Jannike Haslestad studerer sykepleie ved Professionshøjskolen Metropol. Les om hennes erfaringer, tips og triks her.

Om Metropol

Professionshøjskolen Metropol er en anerkjent skole, med 17 forskjellige grunnutdannelser innenfor 6 felter: sunnhet, natur og teknologi, ledelse og administrasjon, sosialt arbeid, skole og pedagogikk, ernæring.

I slutten av 2014 var det totalt 9.975 studerende fordelt på de forskjellige utdannelsene, noe som gjør Metropol til Danmarks nest største profesjonshøgskole. Skolen holder til på 6 forskjellige adresser i København, hvor Sykepleierutdannelsen ligger på Tagensvej 86, som er en del av Campus Nørrebro.

 

Metropol har et stort fokus på studiemiljø, og prøver hele tiden å gjøre det enda bedre for deg som student, både med faglig tyngde, fine og tilrettelagte lokaler, mange muligheter for etter- og videreutdanning og gode sosiale tilbud. Biblioteket på Campus Nørrebro ligger på Sigurdsgade, hvor det også i øyeblikket utbygges nye lokaler med blant annet nye studieområder, spiseplasser og et praksishus med sengestuer og simulasjonsrom. Dette vil man kunne dra mye nytte av som sykepleierstuderende, for å opparbeide seg praktisk erfaring, og for å sette teorien i virkelighet.

På Tagensvej 86 ligger Café Coma, som er sykepleiernes fredagsbar. Her er det  mange arrangementer man absolutt bør få med seg, og spesielt i starten av studiet er det introbar og temakvelder hvor alle nye deltar.

 

På Metropol er det ca. 420 nye sykepleierstuderende ved hvert opptak. Per i dag er det totalt 57 nordmenn på studiet (Lånekassen 2015/2016), og selv om det ikke er noen hemmelighet at det er flest jenter (92%) som går på sykepleierutdannelsen, blir det mer og mer populært blant guttene også. Det er mange unge kommende sykepleiere, og hele 60% av de studerende er 20-24 år. Da det er et såpass stort studiested, vil man alltid kunne skape nye bekjentskap og venner.

 

Søknad og opptak

Oppstart er enten 1. september eller 1. februar. Søknadsfristen er 15. mars for begge tilfeller, og søke kan du gjøre på optagelse.dk.

Søknaden med vedlegg skal være utskrevet, undertegnet og postlagt slik at den når frem innen søknadsfristen. Du kan velge å søke med kvote 1, som er karaktersnitt, eller du kan velge å søke med kvote 2, hvor man søker på grunnlag av erfaring og utdannelse. Her skal man skrive et motivasjonsbrev og det er noen visse kriterier man skal oppfylle. Karaktersnittet for å komme inn i 2015 var 7,2 som tilsvarer 4,28 i det norske karaktersystemet. På denne linken kan du omgjøre dine karakterer: http://www.samordnaopptak.no/info/utenlandsk_utdanning/danmark/poengberegning/

Husk at norske tilleggspoeng, som alderspoeng og realfagspoeng ikke teller med i det danske systemet. Generell studiekompetanse er et krav for å komme inn på studiet.

 

I motsetning til å ha semestre som mange andre skoler oppererer med, har vi moduler. Ett modul er på 10 uker, og 2 moduler utgjør dermed et semester. Sykepleierutdannelsen på metropol består av 14 moduler (3,5 år) hvor 41% er praktikk ute på hospitaler og i kommuner. Skolen sørger for å skaffe praktikkplass til alle studerende, og har 600 forskjellige praktikksteder. I slutten av hvert modul, har man eksamen, som både kan være muntlig og skriftlig. Et av modulene er et tverrfaglig modul, hvor man skal samarbeide med studenter fra andre utdannelser innenfor sunnhetssektoren.

 

Som student på Metropol har man mulighet til å dra på utveksling, noe det er mange som benytter seg av. Skolen samarbeider med flere steder verden over, og noen av de vanligste stedene studenter velger å dra er Canada, Afrika, Australia og Kina.

 

Undervisningsmengden varierer litt fra modul til modul, men det er som regel relativt mye pensum å lese. Noen moduler innebærer mye selvstudie, mens andre moduler er det hovedfokus på undervisningen på skolen. Det er også lagt inn ”studiedager” hvor man har mulighet til å jobbe med oppgaver, lese pensum osv. Det kommer ofte veldig godt med. Lærerne i de forskjellige fagene har høy faglig tyngde, og er spesialiserte innenfor deres område. Noe man starter med allerede fra modul 1, er studiegrupper hvor man er 3-4 stk. sammen. Her kan man skrive sammen, gjøre oppgaver sammen og lese til eksamen sammen. Det kan ta litt tid før man finner en studiegruppe man jobber godt i, men det er veldig nyttig!

 

Bomuligheter

Som studerende på Tagensvej 86, vil jeg anbefale å lete etter bolig i København-området. Skolen ligger i kort sykkelavstand fra det meste, da den ligger ganske sentralt på Nørrebro, med mange flotte boligområder i nærheten. Men siden markedet er veldig presset med ekstremt mange studenter på leting etter bolig, kan det være man må ta til takke med noe litt utenfor byen.

Jeg vil anbefale å starte tidlig å lete, skriv deg opp på ventelister på kollektiv (f.eks. Rigshospitalets Kollegium, som ligger nærme skolen), søk på dba.dk, boligportalen.dk, meld deg inn ANSAs facebooksider, hvor rom og leiligheter til leie blir annonsert. Hvis du evt. er interessert i å kjøpe eier- eller andelsleilighet, ta kontakt med de forskjellige meglerne, slik at de kan ta kontakt med deg før boligen er ute på markedet. Vær aktiv med å ta kontakt, det er spesielt vanskelig å finne sted å bo når det nærmer seg studiestart.

Pris kommer også veldig an på beliggenhet og fasiliteter. Dette er smak og behag, så her må man nesten forhøre seg om de forskjellige områdene, og tenke hva man selv ser etter. For å leie et rom i en leilighet med ok beliggenhet, må man nok ut med minst 4000-5000 DKK.

 

Råd

Til deg som vurderer å ta utdanningen din i København:

  • Ikke vær redd for å prøve noe nytt! Veien hjem er ikke så lang, så hvis det ikke er noe for deg går det fint an å hoppe på første fly tilbake.
  • Snakk med nye mennesker, og vær med på alle skolens arrangementer i begynnelsen.
  • Ikke tenk at du ikke forstår dansk, det kommer fortere enn du tror.
  • Skaff deg en sykkel, det er veldig lett å komme seg rundt på sykkel, uansett hvor du skal. Det er mye billigere enn kollektivt og tar dessuten ofte kortere tid.
  • Skaff deg CPR-nummer så fort som mulig. Uten får du verken mobilabonnement, medlemskap i fitness, reisekort, bankkonto osv.
  • Sjekk valutakursen før du går amok på shopping. Det er for tiden dyrt med norske penger i Danmark!!!

 

 Erfaringer

Etter et halvt år i København kunne jeg ikke vært mer fornøyd! Både byen, skolen og utdanningen er midt i blinken, og man kan ikke annet enn å nyte det. Nye mennesker, nytt språk, nye erfaringer og nye opplevelser er noe av det du vil bli beriket med, hvis du velger å studere i København.

Anbefales virkelig på det sterkeste!