Kielce er en mellomstor by med ca. 200 000 innbyggere, og ligger mellom storbyene Krakow og Warsawa. Det er hovedstaden til Helligkorsvoivodskapet, eller som de sier her i Polen, Województwo świętokrzyskie. Plassert i hjertet av de spektakulære Świętokrzyskie-fjellene, er den sjarmerende hovedstaden Kielce som årlig ønsker velkommen til flere norske studenter.

Studiet i Kielce 

Studentmiljøet i byen er noe av det beste du kan finne her med norske studenter, samt internasjonale studenter spredt fra hele verden. Det er en fin mulighet til å bygge relasjoner og lære mer om diverse kulturer. Byen har en fantastisk hovedpromenade (i Sienkiewicza street), med både restauranter og uteliv, hvor studenter samles i helgene eller når det skulle passe dem.

Jan Kochanowski University er hoveduniversitetet i byen med sine 12 000 studenter, fordelt på seks fakulteter. Universitetet registrerer langt flere søkere enn plasser, og ligger på en 2. plass når det kommer til søkerkonkurranse i hele Polen.

Engelsk divisjon er primært per dags dato dannet kun på medisinstudiet og går parallelt med den polske divisjonen, men byen preges fortsatt av mange utvekslingsstudenter som kommer hvert semester.

Til nå har universitetet 5 kull på medisin for internasjonale studenter ved Jan Kochanowski University of Kielce. Det faktum at divisjonen er såpass ny, (startet opp i 2016), gir elevene muligheten til å bli undervist med nyere teknologi og utstyr, samt at fag som anatomi undervises i helt nye disseksjonsrom når disseksjoner utgjøres. Dette gjør skolen svært ettertraktet. Medisinstudiet er bygget opp slik at de to først årene er satt av til en del teori, mens de resterende årene inneholder lagt fler kliniske timer. De ulike sykehusene er lette å komme seg til enten det er ved hjelp av noen få minutters gange eller kollektivt transport.

Universitetene tilbyr også egne bibliotek spredt i byen der studenter kan lese, samt studentboliger for studenter. I studentboligene blir internasjonale studenter ved medisinstudiet satt sammen, slik at du omgås folk du studerer med. Dette gjør studentlivet her mye bedre. Det er også en resepsjon her med 24/7 tilsyn, samt et leserom i 1. etage.

Mange studenter ønsker heller å bo i egne leiligheter noe som også er et bra alternativ. Leieprisene i byen er som regel også relativt lave.

I Kielce holdes det en stor studentuke i mai for alle studentene ved alle fakultetene i byen, og denne kan ligne litt på en russefeiring. Her får man en flott mulighet med å bli kjent med både byen og andre studenter. Det er med andre ord mange som gleder seg til denne uken!

ANSA i Kielce

ANSA Kielce Kielce har nettopp fått et nytt lokallag i byen som det 12. i Polen, og vi håper på å få til mye spennende iløpet av skoleåret med våre norske studenter.

Styret 22/23

Leder: Venera Gashi 

Nestleder: Divya Myra Balasingham og Maryam Hassan Mohamud 

Kontaktperson: Arham Shabbir 

Økonimiansvarlig: Thea Baskaran 

Web og Informasjonsansvarlig: Raahim Khan og Melika Ghods 

Styremedlem: Nikita Nehra og Helai Paktiawal 

 

 

 

 

 

 

Foto: Av Slawek Rakowski / Shutterstock