Er du interessert i å studere i Østerrike? Kanskje du har tenkt på å studere innovasjon, ledelse og reiseliv, men vet ikke helt hvor? Eller muligens er du mest interessert i å vite hvordan det er å bo og leve som student i den vakre byen Salzburg? I dette intervjuet forteller nestleder Tommy Kristoffer Nilsen om hvordan det nettopp er å studere innovasjon, ledelse og reiseliv ved Salzburg University of Applied Sciences.

Beskrivelse av header foto: Her står jeg i nasjonalparken Großglockner som er Østerrikes høyeste fjell

Foto og tekst: Tommy Kristoffer Nilsen

  • Fortell hvem om hvem du er, hvor gammel er du, studerer du fulltid eller er på utveksling fra et annet norsk universitet?

-      Mitt navn er Tommy Kristoffer Nilsen, jeg er 23 år gammel og tar nå en mastergrad i innovasjon, ledelse og reiseliv ved Salzburg University of Applied Sciences. Skolen ligger et par mil utenfor Salzburg sentrum men det finnes gode transportmidler fra byen til skolen. Jeg holder på med mitt siste år på mastergraden her nå.

  • Hvor lenge har du vært i byen du studerer i og når begynte skolen?

-        Jeg har faktisk vært i Salzburg i snart 1.5 år, jeg kom til Østerrike på utveksling fra Norsk hotellhøgskole i 2017 hvor jeg var i Salzburg et semester. Jeg likte byen og skolen så godt at jeg valgte å søke på mastergraden de tilbydde her og dermed ble noen år til her i Mozart-byen! Skolen starter som regel i begynnelsen av september her, dette er en måned før de andre universitetene starter i Østerrike.

  • Hva motiverte deg til å reise til Østerrike?

-        Jeg valgte å reise til Østerrike ved min utveksling fordi jeg ble kjent med noen som var på utveksling i Stavanger som var fra Salzburg de fortalte meg om skolen. Jeg har alltid hatt interesse for Tyskland og tysk kultur så det var egentlig min første plan, men siden Norsk hotellhøgskole hadde partnerskap med Salzburg ble det Østerrike! Etter å ha vært i Østerrike følte jeg at jeg ikke hadde fått kjent kulturen og reist nok rundt i Østerrike at jeg følte jeg måtte komme tilbak! 

  • Fortell litt om byen og hvordan har du ordnet deg med bo-forholdene?

-        Salzburg er for mange kjent for byen hvor Mozart ble født eller for fotballinteresserte hvor Red Bull Salzburg spiller sine hjemmekamper. Salzburg har litt over 100.000 innbyggere og kan for mange sammenlignes med Stavanger i forhold til innbyggere. I gamlebyen er det mange fine arkitektoniske bygg og ligger nært til naturen med fjellene Gaisberg og Untersberg liggende rundt!

-         De årene jeg har bodd i Salzburg har jeg oppholdt meg i studentboliger, både ved campus og midt i byen. Personlig har jeg likt bedre å bo midt i byen så det er lettere å komme seg rundt å treffe andre enn å måtte sitte på et tog til og fra byen. For et rom med felles kjøkken betaler man ofte 400-450€ for i Salzburg.

Bilde av Salzburg, elven Salzach og i bakgrunnen finner du Hohensalzburg som er en festning

 

  • Hvordan er timeplanen din og har du fritidsaktiviteter du driver på med?

-          Skolen kaller studiet et «deltidsstudie» hvor timeplanen går slik at vi har skole mandag, tirsdag og onsdag. Det er som regel lange dager med ulike fag fra reiselivsfag, økonomi, ledelsesfag og innovasjonsfag. Klassen jeg studerer med er veldig internasjonal med 30 studenter fra 20 forskjellige nasjonaliteter.

-          Jeg driver mesteparten av fritiden min på å være sosial sammen med klassekameratene mine og de jeg bor med i studentboligen. Fjellturer, se fotball, hockeykamper og ellers reise når jeg jeg har muligheten. 

  • Hva er det mest spennende som du har vært med på mens du har studert i Østerrike?

-        Rupertikirktag og turene sammen med ANSA! Rupertikirktag er en årlig festival i Salzburg som trekker til seg mer enn 100.000 mennesker! Her går folk i de tradisjonelle «Trachten» og spiller ompaorkester i 4-5 dager! Om du er i Salzburg er dette noe av det kuleste å få med seg mens man er her. Ellers er turene sammen med ANSA veldige gøye, både hytteturen på høsten og skituren på våren er noe av de gøyeste helgene, hvor man møter på andre nordmenn som studerer andre steder i Østerrike!

  •  Hvor kan jeg få vite mer om Salzburg og å studere i Østerrike?

-        Du kan få mer informasjon på ANSA Østerrike sin egen Facebook side og Instagram ANSA Østerrike. Ellers kan man også følge meg på Instagram for mer aktivitet om hvordan hverdagen min er i Salzburg, Tommykristoffer.

tommy siste bilde .png

Meg og mine venner som er på toppen av Untersberg!