Når man har flyttet til og bor i en ny by og et nytt land, er det mye man skal bli kjent med og en hel masse kulturelle aspekter man skal oppdage, venne seg til og lære seg. Som en av Danmarks største og eldste byer, er Aalborg også et sted med flere severdigheter og attraksjoner, kafeer og restauranter, et yrende uteliv og kulturliv. I starten er du kanskje selv nysgjerrig på hva denne byen har å by på, og etter hvert vil man jo gjerne vise frem det stedet man bor til de som kommer på besøk. I denne delen kan du lese om noen av ANSA Aalborgs favoritter, både de som Aalborg er kjent for, og de vi selv har oppdaget i løpet av årene i den nordjyske hovedstad. Få også noen nyttige og ikke fullt så nyttige gloser og tips til hvordan du kan forstå det dejlige, danske sprog.

Snarveier:

Se og gjøre i Aalborg 

Les litt om hva Aalborg har å by på, samt hva vi ANSA Aalborg syns er verdt å prøve ut. Flere beskrivelser kommer. 

Severdigheter – hva er verdt å se?

Aalborg er en utrolig koselig by å bo i, den er ikke så stor, men veldig sjarmerende og bærer synlig preg av å være en by som har vært her siden Middelalderen. Samtidig er det en by i utvikling og bare de siste fem årene har det skjedd mye med Danmarks fjerde største by. Siden byen ikke er så stor, kan du fint vandre rundt det meste av sentrum på en dag, og betrakte den flotte og unike blandingen av urbant og forhistorisk. Flere av byens bygninger har stått støtt siden Middelalderen, og du kan se det på de gamle, skjeve og fargerike fasadene. Ta en tur til Aalborg Slott, eller rusle i Gamlebyen bak ved gågaten Algade. Hver eneste gate i byen har et skilt som forklarer gatens eller gatenavnets historie. Går du derimot langs havnen mot området hvor Nordkraft og Musikkens Hus er, et av Aalborgs nyeste og mest moderne områder, blir du møtt av ordentlig urban og moderne arkitektur og det føles nesten som om man er i en metropol. Med andre ord, Aalborg har litt av alt. 

Gamlebyen

 

(Foto: Mathias Liebing: https://www.flickr.com/photos/mathias764/)

Bak den folksomme gågaten, Algade/Bredegade, gjemmer det seg noen koselige gater som kanskje kan minne litt om Kardemommeby, med eventyrlige, små, litt skjeve og fargerike hus langs brosteinsgater. Husene stammer fra Middelalderen, og mange av husene ble brukt som staller, men blir i dag brukt som boliger. Se etter gatene Søndergade, Klokkerstøpergade og Hjelmerstald. En fryd for øyet!

Aalborg havnefront

Området hvor det har skjedd desidert mest i Aalborg de siste årene. Her skjer det masse om sommeren, og på solskinnsdagene er havnefronten proppet med mennesker som går rundt og nyter livet med en is eller øl i parken. Bør ses både på dagtid og i kveldsmørket, hvor hele havnen og området rundt Musikkens hus lyses opp med masse farger. Særlig ved solnedgang og etter at mørket har falt er det flott å ta seg en spasertur der. Sett deg ned på en av solstolene eller benkene utenfor Musikkens hus og få med deg når solen går ned bak Nørresundbybroen. Nevneverdige arrangementer om sommeren: HappyMoves, Aalborg Regatta, Tall Ships Races.

Mølleparken og Aalborg-tårnet

Ute ved Sygehus Syd ligger Mølleparken, et fint naturområde å gå tur i. Her ligger også Aalborg-tårnet, hvor man fra april til september kan ta heisen opp for å se utover hele Aalborg og omegn. Tårnet, som kan minne litt om Tyholt-tårnet i Trondheim, raver 105 meter over bakken og har 360 graders utsikt over Aalborg. Det koster 40 kroner for voksne, og det er matservering på toppen.

Aktiviteter - hva kan man gjøre i Aalborg?

 Shopping

 • Gågatene og sentrum: De to gågatene Bispensgade og Algade byr på mange shoppingmuligheter med kjente kjedebutikker så vel som små nisjebutikker hvor det er mulig å kjøpe noe som ikke alle andre har. Boulevarden og området rundt Nytorv byr også på gode shoppingmuligheter.
 • Friis og Salling: To kjøpesentre midt i sentrum hvor det er mulig å shoppe, også på regnværsdagene.
 • City Syd: Område syd i Aalborg med flere store varehus som IKEA, Bilka, Elgiganten (Elkjøp), Bauhaus og Biltema, samt et stort kjøpesenter med kjente butikker og et av Danmarks største supermarkeder, Bilka. Det tar ca. 10 minutter å kjøre i bil, og det går jevnlig busser.
 • ANSA-anbefaling: Er du glad i second-hand og vintage-klær, sjekk ut Det Gyldne Dådyr på Nørregade 4. Gå inn i bakgården og opp en trapp så finner du en butikk med masse kule vintageklær og –tilbehør!

 

Kunst og kultur

 

 (Musikkens hus. Foto: Wenhan, https://www.flickr.com/photos/wenhan21/)

Aalborg er kjent for kulturbygningene Nordkraft og Musikkens hus. Sistnevnte tilsvarer Operahuset i Oslo, og her foregår de fleste av byens konserter. Det er kanskje ikke i Aalborg du får sett konserter med de største og mest kjente artistene, men innimellom dukker det opp en og annen det er verdt å få med seg. 

 • Musikkens hus
 • Nordkraft
 • Aalborg Kongress- og kulturcenter
 • Kunsten
 • Utzon-senteret
 • Aalborg Streetart
 • Platform 4
 • 1000fryd

 Sport og idrett

 • Aalborg Stadion – huser både en utendørs fotballbane, hjemmebanen til Aalborgs fotballag Aalborg Boldklub (AaB), og innendørsbane for basketball (Aalborg Vikings) og håndball.
 • Gigantium – stor innendørs arena i Aalborg Øst. Følg med på hjemmesidene for å se hvilke arrangementer de har.

Friluftsliv(Kridtgraven. Foto: Eline Sørensen)

 • Havnebadet
 • Aalborg Friluftsbad (under oppussing - ferdigstilt 2017)
 • Blokhus strand
 • Egholm
 • Kridtgraven: En liten innsjø i Vestbyen i Aalborg. Her utvant man tidligere kritt, noe man kan se langs innsjøens hvite, bratte skrenter. Gå eller sykle fra sentrum og ta turen rundt innsjøen langs små stier, stopp og nyt utsikten eller ta et bad hvis temperaturene tillater det. En flott tur både for de som vil oppleve naturen og for de som trenger en fin rute for gå- eller joggeturen. Kan anbefales på en av de sjeldne, solrike og flotte vinterdagene i januar.

 

 

Parker

Vi elsker parkene våre i Aalborg! Selv om vinter i Danmark ikke er mye å skryte av, føles sommeren desto søtere, lengre og bedre. Og hva er vel bedre enn å drive dank i en park i mai-sola og kjenne smaken av sommeren som står for tur? Parkene i Aalborg er et tilfluktssted for alle som vil bort fra kjas og mas og som vil ut i naturen, uten å måtte reise utenfor byens grenser. Visste du forresten at danskene kaller tiden for eksamensforberedelser for ”leseferie”? Hvorfor ikke tilbringe leseferien i en av Aalborgs flotte parker? Her er noen av de mest kjente parkene i Aalborg:

 • Østre Anlæg – en stor og grønn park beliggende i Øgadekvarteret. Innsjø i midten og perfekt for løpeturen, parkheng, spill og lek og alt annet man skulle trenge en park til.
 • Kildeparken – stor og flott park midt i Aalborg sentrum, rett bak togstasjonen. Her arrangeres Aalborg Karneval hvert år i mai.
 • Karolinelund – her holdt Aalborg Tivoli tidligere til, men har nå blitt en hip og urban park. Her finner du Platform4, et alternativt konsert- og kulturhus, og i parken arrangeres det jevnlig kulturelle og urbane begivenheter.
 • Fjordparken (Havnen) – liten park på havnen, perfekt for et pust i bakken fra byens kjas og mas. Om sommeren finner du her unge og glade mennesker som tar livet med ro.  Ofte arrangeres det loppemarked der (Lopper på havnen), og gjennom hele sommeren arrangeres Chill på havnen, et gratisarrangement for å samle folk. Rett ved siden av parken finner du et stort og asfaltert utendørsområde med basketballbane, i ordentlig downtown New York style. Her finner du også Aalborg havnebad!
 • Sohngårdsholmparken – må være Aalborgs største park og beste mulighet for å rømme fra by og bråk. Populær til gå- og løpeturer, da man kan gå hele parken rundt uten at turen blir for kort. Denne parken har faktisk også litt terreng med opp- og nedoverbakker, og på ”toppen” har man utsikt over det meste av Aalborg.

 Aalborg Zoo

En stor og flott dyrehage ikke langt fra Aalborg sentrum. Kåret til Danmarks beste dyrehage utenfor København flere ganger.

Kino/biffen

Liker du å dra på kino har du i Aalborg flere alternativer. Nordiske Filmbiografer på Kennedyarkaden er den største kinoen i byen, og er nok der du vil kunne se flest av e store blockbusterne. Biffen i Nordkraft er et hyggelig alternativ, og der vises mer filmer av typen indie, og andre gode filmer som oftest ikke vises på de store kinoene. På Vesterbro finner du også en kino, Metropol, som viser litt forskjellig. Nylig åpnet det også en stor kino ute i City Syd, med moderne fasiliteter og bra utvalg. 
Finn kinoer og program på kino.dk  

Spise og drikke

Aalborg er den byen i Danmark som har flest spisesteder ut fra innbyggertallet – det er derfor nok å velge i. Forskjellen på kafé og restaurant i Danmark er litt uklar, så du vil her få de samlet. De fleste steder er åpne både på dag- og kveldstid, så det er kun smaken som bestemmer. Her kan du lese ANSA Aalborgs anbefalinger

Restauranter og kafeer

Boulevarden og rundt om (veien fra stasjonen til Nytorv)

 • Café Spiret – hyggelig sted med variert meny. Serverer fantastisk gode, store sandwicher til fornuftig pris.
 • Helmuth – Stilig sted med supergod mat og lekre
 • Café Peace – Koselig café med flott innredning, midt i sentrum. Perfekt til lunsj med venner om dagen eller et vinglass om kvelden. Serverer god og variert mat til en god pris.
 • Penny Lane – café og bakeri med byens beste utvalg av digge kaker og gjærbakst. Serverer lunsjmat for enhver smak, og er et godt alternativ for vegetarianere!
 • Mortens Kro – gourmetrestaurant med gode kritikker!
 • Cafeministeriet – her finner du en café med stor uteservering om sommeren. Supert til lunsj, middag eller utepils. Gå ned en av sidegatene fra Boulevarden så finner du det.
 • Koch's kaffebar - sentral café i gågaten Algade, som utover de vanlige kaffetilbudene lager kaffe på mange forskjellige kaffebønner. Koselig kaffested med venner og familie og et godt sted å lese eller jobbe med data. I tillegg har de Aalborgs beste fløteboller.

C.W.Obels Plads (gå fra Nytorv og bak Duus vinkjeller, evt. via sidegatene til gågaten Bispengade)

 • Café Vi2 – populært utested med god og variert mat, med mulighet for uteservering i ettermiddagssola
 • Søgaard Bryghus – mikrobryggeri og restaurant med mye god og dansk mat på menyen. Uteservering i hyggelige omgivelser i sommerhalvåret.
 • Klostertorvet – folkelig og kult spisested hvor du kan få gode og simple retter til en god pris.
 • Pingvin – et finere spansk tapassted

Nytorv, Ved Stranden og havnen

 • Bistro V - populært spisested, midt i mellom Nytorv og havnen
 • Bøf og vin – en av våre favoritter. Biffrestaurant midt i byen, rett overfor Irish House. Få en treretters meny til knappe 250 danske kroner og spis byens beste og møreste biff med hjemmelaget hvitløkssmør. En mindre kjent perle, som kan anbefales på det sterkeste!
 • Con Bleu – spansk tapas
 • Salt og peber
 • Behag din smag kaffebar (på Gabels Torv) – er du på utkikk etter god kaffe og et sted å møte venner eller ta med en god bok så er Behag din smag et ypperlig valg. Man kan kjøpe noe å spise på, men utvalget er begrenset. Her kommer man for kaffen. På solfylte dager kan man sitte ute i solen hele dagen.

 

Kjapp matbit eller take-out

 • Elika Pizza - bedre pizza og søtere pizzakokker skal man lete lenge etter. Smaker visst aller best på vei hjem fra en fuktig kveld ute;)
 • Pizzamix på Danmarksgade – en favoritt blant mange Aalborg-studenter. Gode pizzaer til god pris, en must på kleinesøndag.
 • Thaiboxen 

Uteliv

Utelivet i Aalborg er veldig bra i form av liv og røre, og det er mange steder å velge mellom, selv om variasjonen av type utesteder i Aalborg kanskje ikke er av landets beste. Vi har likevel våre favoritter og vi mener det bør være mulig å finne noe som passer for deg og ditt humør. Her får du noen anbefalinger, sortert etter humør og stemning:

For deg som vil ha god øl og/eller hyggelig atmosfære

 • Basement Beerbar – som navnet tilsier er det øl som står i fokus her, og på Basement kan du smake på øl fra hele verden. De serverer nemlig øl på fat, og når ett fat går tom, bestiller de i stedet noe helt nytt.
 • The Wharf – også et sted anerkjent for sin variasjon av øltyper. Et perfekt sted for god øl og gode samtaler.
 • London Pub – ligger på Boulevarden og er som navnet tilsier en pub i riktig engelsk stil. Drikk øl og få med deg den siste fotballkampen!
 • Søgaard Bryghus – Ligger på Klostertorvet og er en av Aalborgs beste restauranter, men også et populært brygghus med god øl. De brygger selv ølet de selger og tilbyr ølsmaking for de som er interessert i det.
 • Irish House på Nytorv – byr på livemusikk og ekte irsk stemning, populært blant fotballfrelste og øl-entusiaster. 

For deg som vil ha full rulle og gode priser

Jomfru Ane Gade, også kjent som Gaden -  Dette er den anerkjente partygaten, en attraksjon i seg selv for oss nordmenn. Her finner du alt fra mindre barer til store diskoteker, og alt er praktisk nok samlet på samme gate. De mange utestedene åpner mulighetene for en fuktig natt til langt ute i morgentimene, da de fleste stedene først stenger klokken 6. Få vil nok beskrive Gaden som et classy sted å feste, men alt ligger til rette for å slå seg helt løs. Og det beste er, utenom de utrolig billige prisene, at det de fleste steder er gratis å komme inn. Et must for de som vil oppleve utelivet i Aalborg. Mange steder kommer og går i Gaden, men her er noen av våre favoritter anno 2016:

 • The Gap – stor nattklubb i andre etasje
 • Fabrikken – et mindre sted hvor du har mulighet for å sitte ned med vennene dine og ta en øl eller to. Det beste? Man kan få gratis popcorn!
 • Herr Nielsen – et av de mest sjuskete stedene i Gaden, men av en eller annen grunn et av de mest populære stedene. Spiller mye gammel musikk og er et bra sted for en dans!
 • Heidis Beerbar – En konseptbar som sender deg rett til Tyskland, med bartendere i Lederhausen og egne øltapper ved bordene. Her er det alltid god stemning!
 • Surf – en større nattklubb for de som vil danse til moderne listepop, spille beerpong og slå seg løs.

For deg som vil ha den mer hippe/urbane følelsen

 • Vesterå Bar og Café – Parallelt med Jomfru Ane Gade ligger en vei kalt Vesterå. Her finner du et utested med samme navn, som nok er et av Aalborgs hippeste steder. Om dagen fungerer det som café med matservering, mens det om natten yrer av hippe unge, mennesker tørste på cocktails og klar for en dans til alle former for moderne elektronika-musikk. Når det er happy-hour får man to cocktails for prisen av én ;)
 • Helmuth – En stilig restaurant med knallgod mat og lekre cocktails. Her kan man komme på kvelden for en drink eller to, og i helgene omvandles restauranten til et hipt utested med DJ og dansegulv. Perfekt for de som ser etter noe stilig med et litt mer modent klientell enn Gaden gjerne tilbyr. Ligger på Boulevarden.
 • Ulla Terkelsen - ligger i vestbyen og er et fargesprakende og sprekt sted med lekre cocktails og hip og koselig stemning om kvelden.

For deg som vil smake på ordentlig dansk uteliv

Bodegaene er de riktige danske brune pubene, og har mange og lange tradisjoner i den danske kulturen. Du finner de overalt, og de er steder hvor du finner alle slags folk, fra studenter til den mer eldre garde. Utvalget er gjerne enkelt og prisene lave, og omgivelsene er, om ikke akkurat hippe og moderne, i hvert fall folkelig og sjarmerende. Mange danske bodegaer tillater fortsatt røyking innendørs, så det kan det være greit å være obs på.

Her er noen bodegaer ANSA Aalborg liker, og hvis du noen gang blir med oss på pubcrawl er sjansen stor for at du får stifte kjennskap med en eller flere av disse stedene:

 • Downtown
 • Susan Himmelblå
 • West End
 • Smedekroen
 • Hjerterdame

 

Begivenheter i Aalborg

Aalborg Karneval

Hvert år i slutten av mai arrangeres Nordens største karneval i Aalborg, med 120.000 deltagere. Det er to uker med forskjellige arrangementer, med internasjonal parade bestående av dansere og teatergrupper fra hele verden, barnekarneval hvor alle byens barn kan kle seg ut og møtes til en dag med masse moro, og ikke minst – den store Stjerneparaden som avslutter det hele. Dette er folkets mulighet til å kle seg ut, gå i tog fra et av tre steder i byen, for så å møtes i Kildeparken til stor folkefest. Denne paraden er i bunn og grunn en gigantisk gatefest, som varer fra tidlig om morgenen til langt ut på ettermiddagen, og er en happening det er verdt å få med seg. 

Topp 10 se og gjøre i Aalborg (tilfeldig rekkefølge)

 1. Pannekage-huset i Vestbyen. Ta med familien på en tur langs Lystbådehavnen i Vestbyen, gjennom Fjordparken og avslutt med deilige pannekaker på Pannekagehuset.
 2. Sjokoladeboller på Slottsbageriet. Til kun 11 kroner kan du kjøpe byens beste sjokoladebolle. De er store, smakfulle og fylt med sjokolade. Er de helt ferske må man passe på så ikke sjokoladen renner utover alt du har på deg (det har skjedd). De tar ikke kort, så husk kontanter!
 3. Gå tur langs havnen om kvelden rett før solen går ned. Start ved Musikkens Hus, sett deg gjerne ned på en av benkene eller solstolene, og se solen gå ned bak Limfjordsbroen. Når det har blitt mørkt lyses området rundt Musikkens hus opp i alle slags farger, og langs hele havnen er det dekorert med lys som setter den perfekte stemningen for en romlemantisk tur. Hvis man legger viljen til kan man til og med antyde en Aalborg Skyline i bakgrunnen.
 4. Østre Anlæg – byens fineste park. Parken er som en grønn oase, der den ligger mellom sentrum og Øgade-kvartalet. Dette er parken som har alt, både en liten innsjø og botanisk hage, fotball- og volleyballbane, og til med apparater til egentrening. Gå eller løp en tur langs stiene rundt om i parken, eller ta med vennene dine til grilling på en av de store plenene. De har også et sjarmerende og hyggelig område inngjerdet av hekker og trær, hvor det er ypperlig å studere eller sole seg. What’s not to love? 
 5. Basement Beerbar – Er du glad i god øl og liker å prøve noe nytt? På Basement Beerbar på Løkkegade spesialiserer de seg i øl, og har over 30 typer fatøl fra hele verden å tilby,  og i alle varianter. Det som gjør dette stedet så unikt, er at når ett fat går tomt, bestilles en helt annen type øl som erstatning. Derfor vil du alltid kunne finne øl-slag du ikke har prøvd.
 6. Ulla Terkelsen – Ligger i Vestbyen og er et kult "80-talls"-inspirert sted. Fungerer som café/restaurant på dagtid, og cocktailbar om kvelden. Skikkelig gode, spennende cocktails, hvis man vil ha noe litt annet enn billig øl i Gaden.
 7. Penny Lane - superkoselig café med god frokost/lunsj og lekre kaker. I tillegg er det masse forskjellige sjokolader og interiør til salgs i butikken. Kafeen har en lillesøster ved Nordkraft ved navn Abbey Road, og gir deg den ekte engelske kaféfølelsen.
 8. På en solskinnsdag med klar sikt er turen opp Aalborg-tårnet virkelig verdt det. På en god dag kan man se helt ut til kysten, og langs veggene og over vinduene finner du forklaringer på hva det er du ser. Til og med giraffene i Aalborg Zoo er synlige herfra. Fint til nysgjerrige besøkende eller som et alternativ til lørdagens kafe-tur – de har nemlig servering på toppen. Koster 40 kroner for å komme opp.
 9. Utflukt til Egholm, en liten øy utenfor Aalborg, hvor man typisk tar med seg sykkelen og sykler øya rundt. Fin naturopplevelse og et friskt tilfluktssted når man savner litt natur og trenger å få et pusterom fra bylarmen. Båten ut koster 20 kr.

10. Aalborg Karneval – årets store happening og en fest du ikke vil gå glipp av! Mange starter tidlig om morgenen med frokost og noe attåt sammen med venner, før gjengen vandrer til et av de tre startstedene for paraden. Og så er det full rulle derfra! Utkledning er et must, men kle deg ut som hva du vil (selv om det hvert år er eget tema for paraden), og bare slå deg løs. Du vil ikke angre!

Språk

Av en eller annen merkelig grunn er ikke vi nordmenn alltid så gode på å forstå våre brødre og søstre i sør. Til tross for et nesten helt likt skriftspråk, kan uttalen være vanskelig å skjønne seg på. Det var denne «poteten» i halsen, da. Når man har flyttet til Danmark, er det heller ikke bare nok å forstå dansk, man skal jo helst klare å formidle noe tilbake, og for mange er det her det blir tricky. Danskene er nemlig ikke særlig mye bedre til å forstå norsk. 

Vi som har studert en stund i Danmark, har alle på hver vår måte snublet oss frem til en språkforståelse- og formidling som er akseptabel, og det varierer veldig hva folk velger å gjøre. Noen hopper uti det og lærer seg å snakke dansk, andre velger en slags hybrid hvor de snakker norsk, men bytter ut ord og vendinger som er annerledes på dansk. Hvis du har lyst til å lære deg dansk er det bare å hoppe uti det, og husk at uansett hvor mange feil du gjør i starten, og selv om du kanskje blir litt ertet, så blir innsatsen satt pris på. Og språket går seg til etter hvert. Den som intet våger, intet vinner.

For sikkerhetsskyld, og for å gjøre møtet med det danske språket litt mindre skummelt, vil vi i ANSA Aalborg her presentere noen klassiske språkfeil vi nordmenn gjør i møte med dansker. 

 1. Skal/må/kan: Det kanskje mest forvirrende med det danske språket er hvordan de vender helt om på betydningen av skal/må/kan (ja, vi skylder på danskene). Skal på dansk betyr nemlig , mens  betyr kan. Så hvis du holder fest for klassen, og en danske spør ”må jeg komme kl. 19?”, spør de ikke om de er nødt til å komme da, men om de kan komme da. Danskene sier likeledes ikke at de ” ha mat” eller ” tisse”, de ”skal have mad” eller ”skal tisse/på toilettet” (de bruker ikke begrepet ”gå på do” heller, men er ofte heller mer ærlige om sitt fornødne).
 2. Rar: Hvis en danske kaller deg rar, ikke bli fornærmet. Det betyr at du er en søt og snill person 
 3. Snill: Når vi nordmenn skal beskrive mennesker vi liker, sier vi gjerne at de er snille. Danskene bruker ikke snill på den måten, men beskriver heller folk som søde. Et lite tips der altså.
 4. Spille af/afspille: Hvis du skal be en danske spille av en sang eller en video for deg, ikke finn på å si ”spill den av”. På dansk betyr dette simpelthen å onanere, så det kan fort bli pinlig ;) ”At afspille” en sang derimot, det er greit.
 5. Flink: Å være flink på dansk betyr at du er snill, grei og ordentlig. Vil du rose han på gruppen din som gjorde en god jobb, si heller at han er dyktig eller flittig.
 6. Morgenbrød: Du har kanskje hørt om det før, men morgenbrød på dansk er ingenting annet enn brød du spiser på morgenen. Ikke til å forveksles med den norske betydningen av morgenbrød
 7. Kneppe/knappe: En av våre medisinstudenter ba en dansk pasient om å ”kneppe skjorten” etter et legevisitt, en feil hun fort skulle angre på. ”At kneppe” på dansk betyr å k*ulle på norsk. På dansk knapper man skjorten (og knapper generelt).
 8. Gøy/sjovt: Et lite tips er å ikke bruke ordet ”gøy” for mye rundt danskene. De har ikke dette ordet selv, og for mange høres det ut som du sier ”gay”. Da er det bedre at du forteller din nye kamerat at festen hans er ”sjov”, det danske ordet for gøy/morsom 
 9. Tøs: Hvis du blir invitert på tøseaften eller hvis noen spør om du liker tøsefilmer, så har dette altså ingenting med prostituerte å gjøre. Tøs på dansk er et slengord for jente

10. Vorspiel: Hvis du inviterer de nye studievennene dine på vorspiel, kommer de mest sannsynlig til å begynne og lure på dine intensjoner. Av en eller annen merkelig grunn er det kun vi nordmenn som bruker den betegnelsen for ”fest før fest”, mens danskene assosierer det med foreplay før sex.  

 Vil du stille enda bedre forberedt på det språklige, ta en titt på våre ordlister og lær det viktigste!