Victoria Skarphagen går Human Resource Management ved CBS. Les hennes erfaringer fra studielivet i København her.
Fortell litt om universitetet ditt
3500 av disse er utenlandske. Det er en stor andel nordmenn på skolen. Skolen har sin beliggenhet i området Fredriksberg og den består av flere ulike bygg, men hovedcampusen er på Solberg Plads. Det meste av skolen er ganske moderne og ny. Det er mange arrangementer og foreninger man kan delta på og melde seg inn i; alt fra diverse sport, vinsmaking til kunst. På Solberg Plads ligger også Nexus (skolens bar), treningsstudio, kantine og bibliotek.
Fortell litt om studiet og søknadsprosessen
Vedrørende søknadsprosessen for en mastergrad i HRM så synes jeg det var noe vanskelig å finne ut hva som krevdes på CBS sine hjemmesider. De tilbyr en forhåndsvurdering av vitnemål i en nokså tidsbegrenset periode for å se hva man eventuelt mangler av fag og dette er noe jeg anbefaler å få gjort. Eventuelt er det greit å ta kontakt per telefon da de er veldig behjelpelige angående søknadsprosessen. Det er ingen studieavgift for å gå på CBS, i motsetning til mange andre business-‐skoler. Undervisningen foregår stort sett samlet, selv om den ene delen av klassen er cand.merc og den andre er cand.soc. Førstnevnte har en økonomi-‐bakgrunn og det er noen studiepoeng som skiller linjene, men det er lite forskjell i selve studieløpet.. Totalt er vi rundt 160 studenter og ca 30 av disse er norske. Da studiet er på dansk er det for det meste dansker og nordmenn. I starten av semesteret var det mye introduksjonsforløp og kurs, men etter at det roet seg har vi hatt rundt 3-‐5 timers undervisning tre ganger i uken. I de fleste av fagene har vi hatt to faste forelesere, jeg synes dette har vært positivt da det har bidratt til variasjon i stedet for å kun ha én. Foreleserne er stort sett flinke og er svært behjelpelige selv om det er en stor klasse. I tillegg har det også vært flere gjesteforelesere, noe som har bidratt til en praksisbasert tilnærming til teorien. Studiet er bygget opp av at man har ett fag av gangen og påfølgende eksamen. Som oftest har man ett fag over en tre ukers periode, så det er veldig intensivt, men det gir bedre muligheter til å fokusere. Samtidig vil som oftest eksamenen være etter at man er i gang med et nytt fag, men likevel synes jeg dette er en bedre ordning enn å ha fire fag/eksamener samtidig. Det er også lagt opp til en Erfaringsrapport desember 2014 praksisperiode på ti uker hos et valgt selskap og det kan være i hvilket land man selv måtte ønske. Jeg synes dette er veldig bra med tanke på å få oppleve hvordan teorien fungerer i praksis, samt å få relevant arbeidserfaring. Eksamensformene er ulike og spenner fra 4-‐timers med alle hjelpemidler, 20 minutters muntlig eksamen, 72 timers hjemmeeksamen, 24 timers eksamen, langvarig hjemmeoppgave osv. Felles for alle er at det er individuelt. Det er kun én eksamen i hvert fag, men det kan variere blant valgfagene. Samt at masteroppgaven oppfordres til å skrives i gruppe, hvor man i etterkant har en muntlig høring/forsvaring. Man kan til alle eksamenene velge om man vil skrive på norsk, svensk, dansk eller engelsk.
Hvordan opplevde du bomulighetene i København?
Det er vanskelig å få seg leilighet i København og man bør derfor være ute i god tid eller rett og slett ha litt flaks. Det er flere som satser på at det ordner seg ved å dra nedover, men dessverre er ikke dette alltid tilfellet, noe som kan resultere i dyre/svært dårlige boforhold. Det kan lønne seg å høre med andre studenter i København, da leieboliger typisk ”videreføres” når noen flytter ut. Hvis man ikke kjenner noen som leier i København og skal flytte ut, så er ANSAs facebook-‐ gruppe (ANSA København) et godt sted å starte. Ellers er www.boligportal.dk et godt utgangspunkt da det legges ut mange leiligheter, men man må betale for å få adgang til denne siden. Jeg mener dette er verdt det. De fleste ønsker å bo nærme skolen, eksempelvis på Fredriksberg, Vesterbro eller Nørrebro, men mange bor også i indre by, Østerbro osv. Da alle skolens lokaler er i nærheten av metro-‐ stasjoner er det et godt transportmiddel hvis man skulle bo for langt unna til å sykle. De fleste jeg kjenner betaler rundt 4000-‐5500 DKK i månedlig husleie når man leier på det private markedet. Det går også an å bo billigere, men da må man gjerne bo mer usentralt, eksempelvis Amager. Det kan være greit å huske på kurs-‐forskjellen når man ser rundt, det blir fort litt mer når man skal regne om til norske kroner. Man har også mulighet til å søke om dansk boligstøtte så lenge man oppfyller noen krav og da får man rundt 15% av husleien dekket månedlig.
Alt i alt, hvordan vil du beskrive studieoppholdet i København?
Jeg trives kjempegodt og er utrolig glad jeg valgte CBS over andre alternativer. Det er en skole med et svært godt faglig tilbud og akademisk miljø, og det har absolutt svart til mine forventninger. Det har vært et godt opplegg fra starten av,
Erfaringsrapport desember 2014 blant annet har vi vært på hyttetur og mange andre sosiale arrangementer. Vi har blitt inndelt både i intro-‐grupper og studiekredser, noe som har vært en god måte å bli kjent med andre i klassen. København er en fantastisk by med så mange muligheter og konseptet med at man kan sykle overalt gjør det virkelig lettvint å komme seg rundt.
Har du noen gode råd til fremtidige studenter?
Hvis man er bekymret for det danske språk, så vil jeg si at det går seg veldig fort til selv om dansk i utgangspunktet ikke er din sterkeste side. Etter ca en måned har man sannsynligvis fått en god forståelse og klarer fint å henge med i undervisningen. Man bør være forberedt på at det er en veldig stor pensum-‐mengde på studiet og det kan virke ganske overveldende i starten. Det vil for mange vært veldig hjelpsomt å finne en notatgruppe tidlig, slik at man ikke nødvendigvis må lese absolutt alt pensum på egenhånd. Det vil også være svært gunstig å ha deltidsjobb i Danmark hvis man har anledning til det . Dette grunnet at hvis man jobber et visst antall timer i uken er man berettiget til å søke SU (Danmarks svar på norske lånekassen). Her er alle pengene stipend, ergo ikke noe lån. Det er veldig vanlig med relevant studiearbeid her, noe som også gjør at mange arbeidsgivere har tilrettelagt for jobber med arbeidstid tilsvarende 10-‐20 timer i uken.
Finn kontaktinformasjonen til Victoria Skarphagen her.
- Erfaringsrapporter
- CBS Accounting, Strategy & Control
- CBS Advanced Economics & Finance
- CBS Brand and Communications Management
- CBS Business Administration & Service Management
- CBS HA Almen (Aadne)
- CBS HA Almen (Andrea)
- CBS HA Almen (Marie)
- CBS HA Almen (Ylva)
- CBS Human Resource Management
- Cphbusiness Markedsføringsøkonomi
- DTU Strategisk Analyse og Systemdesign
- Eksempel på erfaringsrapport
- Fødevarer og Ernæring ved Københavns Universitet
- ITU Global Business Informatics
- KADK Arkitektur
- KEA Business Economics & IT
- KFTS
- KP Fysioterapi (Endre)
- KP Fysioterapi (Jonas)
- KP Sykepleie (Jannike)
- KP Sykepleie (Sophie)
- KU Fødevarer & Ernæring
- KU Historie
- KU Informationsstudier
- KU Medisin (Hanne)
- KU Medisin (Julie)
- Student i Horsens