Endre Eikenes Røsaker studerer fysioterapi ved Københavns Professionshøjskole og er kontaktperson i Danmark. Her gir han sine tips og triks som utenlandsstudent i Danmark.
Fysioterapi ved Københavns Professionshøjskole
Lærestedet
Skolen som tidligere het Metropol, har nå byttet navn til Københavns professionshøjskole og har flere avdelinger rundt i hele København. Hele utdannelsen har så mye som 20 000 studerende, fordelt på forskjellige campus i København-området. Fysioterapiutdannelsen foregår på campus Sigurdsgade som ligger på grensen mellom Nørrebro og Østerbro, rett ved Fælledparken. Campus Sigurdsgade er en stor skole som inneholder flere andre utdannelser som f.eks. ergoterapi, jordmødre, sykepleiere og laboranter+++. Det er én kantine på stedet som serverer god mat i tillegg til to kafeer som også serverer mat og forskjellig snacks. Skolen er nyoppusset så fasilitetene er gode, i tillegg har de et «praksishus» som inneholder forskjellige forskningsutstyr som er tilknyttet utdannelsene. Det er også en studentbar tilknyttet stedet som ligger på skolens område hvor det pleier å være veldig god stemning.
Studiet
For å komme inn på studiet krever det generell studiekompetanse og internasjonal engelsk. Fysioterapi i København blir mer og mer populært og man trenger et karaktersnitt på opp mot 5,0 for å komme inn på kvote 1, det tilsvarer ca. 10,0 som er den danske karakterskala. Man kan også komme inn på noe som heter kvote 2. Det innebærer en motivert søknad, som sier noe om erfaringen din og hvorfor du gjerne vil studere fysioterapi.
Til å starte med er man som regel delt inn i fire klasser med 25 elever i hver klasse. Undervisningen skifter mellom felles forelesninger og klasseundervisning. Typisk vil det være klasseundervisning når det er praktisk undervisning, og det er det masse av i de første semestre. Klasseundervisning og praktisk undervisning gjør at man får et godt forhold til både undervisere og medelever. En stor fordel med studiet er at man ikke behøver å ordne praksisplass selv, det ordner skolen for deg.
Bomuligheter, prisnivå og annen praktisk informasjon
Det er vanskelig å finne seg et sted å bo i København. Hvis man leter litt lenger ut fra sentrum er det litt flere muligheter og litt bedre prisnivå. Prisnivået ligger på ca mellom 3000DK til 8000DK i måneden. Det er forskjellige bo-muligheter i København og omegn. Et værelse er det billigste man kan leie og da leier du et soverom hos noen andre også deler du kjøkken og bad. Et kollegie/ungdomsbolig er en form for studiebolig og her skal man stå på venteliste, som oftest i lang tid, for å få et kollegie. Noen kollegier er det felles kjøkken og bad mens andre er utstyrt med et eget lite kjøkken og bad. En siste mulighet er å leie en leilighet, dette er selvfølgelig det dyreste alternativet, men hvis man deler den med andre kan man komme billigere ut av det. Man kan søke bolig flere steder, f.eks. via boligportal.dk. Det er også flere grupper på facebook for nordmenn i danmark, hvor det legges ut ledige værelser/leiligheter. Kollegierners kontor har flere kollegiværelser og leiligheter, de fleste har lang ventetid, men man kan også melde seg på en "akutt-‐liste". Pass på svindlere når man skal søke bolig, spesielt privat.
Hva er din totaltvurdering av studieoppholdet?
Studieoppholdet har vært fantastisk inntil videre. København er en flott by, spesielt om sommeren synes jeg. Det er alltid noe å finne på og mange hyggelige og imøtekommende dansker. Hvis man vil reise litt vekk å studere, men ikke alt for langt vekk hjemmefra, så kan jeg anbefale København
Gode råd til fremtidige studenter ved lærestedet
Meld dere inn i en klubb eller en forening, her er det gode muligheter til å få gode venner og kontakter utenfor skolen. Jeg er selv medlem av en friidrettsklubb og har igjennom dette funnet leilighet de to siste gangene jeg har flyttet.
Begynn tidlig å søke kollegier e.l. og få et dansk CPR-nummer så kjapt som mulig når du ankommer. Det gjør det hele litt lettere å leve her.