Velkommen til ANSA Madrid, et lokallag i ANSA Spania

Er du student i Madrid, eller skal flytte hit og har lyst til å samle eller prøve å gjøre noe artig for deg og andre norske studenter i byen?

Ta gjerne kontakt med ANSA Madrids nåværende styre for mer informasjon om hvilke muligheter som finnes. Enten bare for å lage et lite arrangement eller sammenkomst for dine medstundenter eller hvis du lurer på noe spesifikt om det å være student i Madrid.
Styret er der for deg som student!

Følg oss på Facebook og Instagram

Ta kontakt på Madrid@ansa.no.

 

ANSA Madrid Styre 2022/2023

Leder:  Mina Eken Wollebæk 

Økonomiansvarlig: Faton Turkaj

Informasjonsansvarlig: Elisabeth Wallem 

Arrangementansvarlig: Malin Gilje Mellbye

Styremedlem: Thomas Reymert, Nora Dyrdal Ellingsen og Ingrid Katarina Ruud 

 

 

Hvordan finne bolig i Madrid?

Å finne et sted å bo er heldigvis mye lettere i Spania enn i Norge, men det kan fortsatt ta litt tid å orientere seg i boligmarkedet. Vi anbefaler å høre med nordmenn som har bodd her før, og ha spanskkunnskaper eller kjenne noen som snakker spansk før man begynner boligjaktprosessen.

1. Hvilket område skal jeg bo i?

Her er det spesielt to ting som er viktig å tenke på: distanse og transportmuligheter til universitetet ditt.
Sikkerhet og støynivå er også greit å huske på, selvom mange opplever Madrid som en veldig trygg by.

Mange av universitetene ligger i utkanten av Madrids sentrum, så det er viktig å sette seg inn i de ulike transportmulighetene som finnes.
Det beste er å investere i Abono, som fungerer på både buss, metro og tog uansett om du bor i universitetsområdet eller i sentrum.
Fordelen med å bo i sentrum er at du er nærme alt og får muligheten til å bli lommekjent i Madrids mange hyggelige gater.
Det er generelt mer jobbing på skolen i Spania, så hvis man vet på forhånd at mye av tiden vil bli brukt på universitet er det nok en fordel å bo nærmere skolen enn sentrum.

2. Søkemotorer

De vanligste søkemotorene i Spania er Idealista og Pisos.com, som fungerer som norske finn.no eller hybel.no. I tillegg har ofte universitetene sine egne samarbeidspartnere. Som oftest er studentboliger gjennom private selskaper eller universitetet mye dyrere.
Du kan ofte finne kontaktannonser på skolen, biblioteker og ikke minst på ulike Facebook-grupper. Det er lurt å følge med på ANSA sine grupper for Spania og byer for annonser der også.

3. Kontakt

Som i Norge, vil det være mange som aldri svarer på henvendelser, ofte fordi leiligheten ikke lengre er ledig. Men fortvil ikke. Her gjelder det å kontakte mange. For å få kontakt kan det være lurt å laste ned WhatsApp (meldingsapp som brukes istedenfor å bruke mail/sms og er et must i Spania), i tillegg til å skrive melding til mange på Idealista og lignende sider. 

Når du tar kontakt er det viktig å fortelle litt om deg selv; hva du gjør og hva slags person du er. Det er selvfølgelig en fordel om du skriver på spansk.

4. Sjekk leiligheter

Standarden på leiligheter er ikke den samme i Spania som i Norge. Derfor er det viktig ikke bare å være i god dialog med utleieren, men faktisk å se leiligheten før du bestemmer deg. Pass på ting som mugg og sopp, om det er direkte sollys (har du for eksempel vindu på rommet?) og brannsikkerhet. En idé kan være å snakke med mange utleiere og ha noen intensive dager med visninger når du kommer til Spania.

5. Sørg for å få leiekontrakt

Leiekontrakt er veldig viktig. Både fordi du trenger det for Empadronamiento som du kan trenge for NIE, men også fordi det er en sikkerhet mot å bli kastet ut og ikke minst slik at du får depositumet ditt tilbake.

 

NIE - Steg for steg!