Cathrine Wilhelmsen Breiby studerer ved Københavns Film & Teaterskole(KFTS) og er kontaktperson i Danmark. Her gir hun sine tips og triks som utenlandsstudent i Danmark.

Københavns Film & Teaterskole (KFTS)

Lærestedet

Jeg går på Københavns Film & Teaterskole. Det er en 3 årig skole, med én klasse per år. Det vil si at vi har en klasse på første året, en klasse på andre året og en klasse på tredje året, med variert antall elever, totalt ca 50 elever, så vi er en liten skole.

Skolen ligger på Nørrebro, med et areal på 600m2. Her er det forskjellige øvingslokaler, spiseområde, toaletter, dusjer og “Black Stage”.

Offentlig transport er rett rundt hjørnet, t-bane til Nuuks Plads eller busser som går tett på skolen.

Skolen har elever fra hele verden, men flest fra Skandinavia. Det er ikke mange nordmenn på skolen for øyeblikket, men det endrer seg fra år til år.

Københavns Film & Teaterskole (KFTS) åpnet dørene for første gang i 1994. Skolen har tidligere holdt til på Frederiksberg men flyttet i 2010 til Hørsholmsgade på Nørrebro. I 2013 tok rektor Stuart Lynch over skolen, og har siden vært leder ved KFTS.

Studiet

For å komme inn på skolen, er man nødt til å gå til opptaksprøve. Søknad til  opptaksprøve gjøres via nettsiden til skolen (www.teaterskolen.com), velger opptaksdato og legger inn litt informasjon om seg selv.

Opptaksprøven fungerer som en workshop, så man trenger ikke å forberede noe.

Under opptaksprøven får man ulike oppgaver og tekster man skal fremføre ved hjelp av en underviser som kommer med tips. Det er en fin dag, hvor man møter mange nye mennesker og man er fri til å stille så mange spørsmål man vil. Dagen ender så med en samtale med rektor og undervisere. Etter ca 10 dager får man en mail med resultatet.

Studiet baserer seg på ulike skuespillerteknikker, coaching, sang, bruk av stemme, dans og er hovedsakelig et praktisk studie.

 

Bomuligheter,  prisnivået  og andre praktiske ting

Det er vanskelig å finne et sted å bo i København. Start tidlig med å lete. Meld deg inn i ulike facebook grupper som “Kollektiver i København”, “Lejligheder til salg og leje i København” og  “Nordmenn i København”. Undersøk på ulike bolig-nettsider.

For et rom betaler man et sted mellom 2500 - 6000 DKK. Les kontrakten nøye, det er mange som prøver å lure deg, så dobbeltsjekk og se rommet/leiligheten før du takker ja.

Les mer om ANSA København.

Hvordan vil du, alt i alt, vurdere studieoppholdet? 

Jeg er veldig glad for at jeg valgte å dra til København for å studere, det er en utrolig fin by å studere i. Jeg er veldig glad for at jeg valgte å søke på Københavns Film og Teaterskole, jeg stortrives - jeg lærer alltid noe nytt og blir utfordret hver dag.

København er en veldig kreativ by, og det er masse spennende som skjer hele tiden. Det fungerer veldig godt i kombinasjon med studievalget mitt.

Har du noen gode  råd  til  fremtidige  studenter  ved lærestedet? 

Vær forberedt, lær deg tekstene du skal kunne. Vær fokusert, lytt og skriv masse notater! Kom tidsnok, og ikke minst, ha det gøy!

Delta, vær aktiv. Se teater utenfor skolen - skolen kommer stadig med tips til forestillinger man burde se, og skaffer også ofte gode tilbud eller gratisbilletter.