Ylva Hallingby studerer HA Almen Erhvervsøkonomi på CBS i København og er kontaktperson i Danmark. Her gir hun sine tips og triks som utenlandsstudent i Danmark.

HA Almen Erhvervsøkonomi på CBS

Hvordan er forholdene ved CBS?

Det å studere på Copenhagen Business School (CBS) er utfordrende, lærerikt og ikke minst helt fantastisk. Det er veldig mange studenter på CBS, hvorav flere av disse er nordmenn. Skolen tilbyr et godt introduksjonsopplegg over to uker (på bachelor), hvor du får muligheten til å bli kjent med mange og får en god start på studiet. Hovedbygget (Solbjerg Plads) og biblioteket ligger i sentrum av Frederiksberg, rett ved metrostasjonen. Avstanden fra Solbjerg Plads til andre tilhørende lesesaler eller undervisningsbygg er i gåavstand. Det er gode muligheter for å booke grupperom eller leseplass. Dersom du har spørsmål angående forelesninger eller fra små undervisningstimer, kan du enkelt ta kontakt med forelesere enten via e-mail eller på skolen. 

 

Om studiet

Jeg ville benyttet meg av ANSA sin mal ved søknadsprosessen. Det studiet jeg går på (HA Almen Erhvervsøkonomi) krever at du har hatt matematikk på S2/R1 nivå samt Engelsk 1 fra VGS.  Jeg anbefaler deg å være nøye med søknadsprosessen og at du er sikker på at du sender inn riktig dokumentasjon. Jeg vet at noen har opplevd å ikke få plass på grunn av manglende dokumentasjon. Snittet på linjen var 4,8 i 2022. Det er en god og gratis skole. Det er ikke for mye undervisning, men mange varierte eksamensformer. I tillegg er det en del større prosjekter, som kan være veldig gøy og lærerikt! CBS har stedseksamener på PC, noe jeg tror gir stort læringsutbytte med tanke på økt bruk av Excel og andre programmer. Utvekslingsmulighetene gjennom CBS er utrolig gode, og gratis! Du behøver ikke betale for utvekslingsoppholdet, uansett hvor i verden du drar dersom du søker gjennom CBS.

Les mer om studier i Danmark på ANSAs nettside om studier i Danmark

Bomuligheter, prisnivå og annen praksis informasjon

Det er ganske vanskelig å finne seg et kollektiv/en bolig i København fra August, da det er mange nye studenter som flytter til byen og stor etterspørsel etter boliger. Mitt tips til deg vil være å sjekke ut sider på Facebook, som for eksempel Nordmenn i København. Der vil det for eksempel være mange som skal på utveksling i høstsemesteret. Jeg tror det er gunstig å leie kun for ett semester i starten, da det er enklere å finne noe nytt i januar.  Du kan forsøke å finne ett kollegium gjennom den offentlige danske kollegieordningen, men det er svært vanskelig å få tildelt værelse. Mange foreldre har søkt for barna sine år i forveien! Dra på visninger dersom du kan og møt de du eventuelt skal bo med før du signerer en kontrakt. Det er enkelt å bli svindlet/lurt, da etterspørselen på bolig er så stor. Pris på rom i private og sentrale leiligheter ligger som regel på rundt 6000 DKK, så det er veldig vanlig å ha jobb ved siden av studier. Jeg vil anbefale deg å finne bolig rundt Frederiksberg, Vesterbro eller Indre By.

Evaluering av studieoppholdet

Dersom du sitter hjemme i Norge nå og vurderer om du skal bli eller dra; DRA! Å studere i København er den beste beslutningen jeg har tatt. Etter to år i København er jeg fortsatt ikke lei av byen eller skolen. En stor by å bo i, men samtidig ikke for stor! I tillegg har jeg fått meg fantastiske venner jeg ikke ville vært foruten, både danske og norske.

 

Gode råd til fremtidige studenter ved lærestedet

Ha tålmodighet! Det kan virke vanskelig med det danske språket i starten samt det å være ny i en helt fremmed by. Tvil ikke, det blir bare bedre og bedre! Ikke nøl med å ta kontakt med nye mennesker eller sende en melding til en du så vidt kjenner, alle er like nervøse/spente som det du er. Slapp av og nyt det København har å by på!!