Marthe Leistad Evensen studerer BSc Business Administration & Service Management ved Copenhagen Business School. Les hennes erfaringer her.
Fortell litt om Copenhagen Business School:
CBS er lokalisert sentralt i bydelen Frederiksberg, og har mer enn 20,000 studenter, hvor rundt 1000 er nordmenn. Det norske miljøet på skolen virker å være godt og tett, hvor de fort finner sammen med hverandre. Personlig består min omgangskrets på skolen nesten kun av dansker, som er et utrolig avslappende og imøtekommende folk. Uansett hva man foretrekker kan man finne det på CBS. Det er fire campuser, hvor den mest sentrale ligger på Solbjerg Plads, like ved en metro og shopping senteret i Frederiksberg. Herfra kan man lett komme seg til de tre andre campuser, enten med metro eller ta skoene/sykkelen fatt. Den eldste campus er Dalgas Have, som florerer av pastell farger, men den er likevel helt grei, med stor kantine og bibliotek, samt flere store forelesningsrom og et auditorium.
Hvordan opplever du studiet og søknadsprosessen?
Forelesere har etter min erfaring vært flinke til å svare på mail og hjelpe til hvis det er noe man ikke forstår i forelesningene eller pensum. Det variere selvfølgelig hvor engasjerte de er på dette punktet, men jeg har så langt, etter to år, nesten bare positive opplevelser. Mitt studium Jeg leser en engelskspråklig bachelor som heter Business Administration & Service Management. Her foregår alt på engelsk, og eksamensformene er ganske varierte. Jeg har hatt 24 timers case, 4 timers skriftlig eksamen både med og uten hjelpemidler, 72 timers hjemmeeksamen med og uten muntlig forsvar samt 1. og 2. års prosjekter. Dette studiet kjører kvartalsundervisning, som vil si at vi har undervisning i to fag i 6 uker etterfulgt av eksamen, og så det samme igjen i løpet av et semester. Vi har fire kvartal i løpet av et år, og har altså to og to eksamener i stedet for fire på slutten av semesteret, noe som etter min mening er helt genialt. Det kan være intenst siden man har så kort undervisningsperiode med ca. 2 forelesninger per fag per uke + workshops, men så får man det litt intensivt og jobber med det, før man går videre til neste fag.
På mitt studium er det en fin blanding av økonomi som mikro, makro, finans og statistikk, samt at vi har en del bløtere fag som service marketing og service economics, organisational behaviour og strategic management for å nevne noen.
Med denne bacheloren er man direkte kvalifisert til alle master programmer i Economics and Business Administration, med 14 ulike linker å velge, med alt fra hardbarka økonomi til international business og human resources management. Alt i alt er det en god blanding av fag og områder, noe som gjør at man har et litt bredere spekter innenfor business og alle dets aspekter.
Hvordan opplever du bomulighetene og prisnivået som student i København?
Jeg var selv veldig heldig med å få leilighet, da jeg og et par andre fikk den første vi var og så på. Det var en leilighet med fire soverom til 16000 i måneden, 2-‐3 km unna hovedcampusen på Solbjerg. Nå bor jeg kun et par hundre meter unna for 3250 sammen med en annen nordmann. Den første leiligheten fant vi på boligportalen.dk som er en veldig bra side når det kommer til å finne leilighet, men det krever at man betaler for å bruke tjenesten hvis man vil kontakte utleierne. Andre muligheter er lejebolig.dk.
Det kan være vanskelig å få leilighet da det er mange studenter, men hvis man er ute i god tid og er villig til å gå sammen med andre som heller ikke har bolig, kan man som regel finne noe med et par soverom og evt. leie ut det siste. Prisene varierer vell fra 3000-‐5500 DKK som jeg har erfart, avhengig av størrelse på rom/leilighet og beliggenhet. Ellers er kollektivtrafikken veldig godt utbredt i København. Det er busser som går ofte, noen også om natten. A-‐bussene går med veldig hyppige mellomrom, og man kan bruke rejseportalen.dk for å finne den beste måten å komme seg fra A til B. Metroen er også en veldig bra måte å komme seg rundt på hvis man er i nærheten av en stasjon, hvor det er stop ved tre av campusene på CBS. De har også stopp midt i byen, blant annet ved Strøget, pluss siste stopp på flyplassen. Det tar ikke særlig lang tid, fra Frederiksberg til Kastrup Lufthavn tar det ca. 20 minutter og koster 20 kr hvis man har klippekort/reisekort, og 36 kr for en enkeltbillett.
Hvordan vil du oppsummere studieoppholdet ditt ved CBS:
Jeg er nå på mitt siste år av bacheloren, og har tenkt å gå direkte til master etterpå. Jeg er utrolig glad for at jeg valgte CBS og København som studiested. Menneskene er utrolig hyggelige og det er ikke vanskelig å finne seg venner i fadderukene her, som kalles intro uker, og går som regel over 2 uker innen studiestart. Jeg er glad for at de har så varierte eksamensformer med mange innslag av muntlige eksamener, hvor man kan vise helt andre ting enn man kan på en skriftlig eksamen.
Kan du gi noen gode råd til fremtidige studenter ved CBS?
- Prøv å finn andre studenter som også leter etter bolig om du står alene
- Vær sosial i introukene, det er som regel der du finner de du kommer til å være sammen med
- CBS har mange studentorganisasjoner man kan engasjere seg i, prøv!
- Prøv å lær litt basic dansk, selv snakker jeg nå flytende, noe jeg føler gjør at man blir mer intrigert i det danske samfunnet og slipper språkproblemer.
Finn kontaktinformasjonen til Marthe L. Evensen her.
- Erfaringsrapporter
- CBS Accounting, Strategy & Control
- CBS Advanced Economics & Finance
- CBS Brand and Communications Management
- CBS Business Administration & Service Management
- CBS HA Almen (Aadne)
- CBS HA Almen (Andrea)
- CBS HA Almen (Marie)
- CBS HA Almen (Ylva)
- CBS Human Resource Management
- Cphbusiness Markedsføringsøkonomi
- DTU Strategisk Analyse og Systemdesign
- Eksempel på erfaringsrapport
- Fødevarer og Ernæring ved Københavns Universitet
- ITU Global Business Informatics
- KADK Arkitektur
- KEA Business Economics & IT
- KFTS
- KP Fysioterapi (Endre)
- KP Fysioterapi (Jonas)
- KP Sykepleie (Jannike)
- KP Sykepleie (Sophie)
- KU Fødevarer & Ernæring
- KU Historie
- KU Informationsstudier
- KU Medisin (Hanne)
- KU Medisin (Julie)
- Student i Horsens