ANSA Østerrike er ikke like stort som det en gang var, men det har ikke noe å si på kvaliteten – tvert imot, mener landsleder Miriam-Sofie Tullien. Her forteller hun om ANSA-landets vei fra å være et av de største til å være den kjernen av aktive ANSAere det er i dag.

Tekst og foto: Miriam-Sofie Tullien, landsleder ANSA Østerrike

Wien er ikke kun en gammel by med lange tradisjoner og med et helt eget øye for nostalgi når det kommer til arkitektur, kultur og tradisjoner, men det er også hovedstaden til et av de eldste ANSA-landene! Der Østerrike har gått fra å være et stort og rikt land som bredte seg over store deler av Europa, har ANSA Østerrike gått fra å være et stort ANSA-land med mange deltakere og tradisjoner, til en mindre, og kanskje roligere, studentgruppe. Men det betyr på ingen måte at hverken landet eller ANSA-Østerrike er blitt mindre viktig! For det å ha muligheten til å studere i et land som tilbyr så mye historikk, så mye museer, slott og fantastisk kultur, for ikke å snakke om landets mat-, vin- og festtradisjoner, er noe man ikke skal kimse av. For hvilken musikkstudent vil vel ikke drømme seg bort i Mozart? Hvilken historiestudent vil ikke vandre i historiske gater? Hvilken psykologistudent vil ikke sitte på Freuds sofa eller utforske Europas eldste mentalsykehus? Hvilken biologistudent vil ikke vandre i Østerrikes vakre alper? Og hvilken politikkstudent vil ikke ha internship på FN eller andre store internasjonale organisasjoner?

Østerrikes landsleder på slutten av 1960-tallet kan rapportere om storslagne aktiviteter. Blant annet ble tidsskriftet Wienerbladet gitt ut, NSØ ble stiftet som sørget for charterfly for studenter fra Norden til Østerrike, og det ble holdt egne Oslo-utstillinger i Palais Lichteinstein. ANSA Østerrike stiftet også eget fotballag, utga sangbok ved navn SØT’n i samarbeid med Sveits og Tyskland og det fantes mange undergrupper man kunne engasjere seg i på ekte studentvis.
Østerrike i 2016 kan så vidt fylle et fotballag, vi har slått oss sammen med Sveits og Tyskland for å kunne gi ut bladet Norwegern og det finnes, så vidt vi vet, ingen charterfly til Wien - i februar finnes det så å si ikke direktefly en gang! Men selv om tallene på norske studenter i Østerrike har sunket, er vi fremdeles en gruppe som deler mange nye, og kanskje mer moderne, tradisjoner. Vi tar blant annet Lazertag og Escape Room litt over gjennomsnittet seriøst, vi er, selvoppnevnt, det kuleste bowling-laget i hele Østerrike, selv om vi muligens er langt fra det beste. Vi liker å leve litt på kanten med skiturer i Alpene, turer til klatreparken og vi strekker oss lengre enn de fleste for å finne på nye og morsomme varianter på ANSA-aktiviteter. Vi har også fått gleden av å henge oss på andre land når det kommer til større arrangementer og har derfor dukket opp både i Milano, Barcelona og Praha!

Hvorfor Østerrike har falt i popularitet som studentby er vanskelig å si. Wien er kåret til den byen med høyest levestandard i hele verden, det yrer av studentliv og vi har Alpene rett rundt hjørnet. Vi kan dra på ball som ekte prinsesser, dra på julemarked om vinteren eller dra på en av de mange festivalene som sommeren har å by på. Vi kan være en del av den tradisjonelle kafékulturen, dra på vinsmaking blant vinrankene eller drikke øl i på ekte Bayernfester. Kanskje er det det tyske språket som skremmer? Eller kanskje gamle tradisjoner som «Krampus» og historiene til brødrene Grim? Eller kanskje det faktum at det fort blir opp mot 40 grader om sommeren? Vi i ANSA Østerrike håper hvert fall at flere norske studenter kommer til å bli inspirert til å enten besøke eller kanskje til og med studere i vårt lille-store land. Østerrike er muligens lite, men har masse å tilby og hvis det er en by som har vist at gamle tradisjoner aldri dør helt ut så er det Wien! Wir sind für Sie da!

 


Utsikt på joggeturen - Belvedere-slottet i Wien.


Vinter i Museumsquartier betyr moderne julemarked.


Undergrunnsklubben Donau i Wien.


Biler og hester går om hverandre i Ringen, hovedveien som rundt hele sentrum.

ANSA Østerrikes landsleder Miriam i Drindl, de tradisjonelle klærne i Østerrike.


ANSA Østerrike på Dybdahl-konsert.