Studentene som er i Vancouver er fordelt over hele 6 universiteter hvor flertallet av studentene går på The University of British Columbia (UBC), enten som heltidsstudenter eller utvekslingsstudenter.

Vancouver som studentby

Vancouver er en av de største og mest internasjonale byene i Canada, og en by som kan by på mange kultur- og aktivitetstilbud. I Vancouver er mulighetene innenfor friluftsliv uendelig store. Det er kort reisevei til både ski, surfing, kiting, fjellklatring og toppturer i nydelig natur. I tillegg tilbyr byen på vakre strender samt storby-shopping, all slags spisesteder og et yrende uteliv. Med andre ord, Vancouver har noe å tilby til enhver. Som student i Vancouver vil man også legge merke til at at byen er hjem til mange studenter, du har derfor mulighet til å treffe nye venner fra alle verdens kanter!

Bo i Vancouver

Vancouver er kjent for å være en relativt dyr by å bo i. Universiteter tilbyr som oftest ulike type botilbud, enten i "dorms," eller leiligheter på campus. Det første året på universitetet er man ofte garantert boplass i en slik dorm eller delt leilighet. Etter første året ditt på universitetet kan man som oftest også få dekket bo i "dorms" dersom man tilbyr seg å være "Residence Advisor," i en av de mange bygningene som tilbyr bo for studenter. Mer informasjon om dette kan man få av ditt studiested.

Man kan også leie privat; enten rom, leilighet eller hus dersom man er mange nok. De fleste leier privat og utenfor campus etter sitt første år på universitetet, ettersom det ofte er det billigste alternativet. Gode nettsider for dette er; craigslist, padmapper, kijiji eller rentsline. I tillegg finnes det diverse “housing and roommates” grupper på facebook der privatpersoner leier ut rom eller hele leiligheter. Vi anbefaler å leie i et trygt område med mye studenter, slik som Point Grey Area, Kitsilano, Dunbar, Mount Pleasant, Olympic Village, eller i sentrum. Helst se bort ifra områder i Downtown East Vancouver. De fleste private utleiere tilbyr en standard kontrakt, husk alltid å les kontrakten nøye og sørg for at du har din egen kopi! Det er lurt å gå på husvisning før man signerer en kontrakt, og gå gjerne også sammen med noen andre. Hva du kan beregne å betale i måneden er avhengig av hvor mange du bor sammen med. Dersom du bor alene bør du regne med å betale mellom CAD $1300-1900 i måneden, dersom du bor flere kan du regne med mellom CAD $700-1200 i måneden. Det blir som oftest billigere jo lenger du bor fra campus, i f.eks. Richmond, East Vancouver eller Burnaby, men da kan du regne med mellom 45 min - 1.5 time pendling med buss til og fra campus. 

Husk at strøm og internett ofte ikke er inkludert i husleie beløpet. Strøm setter du opp med BCHydro og er relativt billig - her får du regning annenhver måned. Dersom du skal sette opp internett finnes det mange aktører å velge mellom, hvorav de mest kjente er Shaw eller Telus - spør om de tilbyr studentrabatter spesielt rundt August/September. Disse rabattene finnes ofte, men er ikke markedsført. Mobilabonnementer har også ofte tilbud for studenter, hos Fido, Telus, Bell, Virgin, Koodo, og Freedom. Noen av disse aktørene har billigere pakkeløsninger for TV, mobil og internett. 

Mat

Det finnes mange ulike matvarebutikker å velge mellom. De største kjedene er Safeway, Save on Foods, Whole Foods, Urban Fare, T&T og Real Canadian Superstore. Det er relativt like priser til hva man ser i Norge, men det kan være mye penger å spare dersom du går på en billigere matvarekjede slik som NoFrills (type FirstPrice i Norge) eller mindre asiatiske markeder. Mange matbutikker finnes langs hovedveier som Broadway St., Cambie St. og Main St. Noen av disse tilbyr også hjemlevering av matvarer til $5-10 per levering. Det er mye billigere å spise ute på restaurant i Vancouver enn hva man er vant med i Norge. Mellom mai og oktober kan man også ta turen til Richmond Night Market - et nattmarked som er åpent fredag-søndag, fra 19:00-00:00 og byr på mange forskjellige typer mat fra små stands. NB: Markedet tar kun kontant, men de aller fleste spisesteder i byen tar kort. 

Tekstbøker

Det er som oftest relativt dyrt å kjøpe tekstbøker på universitetet sine egne bokhandler, men her er det også mulighet for å kjøpe brukte bøker eller å leie bøkene. For å slippe kø er det mulig å forhåndsbestille bøker til henting, på nettsiden til universitetet. Det er ofte mye å spare dersom man kjøper bøker brukt av andre studenter - sjekk ulike grupper på Facebook eller craigslist! Hvis ikke kan man også spare penger ved å bestille tekstbøker over internett på Amazon. 

Kollektiv transport

Vancouver har et ganske godt kollektivtilbud og det er veldig lett å komme seg rundt i byen. Du får busspass av universitetet ditt som er gyldig hele semesteret, døgnet rundt, men dette må fornyes på nettet hver måned etter den 20. Det finnes også SkyTrain som blant annet går til Richmond (IKEA), flyplassen og Burnaby (kjøpesenteret Metropolis). Dersom du ikke har busskortet ditt med, tar TransLink kredittkort på både SkyTrain og buss. 

Aktiviteter

Vancouver har noe for alle! Rikt med shopping på butikker og kjøpesentre som Pacific Centre og Metropolis at Metrotown, samt et godt vintage tilbud på Main Street eller i East Van. Byen tilbyr også et yrende nattliv ved både klubber og barer; studentkveld på Backstage Lounge på torsdager, og egen bar på UBC som heter The Pit. 

Vancouver er nok likevel mest kjent for sitt spekter av utendørsaktiviteter. Du kan stå på ski på et av de 3 lokale fjellene, Grouse Mountain, Cypress, Seymour ca 40 min unna sentrum, mens verdenskjente Whistler ligger en ca 2 timers kjøretur unna. Det finnes utrolig gode studentrabatter på sesongkort også. Det er også gode muligheter for å drive med surfing (Vancouver Island - Sombrio og Tofino), kiting eller windsurfing (Squamish), Mountain Biking (Squamish, North Shore, Whistler) samt gåturer i fjellet (The Chief, Garibaldi, Mount Seymour, Dog Mountain, Lynn Peak, The Lions, osv) samt parker (Lighthouse park, Stanley park). Det finnes også mange strender å velge mellom (Wreck beach, Kitsilano beach, English Bay). Det er også gode muligheter for å drive med padling og seiling. Det er også veldig populært med andre idretter/aktiviteter slik som yoga, fotball, ishockey og basketball, og det finnes diverse treningsstudioer rundt om i byen, hvorav noen er åpne 24/7. 

 

Foto: Privat