I takt med den ekstremt økende interessen for sykling i Norge de siste årene, har flere av de norske medisinstudentene i Martin slengt seg på sykkelbølgen.

Tekst og foto: William Smith og Hans Olav Simonsen, ANSA Martin. Artikkelen var opprinnelig på trykk i ANSAnytt #2 2016.

Sped begynnelse

I en travel studiehverdag er det alfa omega å finne en aktivitet det er mulig å koble av med, i tillegg til å få et visst overskudd. Vi var i begynnelsen en liten gjeng med norske medisinstudenter her i Martin, Slovakia, som benyttet oss av landeveissykler for å oppnå dette. For å få til en slags kommunikasjon mellom den lille gjengen som var med, lagde vi en egen Facebook-gruppe. Til tross for ønsket og målet om å organisere fellestreninger og slikt, skjedde dette meget sjeldent. Det var ikke før i starten av 2015 at det virkelig ble en stor økning i både antall medlemmer og interesse.

Strava og Zwift

Mye av den økte sykkelinteressen her i Martin kan faktisk skyldes trenings-app’en Strava. Dette er et sosialt nettverk hvor man logger treningsturer innen sykkel og løping som deretter blir publisert på app’en og tilhørende nettside. Et meget motiverende verktøy som får oss til å pushe hverandre til å ta ut det lille ekstra.

Sykkelsesongene har vært lange og gode i Slovakia de senere årene, men det er fortsatt et par måneder med snø på veiene. For å holde formen på topp har mange av oss det siste året tatt i bruk programmet Zwift som er et sykkelspill koblet til en innendørs sykkelrulle, og dermed er det fritt fram for lange treningsøkter også i stua. Her kan man sykle mot folk fra hele verden, i tillegg til at vi planlegger å kjøre økter sammen, over nett.

JFMED Cycling Team

Med et økende antall aktive studenter bestemte vi oss i fjor vår for å ta «sykkellaget» et steg videre ved å designe og bestille egne lagdrakter. Med skolens logo på ryggen og navnet JFMED Cycling Team, derav skolens navn Jessenius Faculty of Medicine, nådde lagfølelsen nye høyder. På fellestreninger merket vi også en utrolig økt respekt fra bilister når alle var ikledd like farger. I august stilte mange fra laget like godt opp i vårt første ritt sammen, turrittet Lysebotn – Bryne, som ga mersmak. Laget er i år meldt opp til Lillehammer – Oslo. Det er en ekstra motivasjon å vite at man har et mål å trene sammen mot.

Gjennom Strava har vi kommet i kontakt med lokale slovakiske syklister som arrangerer en liga av uhøytidelige lokalritt gjennom hele sesongen og som vi nå har blitt invitert til å delta i. En meget positiv måte å bli kjent med lokale på i en hverdag ellers dominert av nordmenn.

I JFMED Cycling Team er alle velkomne, uansett nivå. Det viktigste er å motivere hverandre til å opprettholde en litt mer aktiv og morsom studiehverdag!