Jonas Osmundsen studerer fysioterapi ved Københavns Professionshøjskole og er kontaktperson i Danmark. Her gir han sine tips og triks som utenlandsstudent i Danmark.

Fysioterapi ved Københavns Professionshøjskole

Lærestedet:

Københavns Professionshøjskole ble etablert i mars 2018, ved en fusion av Professionshøjskolen UCC og Professionshøjskolen Metropol. Det ny KP har flere ulike campuser rundt om i København, med omkring 20 000 studerende. Fysioterapiutdannelsen holder til på Campus Sigurdsgade, som ligger sentralt på grensen mellom Nørrebro/Østerbro. Det ligger ett steinkast unna Fælledparken, som er ett perfekt sted å samle studiekamerater på sommertid. Man hører ofte norsk i gangene på campus, og man finner norske studenter ved alle de 7 semestrene på fysioterapistudiet.

 

Fysioterapistudiet:

Fysioterapistudiet er noe man kan finne 9 ulike steder steder i Danmark, hvor man flere av stedene har både sommer- og vinterstart. København er per dags dato det stedet med den høyeste inngangskvotient, hvor det på sommerstart er et snitt på 10.1, som på den norske skala tilsvarer 5.1-5.2. Annerledes fra i Norge er at man kan søke i kvote 2, som gjør at man vektlegger mer enn bare snittet ditt. Da legger man ved motivasjonsbrev, tidligere erfaringer (forsvaret, utenlandsopphold, tidligere studier osv.).

 

Utdannelsen går over 7 semestre, og er preget av mye undervisning, hvor det meste er forelesninger/klassetimer, men også en del studiegruppeoppgaver. Mye av undervisninger er praktisk arbeid, hvor man bruker sine studiekamerater som pasienter/kaniner eller hvor man underviser klassen sin i ulike treningsformer. Det er ett bra studiemiljø, hvor man blir godt kjent med klassen sin, både faglig og sosialt. Ellers har man ofte praksisopphold, hvor man er ute i private klinikker, sykehus eller andre offentlige institusjoner. Man er etter dagens studiemodell nærmere 30 uker ute i praksis i løpet av utdannelsen, og dette skal sørge for at overgangen til jobb skal bli så komfortabel som mulig.

 

Underviserne er primært utdannede fysioterapeuter, leger og fysiologer, som alle er gode på sine fagfelt, og som gjerne sitter igjen etter timene for å hjelpe deg. De fleste har ingen problemer med å forstå norsk, og man kan både til eksamener i muntlig og skriftlig form bruke norsk, om man ønsker det. Det har fra sommeren 2019 kommet nye eksamensformer, hvor man primært har en stor praktisk/muntlig eksamen på slutten av semesteret.

 

Å bo i København;

København er en fantastisk by med utallige parker, barer, shoppingmuligheter, treningssentre osv., hvor man kan finne det meste rundt om det neste hjørnet. Sykkel er ett must i København, og det er uten tvil den raskeste måten å komme seg rundt på. Transportmulighetene med metro/buss/tog er også gode, hvor det fra september 2019 kom enda en ny metrobane som gjør at man kommer seg rundt på en lett og rask måte.

 

Å finne bolig byen kan være ett slit, og det finnes utallige boligsider, Facebook-grupper og andre boligagenter. Prisnivået varierer veldig, men det kan være lurt å finne seg ett kollektiv, da det å bo alene kan bli i det dyreste laget. Jeg vil si at et rom i ett kollektiv ligger på omkring 4000-6500DK, alt etter hvor langt unna sentrum man er villig til å bo.

Jeg vil anbefale å melde seg inn i grupper som «nordmenn i København og «norske studenter i København», hvor man ofte finner mange andre i samme båt, særlig ved studiestart. Da kan man for eks. slå seg sammen med noen, og gjøre jakten på bolig litt lettere.

 

Evaluering av studieopphold:

Jeg er veldig glad for at jeg valgte å søke her i København, og at jeg turte å reise utenlands for å studere, og avstanden hjem er også kort, slik at man lett kan ta seg en tur hjem iblant. Om man på forhånd er stresset for språkbarrieren, så er dette noe man lærer seg fort, og etter noen uker så er det nesten som å høre norsk.

Dansker er generelt lette å bli kjent med, men om man helst ønsker å henge med felles landsmenn, så finnes det mange norske studenter i København, som man har mulighet til å møte på ANSA sine arrangementer

 

Gode råd til fysioterapisøkere:

  1. Søk i god tid, da det er en del papirer som skal i boks. Sett deg inn i de ulike dokumentasjonskravene for hver enkelt skole, da de kan variere. Ta evt. kontakt med lærestedet og samarbeid med en av de ansatte i søknadsprosessen, slik at alt blir sendt inn korrekt.
  2. Finn deg en god studiegruppe, som har de samme målsetninger som deg selv. Det gjør eksamensperiodene lettere, og ikke minst mye gøyere.
  3. Spør de studerende på semestrene over deg om råd, hjelp, notater osv.
  4. Man kan som utenlandsstudent skaffe seg dansk studiestøtte om man jobber minst 10-12 timer i uken, og da får man omkring 6000DK i måneden. Annerledes i forhold til i Norge, er at hele summen er stipend, og man kan dermed faktisk ta en hel utdannelse i Danmark uten å ende opp med lån fra lånekassen.

 

Links til nyttige nettsteder i søknadsprosessen:

Regne om ditt norske snitt til det danske:

https://www.samordnaopptak.no/info/utenlandsk_utdanning/danmark/poengberegning/

Adgangskvotienter for fysioterapi: https://www.ug.dk/uddannelser/professionsbacheloruddannelser/socialogsundhedsuddannelser/fysioterapeut

Informasjon om studiestedet og utdannelsen i København:

https://www.kp.dk/uddannelser/fysioterapeut