Vilde Nyland Søberg studerer historie ved Københavns Universitet. Her forteller hun om sine erfaringer som norsk student i Danmark.
Fortell litt om Københavns Universitet
Jeg studerer ved Københavns Universitet, som er delt i flere campus rundt omkring i byen. Jeg er på KUA som ligger på Amager, som er en øy sør i København. Det er veldig lett å komme seg hit fra sentrum: Med metro, sykkel eller buss tar det rundt fem minutter. Det er få nordmenn på campus, og de fleste studentene er danske. På campus er det noen cafeer, en studentcafe som er åpen hver dag og en stor kantine.
Hvordan opplever du studiet og søkeprosessen?
Jeg studerer historie på kandidatnivå (en kandidat er det danske navnet på en mastergrad). For å kunne komme inn på kandidatstudiet i historie må man ha en bachelor, men man kan ettersende vitnemålet hvis man avslutter BA-graden etter søknadsfristen. På kandidat har man undervisning i små grupper (15-20 stykk), og studiet er lagt opp slik at man det første året tar fire kurs på til sammen 15 ECTS. Her lager man sin egen pensumliste, og står veldig fritt til å velge emner som man interesser seg for så lenge de passer med kursets overordnede tema. På tredje semester tar man et selvvalgt kurs, og et specialeforberedende (speciale=masteroppgave) kurs før man skriver speciale fjerde og siste semester. Studieordningen kan virke veldig fremmed og komplisert først, men hvis man går på informasjonsmøtene og spør om hjelp er det ikke noe problem. De ansatte på studieveiledningen er veldig hjelpsomme, både på epost og ved personlig oppmøte. Professorene og medstudentene er veldig dyktige, og man har svært gode diskusjoner i undervisningen som er lagt opp som seminar. Man velger sin eksamensform som kan være fri skriftlig oppgave, bundet hjemmeoppgave (over 14 dager) eller en synopsis (en fem siders disposisjon/oppgave) med muntlig eksamen. Man kan levere oppgave på norsk eller engelsk.
Hvordan er boligmuligheter og prisnivået som norsk student i København?
København er en forholdsvis vanskelig by å skaffe seg bolig i, så jeg anbefaler å starte tidlig. Det er lang ventetid på kollegieboliger (studentboliger), så sett deg på venteliste her så fort som mulig. Husleie for et værelse av ok størrelse varierer mellom 3300 og 5500. Det går raskt å sykle gjennom byen, og kollektivtransport er relativt billig så man trenger ikke bo supersentralt. Findbolig.nu, boligportal.dk og findroommate.dk er ålreite sider å søke bolig gjennom. Generelt er prisnivået i Danmark billigere enn Norge med noen få unntak (bla. strøm), og det er således mye lettere å
leve av studielånet her enn i Norge. En ting som er greit å være obs på er at man blir utmeldt av den norske folketrygden når man folkeregistrerer seg i Danmark. Den danske folketrygden er dog jevngod med den norske (det er blant annet gratis å gå til lege) så det har få konsekvenser.
Alt i alt, hvordan opplever du studiet ditt?
Jeg er veldig glad jeg dro ut for å studere, og jeg er veldig fornøyd med studium, by og universitet. Det er få nordmenn på KUA, så man blir derfor kjent med dansker og andre internasjonale studenter.
Har du noen gode råd til fremtidige studenter ved Københavns Universitet?
Start boligsøkingsprosessen tidlig, og ikke vær redd for å føle deg dum når du spør om hjelp av foreleser eller studieveileder. De er der for å hjelpe deg. Lykke til på KUA!
Finn kontaktinformasjonen til Vilde Nyland Søberg her.
- Erfaringsrapporter
- CBS Accounting, Strategy & Control
- CBS Advanced Economics & Finance
- CBS Brand and Communications Management
- CBS Business Administration & Service Management
- CBS HA Almen (Aadne)
- CBS HA Almen (Andrea)
- CBS HA Almen (Marie)
- CBS HA Almen (Ylva)
- CBS Human Resource Management
- Cphbusiness Markedsføringsøkonomi
- DTU Strategisk Analyse og Systemdesign
- Eksempel på erfaringsrapport
- Fødevarer og Ernæring ved Københavns Universitet
- ITU Global Business Informatics
- KADK Arkitektur
- KEA Business Economics & IT
- KFTS
- KP Fysioterapi (Endre)
- KP Fysioterapi (Jonas)
- KP Sykepleie (Jannike)
- KP Sykepleie (Sophie)
- KU Fødevarer & Ernæring
- KU Historie
- KU Informationsstudier
- KU Medisin (Hanne)
- KU Medisin (Julie)
- Student i Horsens