å være i dag, opprettet de to kategorier i hver gren; én for de konkurranselystne, og én lavterskel kategori hvor målet var å havne nærmest gjennomsnittstiden. Til tross for dette var det en noe skjev fordeling av menn og kvinner; 98 menn mot 18 damer i slalåm. I programmet med illustrasjoner av Knut Yran, sjefsdesigner for Philips globalt og som tegnet plakater for vinter-OL i Oslo i 1952, stod det skrevet;

For de som er litt usikre på hvordan de kommer til å hevde seg i slike «store» skikonkurranser er det kanskje på sin plass å komme med noen beroligende ord; det er ikke toppidretten som vil bli satt i høysetet under disse skileker, det satses mer på å få samlet flest mulig folk til en hyggelig week-end med mye skigåing og moro.

 

Plakater for vinter-OL designet av Knut Yrjan 1952.

Nettopp dette har vært en rød tråd gjennom alle årene med ANSA Vinterleker, og vil også være det sentrale i februar når lekene nok en gang går av stabelen. Da tar årets arrangører med seg det beste fra tidligere Vinterleker, og flytter hele sirkuset til Laax. Dette stedet er kjent for å være et ungt og energisk skisted med utesteder, verdens største halfpipe og fantastiske bakker. Det sportslige programmet har ikke endret seg mye siden 1969, det vil fortsatt være anledninger for deltagere til å bryne seg i både parallellslalåm og hopp – og er du heller med for hyggen enn konkurransen er du like velkommen. I tillegg til det beste fra tidligere år, er det også lagt inn et par overraskelser som er verdt å få med seg. Alt i alt jobbes det fremdeles for å skape et inkluderende arrangement.

Da Troye ble spurt om hva det beste med Vinterlekene i 1969 var, svarte han at det var den utrolige opplevelsen av å samle studenter fra hele Europa i fjellbyen Engelberg. Jelena Mandic, landsleder i ANSA Sveits, ble under forrige arrangement stilt samme spørsmål som Troye, og svaret var ikke overraskende: «Det beste med Vinterlekene er helt klart deltakerne og det sosiale! Studenter fra hele Europa møtes i hjertet av Sveits og arrangementet legger opp til nye vennskap, forbindelser og til og med en romanse eller to!» Og her finner vi kjernen av lekene. Det er en tradisjon som har stått i 47 år, og vil fortsette i 47 år til, takket være en fantastisk studentbase av entusiastiske ANSAere fra hele verden, som gledes over å være del av et større internasjonalt fellesskap, og som alltid med på noe sprell!

Dette lille vintereventyret ender ikke med at Askeladden vinner prinsessen og halve kongeriket, ei heller med at trollet blir til stein. Faktisk er det ikke over i det hele tatt. Det venter bare på at du skal bli med og ta del i det neste år!

Vi gleder oss til å se deg der!

Blogginnlegg fra vinterlekene i Sveits